Buvusių parlamentarų šie politiniai metai nenudžiugino: per metus sugebėti viską taip suvelti, reikia talento blogąja prasme

Šalyje įsivyravusi politinė įtampa ir visuomenės susipriešinimas netrukus gali virsti tikru „Molotovo kokteiliu“, o situacijos negelbėja ir tai, kad svarbiausios partijos netenka savo tapatybės, svarsto šiuos politinius metus iš šono stebėję buvę Seimo nariai.

 Algimantas Salamakinas, Povilas Urbšys ir Rimantas Jonas Dagys.<br> Lrytas.lt koliažas
 Algimantas Salamakinas, Povilas Urbšys ir Rimantas Jonas Dagys.<br> Lrytas.lt koliažas
Gintarė Skaistė, Gabrielius Landsbergis, Ingrida Šimonytė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gintarė Skaistė, Gabrielius Landsbergis, Ingrida Šimonytė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Algimantas Salamakinas<br>T.Bauro nuotr.
Algimantas Salamakinas<br>T.Bauro nuotr.
Povilas Urbšys<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Povilas Urbšys<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>T.Bauro nuotr.
Seimas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gabrielius Landsbergis, Ingrida Šimonytė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gabrielius Landsbergis, Ingrida Šimonytė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Rimantas Jonas Dagys<br>T.Bauro nuotr.
Rimantas Jonas Dagys<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Dec 29, 2021, 7:03 PM

Apie tai portalo lrytas.lt laidoje „Ne spaudai“ diskutavo buvę šalies parlamentarai – Algimantas Salamakinas, Povilas Urbšys ir Rimantas Jonas Dagys.

Kritika ir valdantiesiems, ir opozicijai

Buvęs socialdemokratas A.Salamakinas šiuos politinius metus apibūdino kaip „grybo pjovimą“, jo nenustebino ir itin Vyriausybei nepalankūs naujausi politinių partijų ir politikų reitingai.

„Nedarant jokių reformų taip nuvaryti reitingus dar reikia sugebėti. <...> Žmonės labai didelę viltį dėjo į šitą Seimą, visur buvo leidžiama, kad užtenka patyrusių senų politikų, ateis jaunimas, laisvė. Mano aplinkos žmonės dabar sako: jeigu jau taip, tai kažką prašovėme“, – kalbėjo buvęs parlamentaras.

Paprašytas įvertinti, kokia yra didžiausia šios Vyriausybės nesekmė, A.Salamakinas įvardijo ministrų kabinetą, ypač sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio veiksmus.

„Kai jis komunikuoja apie kovido gydymą, žmonės pašiurpsta, ir atsiranda tas priešiškumas. Negi sunku surasti tikrai patyrusį specialistą, kuris eitų, aiškintų ir darytų?“, – klausė jis.

Savo ruožtu buvęs valstietis Povilas Urbšys įvertino ir LVŽS partijoje įvykusius pokyčius. Pasak jo, apskritai pastarieji politiniai įvykiai labiau primena politinę „Santa Barbarą“.

„Jeigu prisimintumėme, kas anksčiau dėjosi politiniame pasaulyje, tai 2017 metai prasidėjo nuo Gretos Kildišienės santykio su agrokoncerno džipu, paskui išvirto kaltinimais Liberalų partijai, Darbo partijai, galų gale metai baigėsi Seimo nario Basčio priesaikos sulaužymu.

Net ir tada vyko politinės skyrybos, socialdemokratų frakcija atsiskyrė nuo partijos, ir dabar po penkerių metų matome panašiai. Bet tada ta visuomeninė keptuvė buvo mažiau įkaitusi, dabar yra pandemija“, – kalbėjo P.Urbšys.

Jis prakalbo ir apie Ramūno Karbauskio vaidmenį valstiečių ir žaliųjų sąjungoje bei jo bendražygės Agnės Širinskienės pabėgimą.

„Pagal Karbauskį, jei išeinantysis gerai atsiliepia apie R.Karbauskį, tai jis vertybių neišduoda, bet tas, kuris išeina ir pabando pakritikuoti R.Karbauskį, jis iš karto išduoda vertybes.

Kas atsitiko su S.Skverneliu ir tais, kurie išėjo iš LVŽS – jie pasakė, kad problema yra R.Karbauskis ir A.Širinskienė. <...> Man kartais atrodo, kad Karbauskis nesupranta, kad didžiausias kliuvinys partijai yra jis pats. <...> Jis žmonėmis naudojasi kaip citrina – išspaudžia, kiek gali“, – kalbėjo P.Urbšys.

Buvęs konservatorius Rimantas Jonas Dagys kritikos negailėjo ir Tėvynės sąjungai-Lietuvos krikščionims demokratams, kurie, pasak jo, jau nebėra vertybiškai tokie patys.

