Po I. Šimonytės žodžių apie griežto karantino tikimybę – žvilgsnis į ribojimus: kas pasikeistų?

Antrąją Kalėdų dieną premjerė Ingrida Šimonytė privertė suklusti visus lietuvius. Atidžiai stebint COVID-19 situaciją I.Šimonytė prakalbo, kokių priemonių reikėtų imtis, jeigu staiga prireiktų karantino.

 I.Šimonytė vis garsiau užsimena apie griežto karantino galimybę.<br> lrytas.lt montažas.
 I.Šimonytė vis garsiau užsimena apie griežto karantino galimybę.<br> lrytas.lt montažas.
Santaros klinikos, koronavirusas.<br>V.Balkūno nuotr.
Santaros klinikos, koronavirusas.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 27, 2021, 7:55 PM

„Jeigu ligoninės reanimacijose užsipildys iki kažkokio kritinio taško, manau, kad galima tikėtis griežto karantino. Trumpo, bet griežto“, – sekmadienį interviu TV3 žinioms sakė premjerė, priminusi, kad dar lapkritį Vyriausybė apsibrėžė rodiklius, kuriuos pasiekus būtų įvedamas karantinas.

Lrytas.lt apžvelgė situaciją Lietuvoje ir ribą, kuri priverstų gerokai griežtinti ribojimus

Ribojimai būtų įvedami užėmus lovas reanimacijose

Šiuo metu ligoninėse gydomas 1161 COVID-19 sergantis pacientas – keliomis dešimtimis daugiau, nei buvo praėjusią parą, 110 iš jų – reanimacijoje. Jei visoje Lietuvoje reanimacijose būtų užimta 215 lovų, būtų įvedami griežtesni ribojimai.

Renginiai. Būtų nustatomas maksimalus skaičius, nuo kurio taikomas užpildymo procentas.

Prekyba ir paslaugos. Prekybos vietose būtų ribojamas maksimalus plotas asmeniui: turinčiam galimybių pasą – 20 kvadratinių metrų, be galimybių paso – 30 kvadratinių metrų. Apribojimai ir galimybių pasus turintiems žmonėms būtų dėl didėjančio užsikrėtusiųjų skaičiaus, kurie neturi trečiosios koronaviruso vakcinos dozės.

Viešasis maitinimas. Būtų reikalaujama atsisakyti furšetų. Taip pat viešojo maitinimo įstaigose turėtų būti laikomas 2 metrų atstumas tarp stalų, tik sėdimos vietos ir būtų ribojamas darbo laikas iki 24 val.

Be šių ribojimų dar būtų įvedamas nuotolinis darbas, viešajame transporte būtų leidžiama užpildyti tik sėdimas vietas ir taikomi ribojimai neformaliam švietimui.

Vyriausybė apsvarstė ir griežtesnius ribojimus, jeigu šalies reanimacijose būtų užpildyta 240 lovų.

Renginiai. Renginiai būtų draudžiami, o profesionalaus sporto renginiai vyktų be žiūrovų.

Prekyba ir paslaugos. Ploto ribojimas būtų didinamas iki 50 kvadratinių metrų asmeniui. Pasiekus šį rodiklį taip pat būtų uždaromi naktiniai klubai, viešojo maitinimo įstaigos, nebūtinų prekių parduotuvės, laisvalaikio ir pramogų paslaugų įstaigos (arba būtų ribojamas šių įstaigų darbo laikas).

Taip pat būtų pereinama ne tik prie nuotolinio darbo, bet ir prie nuotolinio ugdymo bei aukštojo mokslo. Būtų taikomi ribojimai neformaliajam ugdymui bei susibūrimams. Vyriausybės posėdžio metu buvo pabrėžiama, kad šie griežti ribojimai taikytini tik pasiekus raudoną ribą, kuomet dėl užpildytų reanimacijos lovų būtų stabdomos ir planinės operacijos.

Ar bus pasiekta tokia situacija, premjerės teigimu, priklauso tik nuo pačių žmonių ir jų atsakingumo.

„Dabar yra užimta maždaug pusė šito kiekio, vienu metu mes ta linkme artėjome, paskui nutolome, dabar situacija yra tarsi stabili, bet manau, kad tikrai nereikia savęs apsigaudinėti, tikrai tas lovų užsipildymas vienoks ar kitoks bus“, – sakė ji.

Galėtų trukti 3 savaites

Praėjusį trečiadienį Seimo Sveikatos reikalų komiteto posėdyje Vyriausioji šalies epidemiologė Loreta Ašoklienė teigė, kad reanimacijos lovų užimtumui pasiekus 240, įsigaliotų jau minėtos priemonės, o jų taikymas galėtų trukti tris savaites.

Epidemiologė taip pat sakė, kad, pasiekus minėtą reanimacijos lovų ribą, „lokdaunas“ apimtų visas sritis, taip pat ir ugdymo įstaigas.

„Jei būtų „lokdaunas“, tai matomai kažkuriam laikui būtų taikomos priemonės visiems: ir renginiai, ir nebūtinos priemonės, ir susibūrimų ribojimai, ir, tikėtina, kad apimtų ir ugdymą“, – teigė L.Ašoklienė.

Komiteto posėdyje taip pat paminėta, kad šiuo metu svarstomi ir galimybių paso reikalavimo griežtinimai, sutrumpinant jo galiojimo laiką. Planuojami ir tam tikri pokyčiai renginiams – svarstoma iš dalyvių reikalauti testų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.