2021-ieji politikų akimis: darbas krizių akivaizdoje, trąšomis apdrabstyta reputacija ir noras „baigti karus smėlio dėžėje“

Kelių rimtų krizių nuspalvinti 2021-ieji buvo nedėkingi ne tik valdantiesiems, bet ir opozicijai, svarsto esami ir buvusieji parlamentarai, vertindami besibaigiančius politinius metus.

Gintarė Skaistė, Gabrielius Landsbergis, Ingrida Šimonytė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gintarė Skaistė, Gabrielius Landsbergis, Ingrida Šimonytė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimas<br>V.Skaraičio nuotr.
Seimas<br>V.Skaraičio nuotr.
Seimas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimas<br>T.Bauro nuotr.
Seimas<br>T.Bauro nuotr.
Kęstutis Masiulis<br>D.Umbraso nuotr.
Kęstutis Masiulis<br>D.Umbraso nuotr.
 Algirdas Sysas.<br>V.Skaraičio nuotr.
 Algirdas Sysas.<br>V.Skaraičio nuotr.
P.Urbšys.
P.Urbšys.
Kęstutis Masiulis<br>T.Bauro nuotr.
Kęstutis Masiulis<br>T.Bauro nuotr.
Algirdas Sysas<br>T.Bauro nuotr.
Algirdas Sysas<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Dec 31, 2021, 12:57 PM

Apie tai „Žinių radijo“ laidoje „Atviras pokalbis“ ketvirtadienį diskutavo Seimo nariai konservatorius Kęstutis Masiulis, socialdemokratas Algirdas Sysas ir buvęs Seimo narys Povilas Urbšys.

Krizę dėl baltarusiškų trąšų mato skirtingai

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narys Kęstutis Masiulis šiuos politinius metus įvertino kaip sunkius ir kupinus emocijų, kurios esą banguoja iki šiol. Vis tik, jo teigimu, per daug liūdėti dėl ko nėra.

„Ingrida Šimonytė yra pasakiusi, kad reikėtų skaičiuoti visus darbus ketverių metų periodu – tam pirmi metai yra pasirengimas dideliems darbams, o tam pasirengimui dabar trukdo įvairios krizės, vidinės ir išorinės emocijos.

Kitais metais prasidės darbų vykdymas, o paskutiniais metais jau ten labai daug ko nenuveiksi, nes pasirengimas rinkimams, ir jeigu dar tebetęsi reformas, nekaip atrodysi rinkimuose“, – kalbėjo K.Masiulis.

Tačiau jis pažymėjo, kad, skirtingai nuo kitų Vyriausybių, ši Vyriausybė neturėjo nei vienos reputacinės krizės, kuriomis itin pasižymėjo ankstesnė valdžia.

„Nei vienai Vyriausybei neteko vienu metu dorotis su keliomis išorės krizėmis, ir su visomis yra tvarkomasi visiškai sėkmingai“, – svarstė K.Masiulis.

Socialdemokratas Algirdas Sysas savo ruožtu pridūrė, kad metai buvo sunkūs ne tik politikams, bet ir visiems Lietuvos žmonėms.

„Antri metai pandemijos daro įtaką, vis tiek žmogus nesijaučia toks laisvas, koks buvo iki pandemijos, bet manau, kad kažkaip pragyvenom. Jei žiūrėti į ekonominius rodiklius, tai viskas gerai, bet blogai yra su sveikatos dalimi, nes mirtingumas išlieka didelis, tai šitoj srity yra pakankamai dideli praradimai“, – dėstė A.Sysas.

Tačiau jis nesutiko, kad dabartiniai valdantieji visai nesusidūrė su reputacine žala – socialdemokratų frakcijos seniūno teigimu, neseniai nuaidėjęs baltarusiškų trąšų tranzito skandalas galėtų būti vertinamas kaip Vyriausybės reputacinė krizė.

„Paskutinę istoriją dėl trąšų vežimo priskirčiau prie reputacinės krizės, nes patys konservatoriai kalbėjo apie vertybinę politiką, bet šitoj vietoj per keturis mėnesius nesusidėliojo, kaip šitą problemą reikės spręsti atėjus valandai X“, – kalbėjo A.Sysas.