„Valdžios argumentai iš karto tampa kontrargumentais, pasitikėjimas visiškai nukritęs. Dvi Lietuvos atsirado ir toliau plėtojasi – tai nėra gerai, jokios pagarbos neliko. Neliko ideologijų, išskyrus liberalias, konservatoriai prarado bet kokias vertybines nuostatas, nes, jei į vieną krūvą sudedi liberalią pasaulėžiūrą ir krikščionišką pasaulėžiūrą, patys suprantate, kad gaunasi nulis.

Dabar dar susimovė ir užsienio politikoje, tai gaunasi konservatorių partija dėl valdžios. Tai neįkvepia žmonių ir kartu tai yra didžiulis smūgis demokratijai“, – pastebėjo R.J.Dagys.

Pasak jo, pagrindinė šios partijos kryptis dabar yra „absoliutus liberalizmas“.

„Krikščioniška pasaulėžiūra šiuo atveju yra visiškai kitais pagrindais grindžiamas supratimas apie viską. Tai yra skirtingų pasaulėžiūrų žmonės. <...> Kas juos vienija – galima matyti, kad vienija buvimas valdžioje, gaunasi partija dėl partijos. <...> Jeigu žmonės matys, kad tokia partija tokiame būvyje lieka, didelių perspektyvų jai tikrai neduočiau“, – svarstė buvęs Seimo narys.

P.Urbšys: „Žarijos peraugs į ugnį“

Jis pažymėjo, jog dabartinė valdančioji dauguma stokoja dviejų dalykų: išminties ir kvalifikacijos.

„Sprendimų kvalifikacija tokia žema, kad ji sukelia visišką chaosą. Tame chaose gali nutikti įvairiausių dalykų, ir greičiausiai ir nutiks, ilgai ta tyla nebus. Nes per metus sugebėti viską taip suvelti, reikia talento blogąja prasme“, – sakė jis.

Savo ruožtu P.Urbšys pastebėjo, kad labiausiai koalicijoje dabar kenčia Laisvės partija.

„Ji turėtų kitais metais desperatiškai stengtis įtikti savo rinkėjams. Nereikia pamiršti, kad atėjo žiema, šildymo kainos šoktelėjo, elektros kainos, o jei pavasarį jie vėl ateis su partneryste ir Stambulo konvencija, tai tikrai žmonės nesupras“, – svarstė jis.

Buvęs LVŽS narys neatmetė, kad politinė įtampa ir visuomenės susipriešinimas gali virsti tikru „Molotovo kokteiliu“.

„Man atrodo, jei dabartinė dauguma neparodys tam tikro socialinio jautrumo arba nemokės to iškomunikuoti, nežinau, ar iš viso nebus pas mus kitais metais tokio susipriešinimo tarp visuomenės ir valdžios, kokio jau seniai nematėme.

Visi matome, kokioje įtampoje gyvena žmonės. Kažkodėl vaistinėlės automobiliuose tampa problema numeris vienas, kalbame apie galimybių paso tvarkos pakeitimą prieš pat šventes, kai žmonės pasimetę. Tai rodo, kad esantys valdžioje tarsi užsideda skafandrus ir mėgaujasi ta savo valdžios galia.

Čia yra bendra yda ir dabar būtent tai ir vyksta. Jei nebus pažiūrėta, kaip komunikuoti ir bus ignoruojami tie krentantys reitingai, gali iškilti krizė ir pačioje daugumoje, nes jie vienas į kitą pradės rodyti pirštais“, – spėjo P.Urbšys.

„Žarijos įkaitusios, socialinės žarijos po naujųjų metų peraugs į ugnį. Ar nesudegs valdančiųjų reitingų likučiai, labai sunku prognozuoti, bet manau, kad dabar gali atsitikti ir kitas dalykas – kas norės perimti valdžią ir prisiimti atsakomybę?“, – kalbėjo buvęs parlamentaras.

Buvę Seimo nariai neigiamai vertina ir prezidento Gitano Nausėdos ginčus su valdančiąja dauguma.

„Tai, kas dabar vyksta, yra vienas blogiausių variantų, kas gali atsitikti Lietuvoje, kad prezidentūra taip žiauriai susipriešinusi su valdančiąja dauguma.

Prezidentas išeina ir sako, kad dėl Taipėjaus ambasados Lietuvoje nieko nežinojo – tai po galais, jei prieštarauji, trenk kumščiu ir premjerei sakyk, daryk kažką, kad nebūtų tos problemos. Ar mes turime valstybės vadovą? Tai ar gali jie galų gale pradėti šnekėti? Nes mes taip sulauksime, kad tikrai niekas nebenorės ir tos valdžios rinkti“, – teigė A.Salamakinas.

G.Nausėdos iniciatyvos pasigedo ir R.J.Dagys.

„Prezidentui reikia imtis šios atsakomybės, savo komandą paskatinti būti žymiai aktyvesnei ir nelaukti valdžios vienokio ar kitokio veiksmo. <...>

Matosi, kad jo komandos stygavimasis vis dar vyksta, ir reikėtų jį iš esmės paspartinti. Jis turėtų telkti prie savęs didesnes žmonių pajėgas, kurie galėtų efektyviau komunikuoti su visuomene“, – aiškino jis.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.