Kaip gyveno Lietuva per savaitę: nuo Visagino iki pajūrio

„Lietuvos ryto“ žvilgsnis į tai, kas per savaitę vyko Lietuvoje.

Kaišiadorių rajone esančiame Lietuvos liaudies buities muziejuje pirmąją Kalėdų dieną pradės veikti žibintų ir šviesos instaliacijų festivalis „1000 šviesų“.
Kaišiadorių rajone esančiame Lietuvos liaudies buities muziejuje pirmąją Kalėdų dieną pradės veikti žibintų ir šviesos instaliacijų festivalis „1000 šviesų“.
Modestas Paulauskas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Modestas Paulauskas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Akylesni anykštėnai senovinių langinių aptiko ir mieste.
Akylesni anykštėnai senovinių langinių aptiko ir mieste.
Kretingos rajone duris atvėrė rekonstruotas buvęs senelių globos namų pastatas – dabar čia bus bendruomeniniai senjorų namai.
Kretingos rajone duris atvėrė rekonstruotas buvęs senelių globos namų pastatas – dabar čia bus bendruomeniniai senjorų namai.
Radviliškio viešoji biblioteka užbaigė projektą „Dalinkis knyga“ – Sidabravo miestelio centre pradėjo veikti „Knygų namelis“. 
Radviliškio viešoji biblioteka užbaigė projektą „Dalinkis knyga“ – Sidabravo miestelio centre pradėjo veikti „Knygų namelis“. 
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Dec 23, 2021, 4:51 PM

Anykščiai

Regioninis parkas, paskelbęs fotografijų konkursą „Langų ir langinių puošyba Anykščių regioniniame parke“, pakvietė atrasti tradicinių kultūros paveldo vertybių, įamžinti kaimo sodybų langus ir išlikusius jų puošybos elementus. Organizatoriai jau sulaukė įvairių nuotraukų.

Akylesni anykštėnai senovinių langinių aptiko ir mieste. Sausį geriausios fotografijos bus demonstruojamos Lankytojų centro ekspozicijų salėje.

Šlavantai

Lazdijų rajone esančiame Balsio ežere nuo gruodžio 16-osios ieškoma nuskendusio vyro. Artimieji teigė, kad jis išplaukė valtimi ir negrįžo. Po kiek laiko tolumoje buvo pastebėta apvirtusi valtis.

Paieškas pradėjo ugniagesiai gelbėtojai ir narai, tačiau jos kol kas bevaisės.

Vieno hektaro ploto ežeras kai kuriose vietose yra 40 ir daugiau metrų gylio. Alytaus narai tokiame gylyje dirbti negali, todėl į pagalbą buvo pakviesti vilniečiai. Skenduolio kiekvieną dieną ieškoma dviem sonarais ir dronu po vandeniu.

Veisiejai

Lazdijų rajono miestelyje, buvusios pradinės mokyklos patalpose, įsikūrė šiuolaikiškai įrengtas Vaikų dienos centras. Nuo 2006-ųjų jis veikė parapijos namuose.

Mažose patalpose tilpdavo nedaug vaikų.

Naujajame beveik 250 kv. m centre dizainerių projektuotose ir dekoruotose patalpose yra kompiuterių ir pamokų ruošos klasės, aktyvaus poilsio salė, dailės studija, virtuvė su modernia įranga, į patalpas nesunkiai galės patekti neįgalieji.

Vaikų dienos centro projektui beveik 50 tūkst. eurų skyrė rajono savivaldybė, o per 126 tūkst. eurų buvo gauta iš ES struktūrinių fondų.

Panevėžys

Žemaičių gatvės parduotuvėje girtas 33 metų vyras taikėsi pavogti alkoholio butelį. Pagriebęs jį nuo lentynos vyras nė negalvojo susimokėti už pirkinį. Praėjęs pro kasas jis patraukė tiesiai išėjimo link.

Vagišiui kelią pastojo apsaugos darbuotoja. Bandydamas prasiveržti vyras pastūmė moterį. Griūdama ji atsitrenkė į lentyną ir skaudžiai užsigavo galvą.

Vis dėlto vagišiui pasprukti nepavyko. Jis buvo sulaikytas ir atsidūrė areštinėje. Į alkoholio matuoklį įtariamasis pripūtė beveik 2,5 promilės.

Pirmą valandą nakties vieną Klaipėdos gatvės daugiabučio namo gyventoją iš miegų prikėlė dūmų tvaikas. Pradariusi buto duris moteris išvydo dūmuose skęstantį bendrojo naudojimo koridorių ir ugnies liežuvius. Prie kaimyno durų kažkas buvo padegęs šiukšles.

Moteris dar išgirdo, kaip sutrinksėjo koridoriaus durys ir kažkas tekinas pasileido laiptais žemyn.

Ji beldėsi į kaimyno buto duris, bet niekas jų neatidarė.

Atsinešusi kibirą vandens moteris užgesino liepsnas.

