Į skolas įklimpusį mero patarėją sergi ir viršininko ranka: jau kreipėsi ir antstoliai

Gal Kretingos rajono meras Antanas Kalnius dėl savo patarėjo Alberto Barausko darbo vietos teismuose atkakliai grumiasi norėdamas apsaugoti jo pajamas? Taip savivaldybėje pradėta svarstyti sužinojus, kad patarėjas iki ausų įklimpęs į skolas.

Kretingos rajono mero patarėju A.Barausku pastaruoju metu domisi antstoliai.
Kretingos rajono mero patarėju A.Barausku pastaruoju metu domisi antstoliai.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 22, 2021, 9:45 AM

Daugiau nei 2,2 tūkst. eurų atlyginimą neatskaičiavus mokesčių gaunantis Kretingos rajono mero patarėjas nuo spalio į namus algos parneša 564 eurais mažiau.

Tiek nuo jo atlyginimo kas mėnesį nurėžia antstoliai.

Antstolė išieško dvi skolas

Paaiškėjo, kad automobilių nuomos bendrovei „Televisuma ir Ko“ A.Barauskas beveik metus negrąžina 2,8 tūkst. eurų skolos.

Kreditoriui vykdomasis raštas buvo išduotas dar vasarį, bet susigrąžinti pinigų vilties netekusi bendrovė rugsėjo pabaigoje kreipėsi į antstolę Vidą Daugirdienę. Ji nutarė pinigus išieškoti iš A.Barausko atlyginimo.

Kartu su antstolio vykdymo išlaidomis dabar iš valstybės tarnautojo išieškoma suma išaugo beveik iki 3,4 tūkst. eurų.

Tačiau mero patarėjo alga netrukus aptirps dar labiau, nes ta pati antstolė iš A.Barausko bando atgauti dar vieną – 2926 eurų skolą. Tiek jis negrąžina vienai paskolas teikiančiai įmonei.

Skolų turėjo ir anksčiau

Tačiau šios dvi A.Barausko skolos ne vienintelės. „Lietuvos ryto“ redakcijai tapo žinoma, kad valstybės tarnautojas didelėmis sumomis pinigų skolinasi nuo 2019 metų.

Per tą laiką iš viso A.Barauskui antstoliai buvo pradėję devynias vykdomąsias bylas, o bendra šių skolų suma siekė beveik 18 tūkst. eurų. Tiek pinigų buvo pasiskolinta iš įvairių paskolas teikiančių įmonių.

Įdomu tai, kad A.Barauskas, kai juo susidomėdavo antstoliai, visas skolas padengdavo praėjus mėnesiui ar dviem.

Pastaroji gegužę grąžinta skola buvo didžiausia – apie 4,2 tūkst. eurų. Tiek mero patarėjas buvo skolingas bendrovei „Pro Invest Group“.

Šiemet balandžio 7 dieną antstolei pradėjus išieškojimą nemaža suma iš karto buvo sugrąžinta gegužės 26 dieną.

Patarėjas nemato problemos

Taip greitai padengti dviejų skolų A.Barauskas jau nesugebėjo, todėl pinigai buvo išskaičiuojami iš jo atlyginimo.

Tai, jog nemažos skolos per trumpą laiką būdavo padengiamos iš karto, leidžia įtarti, kad už jį pinigus galėjo grąžinti kiti asmenys.

Gal A.Barauskas ir skolindavosi kitų naudai, tik pastaruoju metu pinigų grąžinimas įstrigo?

O gal mero patarėjas paslapčia užsiima verslu ir jam vis prireikia apyvartinių lėšų?

Atvirauti šia tema A.Barauskas nebuvo linkęs. Anot jo, valstybės tarnautojas, kaip ir kiekvienas Lietuvos pilietis, oficialiais ir teisėtais būdais turi teisę skolintis lėšų asmeniniams poreikiams neatskleisdamas tokio poreikio: „Finansiniai įsipareigojimai niekaip nesusiję su mano tarnybinėmis pareigomis ir jų vykdymo kokybe. Savo elgesiu niekada nesu sukėlęs viešų ir privačių interesų konflikto ar sulaukęs įtarimų dėl neteisėtų veikų.“

Darbo vietą sergėja meras

Į skolas įklimpusio valstybės tarnautojo darbo vietą Kretingos rajono meras A.Kalnius ne tik saugo, bet ir rūpinasi savo patikėtinio alga.

Kovą A.Barausko darbo užmokestis buvo padidintas beveik 200 eurų ir dabar jis uždirba netgi daugiau nei kai kurie administracijos skyrių vedėjai.

Kretingos rajono tarybos valdančioji dauguma yra nusprendusi, kad opozicijoje likusiam savivaldybės merui politinio pasitikėjimo valstybės tarnautojai nėra būtini, o merą ir tarybą gali aptarnauti savivaldybės administracijos darbuotojai.

Tačiau mero patarėjo, padėjėjo ir tarybos sekretoriaus etatus panaikinusį tarybos sprendimą rajono vadovas apskundė teismui teigdamas, kad šitaip ribojamos mero teisės ir jam specialiai apsunkinamas darbas.

Teismas tarybos sprendimo vykdymą sustabdė, kol bus išnagrinėtas mero skundas, ir taip A.Barausko darbo vieta buvo išsaugota.

Rajono tarybą į teismą padavęs jos pirmininkas A.Kalnius advokatus samdo iš asmeninių lėšų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.