„Freedom House“ atstovas Lietuvoje: uždarydama „Memorial“ Rusija naikina savo sąžinę

Uždarydama „Memorial“ Rusija naikina savo sąžinę, sako tarptautinės nevyriausybinės organizacijos „Freedom House“ atstovas Lietuvoje Vytis Jurkonis.

V. Putinas.<br>TASS/Scanpix nuotr.
V. Putinas.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Augustas Stankevičius, BNS

Dec 28, 2021, 2:24 PM

Taip jis kalbėjo Rusijos Aukščiausiajam Teismui antradienį priėmus sprendimą uždaryti šią autoritetingiausią žmogaus teisių organizaciją šalyje.

„Jei galima taip vaizdžiai pasakyti, tai „Memorial“ yra tam tikras Rusijos sąžinės simbolis, o būtent tai ir yra naikinama“, – BNS sakė politologas.

Rusijos teismas tokį sprendimą teigia priėmęs dėl anksčiau grupei suteikto „užsienio agento“ statuso pažeidimų, konkrečiai – kad ne visos jos publikacijos buvo žymimos atitinkama etikete, kaip reikalauja įstatymas.

„Memorial“ su kaltinimais nesutinka ir ir tvirtina, kad uždarymui nėra teisinio pagrindo.

Baiminasi Baltarusijos scenarijaus

V. Jurkonio teigimu, Kremlius „turi didelių problemų tiek su istorine atmintimi, tiek su žmogaus teisėmis“.

„Kremlius išjungia šviesą žmogaus teisių organizacijoms. Tai nėra proceso pradžia ir, įtariame, kad nėra ir proceso pabaiga“, – aiškino jis.

Pasak jo, ribojant nevyriausybinių organizacijų veiklą atveriama nauja erdvė represijoms prieš pilietinę visuomenę.

„Šiuo sprendimu žmogaus teisių represijos ir bandymas riboti pilietinės visuomenės veiklą įgauna vis daugiau panašių bruožų su Baltarusija“, – kalbėjo „Freedom House“ atstovas.

„Jei Baltarusijoje viską, kas gyva, bandoma sulyginti su asfaltu, tai „Memorial“ uždarymas yra kažkuo panašus į tuos procesus, kur pilietinę visuomenę bandoma išmesti į užribį“, – pridūrė jis.

Politologo teigimu, Baltarusija Kremliui yra „tam tikra autoritarizmo laboratorija“.

V. Jurkonio teigimu, Kremlių išgąsdino pilietinės visuomenės protestai ir akcijos Baltarusijoje, jų baiminamasi ir Rusijoje, kur „vyksta permainos, ypač jaunimo gretose“.

„Rusija vis labiau užsidaro“

Veiksmai prieš „Memorial“ sukėlė didelį pasipiktinimą tiek Rusijoje, tiek Vakaruose, kai pastarųjų santykiai su Maskva tapo dar labiau įtempti dėl Rusijos pajėgų telkimo prie Ukrainos.

Nors „Memorial“ daugelį metų patyrė spaudimą, sprendimas uždaryti jos organizacijas būtų buvęs neįsivaizduojamas prieš kelerius metus, teigia ekspertai.

Aukščiausiojo Teismo sprendimas, kuris Rusijoje yra galutinis ir neskundžiamas, yra iki šiol smarkiausias smūgis organizacijai, sovietų disidentų įkurtai 1989 metais sovietų disidentų.

„Memorial“ yra griežtos struktūros neturinti organizacija, sudaryta iš virtinės regionuose registruotų grupių. „Memorial International“ tvarko šio tinklo gausius archyvus Maskvoje ir koordinuoja grupės veiklą.

V. Jurkonio teigimu, ši organizacija Sovietų Sąjungos laikais „atrodė kaip tam tikras šviežias oro gurkšnis“.

„O dabar atrodo, kad Rusija vis labiau užsidaro, tampa vis labiau priešiška tiems idealams, kuriuos puoselėjo ir propagavo vieni žymiausių Rusijos žmonių: akademikas Sacharovas, „Memorial“ vadovai“, – dėstė politologas.

Pasak jo, tokie įvykiai leidžia kalbėti ne apie autoritarizmą, o apie totalitarizmą Rusijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.