Seimas pasmerkė šiurkščius žmogaus teisių pažeidimus talibų valdomame Afganistane

Seimas antradienį priimtoje rezoliucijoje pasmerkė Talibano vykdomą smurtą.

Afganistanas.<br>V.Balkūno nuotr.
Afganistanas.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 21, 2021, 4:22 PM

„Talibano vykdomi šiurkštūs žmogaus teisių pažeidimai prieštarauja tarptautinei humanitarinei teisei ir gali sukelti humanitarinę krizę“, − teigiama rezoliucijoje.

Už ją balsavo 71 Seimo narys, prieš buvo trys ir susilaikė 24 parlamentarai, pranešė Seimo Ryšių su visuomenes skyrius.

Rezoliucija pasmerkti žmogaus teisių pažeidimai prieš civilius, ypač moteris, vaikus, mažumų atstovus bei asmenis, susijusius su ankstesne Afganistano vyriausybe, tarptautinėmis organizacijomis ar tarptautinėmis karinėmis misijomis.

Rezoliuciją Seimas priėmė reaguodamas į Jungtinių Tautų pranešimus apie Talibano vykdomus sunkius žmogaus teisių pažeidimus, tokius kaip susidorojimai, smurtas, politiniai persekiojimai, moterų ir mergaičių teisių varžymai, vaikų verbavimas į kariuomenę.

Valdžią Afganistane islamistų Talibano grupuotė perėmė rugpjūčio 15 dieną.

Seimas paragino Talibaną „nedelsiant nutraukti smurtinius veiksmus prieš Afganistano ir jame esančius kitų šalių piliečius, gerbti prigimtines žmogaus teises, laikytis tarptautinės teisės normų, užtikrinti lygias moterų ir vyrų teises, laikytis viešai paskelbtų įsipareigojimų moterų ir mergaičių teisių atžvilgiu bei garantuoti jų teisę į išsilavinimą, užimtumą, sveikatos priežiūrą, kultūrą“.

Lietuvos parlamentas pakvietė tarptautinę bendruomenę afganistaniečių moterų ir mergaičių prašymus dėl prieglobsčio suteikimo nagrinėti prioriteto tvarka ir užtikrinti teisę pasinaudoti prieglobsčio procedūromis asmenims, kuriems akivaizdžiai reikalinga tarptautinė apsauga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.