G. Nausėda: „Parlamentinis tyrimas dėl nevykdomų sankcijų ir trąšų tranzito reikalingas“

Prezidentas Gitanas Nausėda tvirtina, kad parlamentinis tyrimas dėl nevykdomų JAV sankcijų Baltarusijos trąšų gamintojai „Belaruskalij“ ir iki šiol vykstančio trąšų tranzito per Lietuvą yra reikalingas.

G. Nausėda: „Parlamentinis tyrimas dėl nevykdomų sankcijų ir trąšų tranzito reikalingas“.<br>V.Skaraičio nuotr.
G. Nausėda: „Parlamentinis tyrimas dėl nevykdomų sankcijų ir trąšų tranzito reikalingas“.<br>V.Skaraičio nuotr.
G. Nausėda: „Parlamentinis tyrimas dėl nevykdomų sankcijų ir trąšų tranzito reikalingas“.<br>V.Skaraičio nuotr.
G. Nausėda: „Parlamentinis tyrimas dėl nevykdomų sankcijų ir trąšų tranzito reikalingas“.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2021-12-31 19:07, atnaujinta 2021-12-31 19:34

Valstybės vadovo teigimu, toks tyrimas atsakytų ir į klausimą, ar dėl to neturėjo pasitraukti kai kurie ministrai, ne tik „Lietuvos geležinkelių“ vadovas Mantas Bartuška.

„Manau, kad dar geriau atsakytų į šitą klausimą tyrimo komisijos sudarymas, nes informacijos yra daug, ji yra prieštaringa, ir dažnai net sukuriama tam tikra migla virš tos informacijos“, – penktadienį LNK sakė G. Nausėda.

„Manau, kad jeigu neturime, ko slėpti, būtų labai naudinga tokią komisiją suformuoti, ir ji dar geriau apšviestų tuos tamsiuosius kampus šitoje istorijoje, kurios pabaigos dar, deja, nematyti, nepaisant to, kad tam tikri politiniai žingsniai buvo padaryti iki šio momento“, – teigė jis.

Sudaryti specialią laikinąją tyrimo komisiją dėl „Belaruskalij“ trąšų tranzito per Lietuvą gruodį siekė Seimo opozicija, tačiau daugiausia valdančiųjų balsais tokia iniciatyva du kartus atmesta.

Situaciją, kai nepaisant gruodžio 8-ąją įsigaliojusių sankcijų, baltarusiškos trąšos gabenamos per Lietuvą, valstybės vadovas vadino vertybinės užsienio politikos išdavyste.

„Kas yra blogai? Blogai yra tai, kad Jungtinės Amerikos Valstijos, kaip valstybė, esanti kitoje Atlanto pusėje, imasi atsakomybės, politinės lyderystės priimti tam tikrus sprendimus, kurie remia Europos Sąjungos sankcijų paketą, ir mėgina šitas sankcijas įgyvendinti taip pat Baltarusijos režimo atžvilgiu. Šių sankcijų tikslas yra (...) duoti režimui suprasti, kad yra tam tikros ribos ir kad už savo veiksmus jis privalo būti atsakingas ir mokėti tam tikrą kainą. Tad Lietuva, kuri yra tiesioginė šitos regiono destabilizacijos auka arba adresatas, turėtų būti suinteresuota, jog sankcijų mechanizmas tiek iš už Atlanto, tiek ES sankcijų mechanizmas veiktų“, – sakė G. Nausėda.

„O mes norime apsimesti, tartum mūsų tai neliečia, nors mes gyvename čia, šitoje vietoje, ir kad mes galime toliau patyliukais vykdyti savo veiklą. Tai kur čia mūsų užsienio politikos vertybiniai aspektai? Mano nuomone, mes juos tiesiog išduodame“, – teigė jis.

Prezidentas sakė, kad susitikęs su susisiekimo ir užsienio reikalų ministrais norėjo išgristi konkrečius planus, ką jie darys, jog JAV sankcijos būtų vykdomos.

Pasak prezidento patarėjų, per susitikimą su užsienio reikalų ministru G. Nausėda „išgirdo aiškų įsipareigojimą iki sausio 31 dienos išspręsti sukeltą krizinę situaciją taip, kad tai nebekeltų reputacinės žalos Lietuvai“.

„Dabar matau, kad užsienio reikalų ministras turi pakankamai nedaug laiko tuos darbus įgyvendinti, nes priešingu atvejų nuostoliai bus dideli“, – penktadienį sakė G. Nausėda.

„Belaruskalij“ trąšų tranzitas per Lietuvą tęsiasi, nepaisant gruodžio 8 dieną įsigaliojusių JAV sankcijų šiai įmonei. Baltarusijos įmonė prieš įsigaliojant sankcijoms pervedė avansą krovinių pervežimą vykdantiems „Lietuvos geležinkeliams“ už kelis mėnesius į priekį.

Dėl reputacinės žalos susisiekimo ir užsienio reikalų ministrai Marius Skuodis bei G. Landsbergis buvo parašę atsistatydinimo pareiškimus, tačiau premjerė Ingrida Šimonytė nutarė jų netenkinti.

Vyriausybinė strateginių įmonių sandorius tikrinanti komisija nusprendė, kad „Lietuvos geležinkelių“ sutartis su „Belaruskalij“ ir jos pakeitimai kelia grėsmę šalies saugumui. Galutinį sprendimą turės priimti Vyriausybė – tai ji turi padaryti per 15 dienų, tikėtina, kad tai įvyks sausio pradžioje.

Vyriausybė jau įsigaliojus sankcijoms paskelbė siekianti nutraukti „Lietuvos geležinkelių“ sutartį su „Belaruskalij“, nors teigia, kad JAV sankcijos trąšų tranzitui Lietuvoje tiesiogiai nėra taikomos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.