Krekenava

Vėlų vakarą Panevėžio rajone seną automobilį parduodantis 26 metų vyras susitiko su dviem pirkėjais. Vieną jų – 21 metų vyrą – jis pažinojo. Sudarę pirkimo ir pardavimo sutartį pirkėjai nusprendė nieko mokėti ir mašiną pasiimti veltui. Jaunam vyrui nesutikus atiduoti sutarties, plėšikai prirėmė jį prie automobilio ir atėmė dokumentą.

Nusikaltėliai dar pagrobė automobilio registracijos liudijimą ir 20 eurų. Sėdę į svetimą mašiną jie nurūko savais keliais.

Patirtą nuostolį nukentėjėlis įvertino 270 eurų.

Kretinga

Miesto muziejuje surengtame aukcione surinkta 900 eurų, kurie bus skirti Kretingos dvaro puošmenai – fontanui-skulptūrai „Nykštukas“ – atkurti. Darbų aukcionui paaukojo krašto tautodailininkai ir pats muziejus.

Skulptūra grafų Tiškevičių laikais puošė rūmų teritoriją, bet vėliau buvo padovanota Kauno karo muziejui. „Nykštukui“ atkurti reikėtų apie 80 tūkst. eurų, kol kas paaukota apie 4 tūkst. eurų.

Papildyti taupyklę bus siekiama ir per velykinį aukcioną.

Rokiškis

Vidurnaktį K.Donelaičio gatvėje degė negyvenamas namas. Jis buvo padegtas. Tokią išvadą pateikė gaisravietę apžiūrėję ugniagesių inspektoriai.

Jau nuo pat pradžių gaisro aplinkybės pareigūnams pasirodė keistos. Elektros name nebuvo, krosnis irgi nesikūreno, o liepsnojo stogas. Gaisras suniokojo namo stogą, bet pirmas aukštas buvo apsaugotas, tik sulietas vandeniu.

Ugniagesiai išgelbėjo degančiame name buvusį benamį. Neatmetama, kad šaltą naktį besišildydamas svetimame name vargeta ir sukėlė gaisrą.

Paežeriai

Netoli Vilkaviškio esantis Paežerių dvaras, vadinamas Suvalkijos perlu, lankytojus pasitinka ne tik švytinčiomis pono ir ponios figūromis, kurios simbolizuoja šių unikalių rūmų šeimininkus.

Muziejaus darbuotojai mažuosius lankytojus kviečia užsukti į vaikų kiemelį, kuriame ant medžių įsikūrė daugybė spalvingų nykštukų. Juos reikia suskaičiuoti, su jais nusifotografuoti, nuotrauką paskelbti dvaro feisbuko paskyroje ir dalyvauti konkurse.

Teisingai nykštukus suskaičiavę vaikai bus apdovanoti paskutinę šių metų dieną.

Šiauliai

Vaikų dienos centrus lankantys šiauliečiai vaikai iš socialinės rizikos šeimų sulaukė kalėdinių dovanų. Šiaulių „Rotary“ klubas pakvietė apie 150 vaikų į avalynės parduotuvę „Batų kalnas“, kurioje jie patys išsirinko po šiltų žiemos sezonui skirtų batų porą.

Vaikus labai pradžiugino galimybė išsirinkti būtent tokius batus, kokių norisi jiems, o ne suaugusiesiems. Šią akciją Šiaulių „Rotary“ nariai surengė ketvirtą kartą, o šiemetinių dovanų vertė siekia apie 6 tūkstančius eurų.

Klaipėda

Klaipėdos miesto garbės piliečio vardas suteiktas 1972 m. Miuncheno olimpinių žaidynių čempionui, dukart pasaulio ir keturiskart Europos čempionui krepšininkui Modestui Paulauskui.

Klaipėdoje jis mokėsi K.Donelaičio mokykloje, pradėjo sportinę karjerą – treniravosi pas Vladą Knašių, uostamiestyje buvo iškovotos pirmosios pergalės, su „Maisto“ vyrų komanda krepšininkas pelnė pirmąjį Lietuvos suaugusiųjų čempiono titulą. Garbės piliečio regalijos M.Paulauskui bus įteiktos kitąmet per jubiliejinį miesto gimtadienį.

Atnaujinti miesto nakvynės namai Šilutės plente – atliekant kapitalinį remontą patalpos pritaikytos ir negalią turintiems žmonėms. Čia gali apsigyventi 50 socialinės rizikos grupėje esančių žmonių.

Suremontuotos lubos, sienos, grindys, sanitariniai mazgai, pakeisti radiatoriai, elektros instaliacija, vėdinimo sistema, įrengtas keltuvas neįgaliesiems, nupirkta naujų baldų, buitinės technikos, įrengtos vaizdo kameros, pagerėjo sąlygos ir darbuotojams. Modernizavimas kainavo 437 tūkst. eurų.

