Iš Sibiro grįžusiai partizanų ryšininkei įteiktas lietuviškas pasas

Po 74-erių metų iš Irkutsko į Lietuvą grįžusiai partizanų ryšininkei Vandai Valiūtei-Šmėklai penktadienį įteiktas lietuviškas pasas.

Lietuvos Respublikos piliečio pasas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Lietuvos Respublikos piliečio pasas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Lietuvos Respublikos piliečio pasas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Lietuvos Respublikos piliečio pasas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 24, 2021, 1:16 PM

„Džiaugiamės, jog galų gale baigėsi ilga kelionė į Lietuvą. Džiaugiamės, kad kartu galėjome sudalyvauti šiame įvykyje atlikdami pilietybės procedūras ir įteikdami pasą“, – BNS sakė Migracijos departamento vadovė Evelina Gudzinskaitė.

Šią savaitę 94-erių moteriai buvo atkurta Lietuvos pilietybė.

Šiuo metu partizanų ryšininkė gyvena Pagramančio socialinės globos namuose Tauragės rajone. Tam, kad ji sugrįžtų, padėjo savivalda, ministerijos ir diplomatai.

V. Valiūtė 1946 metų rugsėjo 22 dieną tapo Žemaičių apygardos Vlado Montvydo-Žemaičio vadovaujamo partizanų būrio ryšininke, gavo slapyvardį „Šmėkla“.

Ji palaikė ryšius su partizanais, rinko žvalgybinę informaciją, platino antisovietinius atsišaukimus, Žemaičių apygardos laikraštį „Laisvės balsas“.

1947 metų gruodžio 16 dieną buvo suimta sovietų saugumo ir nubausta 10 metų laisvės atėmimu.

Partizanų ryšininkė kalėjo „Stepnoj“ pataisos darbų lageryje Kazachstane. Iš įkalinimo paleista 1955 metų gruodžio mėnesį ir išsiųsta į specialiąją tremtį.

Duomenų, kada V. Valiūtė buvo paleista iš tremties ir ar jai buvo leista gyventi Lietuvoje, nėra. Jos tėvai su broliais ir seserimis 1948 metų gegužės 23 dieną buvo ištremti į Irkutsko sritį. Lietuvoje jiems leisti gyventi tik 1966 metų spalio 29 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.