Dėl trąšų tranzito – pykčiai koalicijos viduje: papiktino M. Maldeikio pareiškimas

Tebesitęsiantis „Belaruskalij“ trąšų tranzitas per Lietuvą pakurstė nesutarimus ir valdančiosios koalicijos viduje. Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Raimundas Lopata savaitgalį feisbuke stebėjosi konservatoriaus Mato Maldeikio mintimis dėl baltarusiškų trąšų tranzito, taip pat pavadino jį vienu iš kandidatų į Seimo užsienio reikalų komiteto pirmininkus.

lrytas.lt koliažas
lrytas.lt koliažas
Matas Maldeikis<br>V.Skaraičio nuotr.
Matas Maldeikis<br>V.Skaraičio nuotr.
Matas Maldeikis<br>T.Bauro nuotr.
Matas Maldeikis<br>T.Bauro nuotr.
Raimundas Lopata<br>T.Bauro nuotr.
Raimundas Lopata<br>T.Bauro nuotr.
Matas Maldeikis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Matas Maldeikis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2021-12-20 09:57, atnaujinta 2021-12-20 10:08

„Vienas iš kandidatų į Seimo URK pirmininkus interviu „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Nauja diena“ 2021 m. gruodžio 17 d. sakė, kad jis laikosi Lietuvos Vyriausybės pozicijos, kuri skamba taip: „tai turi išsispręsti natūraliai, JAV sankcijos turi palaipsniui padaryti savo darbą, užveržti kilpą Baltarusijos režimui, be kardinalių veiksmų iš Lietuvos pusės“.

Kitaip sakant, minimas prelegentas sako, jog Lietuvos Vyriausybė nieko nedarys ir tranzitas „pyst“ ir sustos.

Tačiau ir dabar tai prieštarauja premjerės I.Šimonytės pozicijai, kad tranzitas sustos iki sausio pabaigos, nes „natūraliai“ iki to laiko sustoti neįmanoma“, – feisbuke rašė R.Lopata.

Anot jo, tai jau pažanga, nes anksčiau buvo teigiama, kad „sankcijų nėra arba jos orinės“.

„Jei tai besitęsianti mano koalicijoje tikrai gerbiamų konservatorių komunikacijos krizė, tai tikrai būtų gerai, kad ji baigtųsi ir mes išgirstume ne tik vieningą poziciją „kada“, bet ir „kaip“.

Lietuvos Užsienio reikalų ministerijos atstovai, atsakingi už sankcijas, galėtų pasiskaityti kolegų iš Latvijos URM pareiškimą, kuriame skelbiamas JAV sankcijų politikos laikymasis, ir nustotų kaltinti latvius, kad jie gali pavogti iš mūsų gudiškas trąšas“, – rėžė liberalas.

Netrukus šį R.Lopatos įrašą feisbuke pakomentavo ir liberalų frakcijos Seime seniūnas Eugenijus Gentvilas.

„Kažkoks komunikacinis „Twin Peaks“ didžiosios partijos viduje. Žygis piktinasi, kad veža po gruodžio 8-os, Gabrielius nesipiktina, bet yra nustebęs, kad veš iki balandžio 1-os, Maldeikis nesupranta, ko anie stebisi ir piktinasi. Sako, reikia visą laiką vežti, kol „natūraliai“ nebevažiuos.

O gal PAGALIAU aptarkime ką nors koalicijoje?“, – siūlė E.Gentvilas.

„Belaruskalij“ trąšų tranzitas per Lietuvą tęsiasi nepaisant įsigaliojusių JAV sankcijų šiai įmonei. Baltarusijos įmonė prieš įsigaliojant sankcijoms pervedė avansą krovinių pervežimą vykdantiems „Lietuvos geležinkeliams“ už kelis mėnesius į priekį.

Vyriausybė jau įsigaliojus sankcijoms paskelbė siekianti nutraukti „Lietuvos geležinkelių“ sutartį su „Belaruskalij“, nors teigia, kad JAV sankcijos trąšų tranzitui Lietuvoje tiesiogiai nėra taikomos.

Tuo metu Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcija antradienį vienbalsiai išreiškė nepasitikėjimą Ž.Pavilioniu ir paragino jį pasitraukti iš Užsienio reikalų komiteto pirmininko pareigų, šis tai padaryti atsisakė. Konservatorių frakcijos atstovai teigė diskutuosiantys dėl tolimesnio Ž.Pavilionio likimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.