Biržai

Stoties gatvėje į kieme esantį sandėliuką nuėjęs vyras rado išplėštas jo duris. Buvo pavogta grandininis pjūklas, benzininės ir dvejos elektrinės gyvatvorės žirklės.

Vagystės tyrimo ėmęsi pareigūnai įtarė, kad nagus bus prikišę du 40 metų ir 49 metų vyrai.

Įtariamieji buvo sulaikyti. Pavogti įrankiai rasti. Vienas įtariamųjų – 40 metų vyras – policininkams gerai žinomas. Neseniai jis buvo pasipriešinęs pareigūnams.

Respublikos gatvėje, dviaukščiame name, gyvenantys žmonės išgirdo, kad už sienos esančiose patalpose suveikė priešgaisrinė sirena. Pirmame pastato aukšte veikia kavinė, antrame – butas ir nenaudojamos patalpos. Čia ir kilo gaisras.

Kaip vėliau paaiškėjo, degė elektrinis vandens maišytuvas. Savininkai buvo palikę jį įjungtą į elektros tinklą. Plykstelėjusios liepsnos neišplito ir savaime užgeso. Atskubėję ugniagesiai rado tik aprūkusias patalpas.

Nasrėnai

Kretingos rajone duris atvėrė rekonstruotas buvęs senelių globos namų pastatas – dabar čia bus bendruomeniniai senjorų namai. Naujuose namuose įsikurs 17 savarankiškai nepajėgiančių gyventi garbaus amžiaus asmenų.

Įrengti 2 vienviečiai, 6 dviviečiai, 1 trivietis ir 2 poilsio kambariai, virtuvė ir valgomasis. Iniciatyvos atkurti nykstančius globos namus ėmėsi bendruomenės centras „Kūlupėnai“. Darbai kainavo beveik 110 tūkst. eurų.

Staniūnai

Rytą Panevėžio rajono gyvenvietėje vieno namo šeimininkai pajuto dūmų tvaiką. Ant kojų sukelti ugniagesiai rado dūmuose skęstantį namą. Smilko perdangoje esantys spaliai.

Gelbėtojai nuardė dalį perdangos, gaisras neįsismarkavo.

Sidabravas

Radviliškio viešoji biblioteka užbaigė projektą „Dalinkis knyga“ – Sidabravo miestelio centre pradėjo veikti „Knygų namelis“. Pirmasis punktas, kuriame galima pasiimti ar palikti knygą, buvo įrengtas prieš 4 metus autobusų stotyje.

Antrasis buvo įrengtas parke, trečiasis – traukinių stoties keleivių salėje. Nutarta rajone įkurdinti dar 10 tokių namelių, kad žmonės skaitytų ir dalintųsi knygomis. Nuo lapkričio įkurtuvės vyko visose seniūnijose, o projektas užbaigtas Sidabravo miestelyje.

Marijampolė

Pirmadienį vakare Draugystės gatvėje esančio penkiaaukščio gyventojai, pajutę aitrų dūmų kvapą, iškvietė ugniagesius. Gaisras kilo antrame aukšte gyvenančios 66 metų moters bute.

Sąmonę praradusią šeimininkę ugniagesiai aptiko koridoriuje.

Ugniagesiai iš daugiabučio evakavo 17 suaugusiųjų ir 6 vaikus.

Moters bute degė sofa. Gaisras suniokojo prieš kelias savaites suremontuotą butą. Pirminiais duomenimis, nelaimė kilo dėl neatsargaus rūkymo.

Druskininkai

Naktį į trečiadienį V.Krėvės gatvėje esančio daugiabučio ketvirtame aukšte kilo gaisras. Ugniagesius iškvietė kaimynai. Bute tuo metu buvo du vyrai. 51 metų šeimininkas buvo rastas gulintis be sąmonės koridoriuje.

Ugniagesiai jį gaivino, kol atvyko medikai ir išsivežė nukentėjusįjį į ligoninę. Kitas pusamžis vyras, gyvenantis gretimoje laiptinėje, iš bičiulio buto išėjo pats. Pirminiais duomenimis, gaisras kilo dėl neatsargaus rūkymo. Kadangi buto šeimininkas nerūko, spėjama, kad gaisrą galėjo sukelti svečias.

Rumšiškės

Kaišiadorių rajone esančiame Lietuvos liaudies buities muziejuje pirmąją Kalėdų dieną pradės veikti žibintų ir šviesos instaliacijų festivalis „1000 šviesų“. Jam buvo specialiai pagamintos 24 išskirtinės šviečiančios kompozicijos, kurias sudaro daugiau nei 230 pavienių šviesos skulptūrų.

Tai gyvūnai, pasakų motyvai, šviečiančių gėlių alėja, lietuvių kultūros ir istorijos įkvėptas snaudžiantis „Kurėnas“, akmenį besinešantis Pinčiukas ar palankaus vėjo kryptį rodančios vėtrungės. Šviečiančios skulptūros išdėstytos kelių kilometrų take. Žibintų festivalis „1000 šviesų“ veiks iki vasario 20 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.