Buvęs Seimo narys ir valstietis Povilas Urbšys pastebėjo, kad 2021-ieji buvo nedėkingi ir valdantiesiems, ir opozicijai, nes Seimo narių reitingai yra rekordiškai maži.

„Kai girdžiu, kad kalbama apie tai, kad pirmieji metai valdantiesiems yra pasirengimo metai, o po to kiti metai jau yra reformų ir pažadų įgyvendinimo laikotarpis, tai jau per tuos pirmus pasirengimo metus valdančiųjų reitingai yra kritiniame dugne, praktiškai tie reitingai dega skaisčioje liepsnoje, o dar net nepradėtos reformos.

Man atrodo, politikoje ir Seime esantiems šiuo metu reikėtų užduoti sau klausimą, ar valdančiųjų politinė darbotvarkė atitinka žmonių lūkesčius“, – svarstė jis.

Pasak P.Urbšio, valdančiųjų „prisistatymas“ prasidėjo nuo Partnerystės įstatymo, Stambulo konvencijos, atstovavimo Europos Vadovų Taryboje klausimo, tačiau esą vis pamirštamos esminės problemos – skurdas, infliacija, kainų augimas. Buvusio parlamentaro manymu, būtent tai žmonėms sukelia didžiausius skaudulius.

„Bet ar į tuos skaudulius atsiliepia tie, kurie turi priimti sprendimus, čia didelis klaustukas“, – sakė P.Urbšys.

Politiko darbą lygina su chirurgo

A.Sysas pritarė, kad skurdas iš tiesų yra viena ryškiausių visuomenės problemų, tačiau sutiko, kad ją efektyviai sprendė tiek buvusi, tiek ir esama valdžia.

„Skurdas išlieka didelė problema, tačiau ir valstiečių vyriausybė, ir konservatorių daro daug teigiamų poslinkių, kad mažiausias pajamas gaunančių žmonių mažėtų – priimtas vienišo asmens, energetinio skurdo įstatymo padidinimas, todėl, ko gero, Monika Navickienė ir yra vienintelė ministrė, kuri vertinama teigiamai.

Tikrai ji padarė didelį darbą, visą vasarą konsultavosi su įvairiomis grupėmis, diskusijos buvo ilgos“, – aiškino socialdemokratas.

P.Urbšys svarstė, jog įtampa šiemet ryškiai atsispindėjo ir politiniuose sprendimuose.

„Chirurgas gali operaciją atlikti labai gerai, bet jis turi paklausti, kaip jaučiasi tas pacientas, kurį jis išoperavo. Ir geras chirurgas įsiklauso. O čia dabar sako: mes operuojame, viskas gerai, pinigus skiriame. Mes turime situaciją tokią, kad opozicijoje yra penkios frakcijos, dvi iš jų yra partinės, kur reitinguose yra pirmame trejetuke, bet tų partinių frakcijų lyderiai yra už Seimo ribų.

Matome pas tuos pačius valdančiuosius dideles įtampas, nes jei ne opozicijoje esantis gerbiamas Vinkus, vargu ar būtų priimtas biudžetas – būtent jo balsas praktiškai buvo lemiamas“, – kalbėjo P.Urbšys.

Jis išskyrė ir Laisvės partiją, kuriai, pasak buvusio parlamentaro, kiti metai Seime bus itin sunkūs.

„Ji neįgyvendina savo politinės darbotvarkės, ir matosi, kad kitais metais pas valdančiuosius tikrai bus problemų“, – spėjo jis.

P.Urbšio manymu, valdantiesiems ateityje derėtų elgtis brandžiau.

„Dabar valstybė irgi yra tam tikruose dideliuose tarptautiniuose iššūkiuose, norėtųsi, kad valdžia turėtų ir atitinkamą brandumą, kad baigtų vieną kartą tuos savo smėlio karus smėlio dėžėse, ir galų gale duotų aiškią žinią žmonėms“, – teigė buvęs Seimo narys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.