Arūnas Dumalakas. Šiukšlių aritmetika: apiplėšimą vadina sutaupymu

Kaip stebuklinė pasaka nuskambėjo iš Konstitucijos prospekto valdžios namų žinia, kad vilniečiams 2022-aisiais sumažės rinkliava už komunalinių atliekų surinkimą.

Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 30, 2021, 7:00 AM

Vilniečiai nepatikliai kraipė galvą: kas dar gali mažėti visuotiniu brangymečiu?

Bet konservatorius vicemeras V.Benkunskas šnibždėjo, kad šiemet sutaupyta beveik 1,4 mln. eurų, dėl to ir galima mažinti mokesčius. Įsidėmėkite šį žodį „sutaupyta“.

Nors vis dėlto buvo gražu klausytis V.Benkunsko, aiškinančio, kad vidutinio 60 kvadratinių metrų buto gyventojams, šiais metais už komunalinių atliekų tvarkymą mokėjusiems 54,61 euro, rinkliavos mokestis sumažės kiek daugiau nei 8 eurais – iki 46,56 euro.

Tuo metu 170 kvadratinių metrų ploto individualaus namo gyventojai sutaupys daugiau nei 12 eurų – 2021 metais sumokėję 91,29 euro, 2022-aisiais gaus maždaug 78,89 euro dydžio sąskaitas.

Bet štai pasaka baigėsi, kai viską paaiškino šiukšlių verslo užkulisius pažįstantis savivaldybės tarybos Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narys Ž.Šilgalis.

Anot Ž.Šilgalio, rinkliavos dydis sumažintas ne dėl efektyvesnės atliekų tvarkymo veiklos, o dėl to, kad rinkliavos mokėtojai ankstesniais metais permokėjo. Tiesiog nuo jų per daug nuplėšė.

Be to, ir pats rinkliavos sumažinimas nėra socialiai teisingas, nes jos dydis verslui sumažintas gerokai daugiau nei gyventojams, kurie daugiausia ir finansuoja atliekų tvarkymą.

Politiko žodžiais, tai ne sutaupymas, kaip aiškina valdžia. Tiesiog per pastaruosius dvejus metus vilniečiai permokėjo 2,24 mln. eurų dėl netikslių atliekų tvarkymo sąnaudų prognozių 2020 ir 2021 metams, nes sąskaitos už atliekų tvarkymą išrašomos būsimiems metams ir mokama į priekį.

Todėl natūralu, kad permoką gyventojams reikėjo grąžinti, kaip ir įpareigoja Atliekų tvarkymo įstatymas. Tačiau Vilniaus atliekų sistemos administratorius (VASA) nesugebėjo laiku suskaičiuoti nepanaudotų lėšų pertekliaus.

Labai įdomu, kuo taip užsiėmę VASA darbštuoliai, kad net pinigų nesugeba laiku suskaičiuoti? Ž.Šilgalis paaiškino ir tai.

Pirmiausia jam užkliuvo, kad tarybos posėdyje svarstant klausimą dėl rinkliavos jame nedalyvavo nė vienas VASA atstovas.

Mat tą dieną vyko VASA darbuotojų edukacinis renginys, kuriame jie turbūt ir Kalėdų dovanėles vienas kitam įteikė. Juk kur neapsidovanosi, kai vilniečiams taip gyvenimas gerėja.

Tad „edukavosi“ šiukšlių rinkimo prievaizdai iš širdies: VASA 55 darbuotojams skirtas renginys kainavo 9950 eurų. 219 eurų kiekvienam darbuotojui.

Įdomi renginio kaina. Jeigu ji būtų siekusi 10 tūkst. eurų, reikėtų paslaugas pirkti ne iš vieno šaltinio. Kadangi tas šaltinėlis turėjo vienišas čiurlenti, tai ir apvalios sumos sąskaitoje nebuvo.

Todėl netikėkite pasakomis, jog valdžia sutaupė dėl to, kad mažėjo administravimo sąnaudos ir kitąmet vilniečiai galės trumpam pasidžiaugti mažesniais mokesčiais.

Administravimo sąnaudos dėl tokių renginių pučiasi nuo 4,3 iki beveik 5 mln. eurų, todėl nereikės nė Ž.Šilgalio, kad pajustume, kaip šiukšlių mokesčiai vėl trinktelės per kišenę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.