Paskutinė Lietuvos 2021-ųjų savaitė: nuo Visagino iki pajūrio – kas, kur, kada

„Lietuvos ryto“ žvilgsnis į tai, kas per savaitę vyko Lietuvoje.

 Įvykiai Lietuvoje.<br> lrytas.lt koliažas.
 Įvykiai Lietuvoje.<br> lrytas.lt koliažas.
R.Žalgevičiaus nuotr.
R.Žalgevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (12)

Lrytas.lt

Jan 1, 2022, 8:47 PM, atnaujinta Jan 1, 2022, 8:48 PM

Leipalingis

Druskininkų savivaldybės miestelyje baigtas renovuoti Leipalingio dvaras, istoriniuose šaltiniuose minimas nuo 1503 metų. Pirmoji dvaro renovacijos dalis buvo atlikta prieš kurį laiką, o šiomis dienomis įgyvendinta antroji dalis.

Dvare įrengta miestelio laisvalaikio salė. Jame yra darbo kabinetai, grimo kambarys, 20 vietų konferencijų ir 150 vietų koncertų salės. O dvaro perlu vadinamo rūsio erdvės yra skirtos parodoms, kameriniams koncertams, edukacijoms. Nuo XVI a. dvaras priklausė įvairiems aukšto luomo asmenims.

Marijampolė

Miesto pakraštyje esančiame garažų masyve siautėjo du 37 metų padegėjai. Atvykę ugniagesiai rado liepsnojantį atliekų konteinerį ir bepradedančius degti du metalinius garažus.

Stipriai apsvaigę (2,17 ir 2,16 prom.) įtariamieji buvo sulaikyti ir uždaryti į areštinę. Abu jie anksčiau buvo teisti, žinomi policijai.

Plungė

Tarnybinis šuo Mėta Plungės policijos pareigūnams padėjo surasti narkotikų. V.Mačernio gatvėje buvo sustabdytas automobilis „Mazda 6“. Pas 21 metų vairuotoją ir 16 metų keleivį kišenėse rastas kvaišalų lankstinukas ir gniužulas augalinės, greičiausiai narkotinės, medžiagos.

Apklausiami vaikinai dievagojosi, kad daugiau nieko neleistino neturi, tačiau Mėta buvo nerami ir pareigūnams nurodė, jog kvaišalų gali būti bagažinėje esančioje kuprinėje, o ją atidarius nurodė kuprinę. Joje rasta dėžutė su 38 folijos lankstinukais (maždaug 100 gramų augalinės kilmės kvaišalų) ir skaitmeninės svarstyklės.

Vaidlonys

Kraupi nelaimė nutiko Anykščių rajone. 8 metrų gylio šulinyje plūduriuojantį vyro kūną pastebėjo vietos gyventojas. Skenduolio kūną ištraukė ugniagesiai.

Tyrimą pradėję policininkai beveik neabejoja, kad tai buvo nelaimingas atsitikimas. Dar aiškinamasi, ar į šulinį vyras įkrito paslydęs, ar neteko pusiausvyros.

Aišku tik tai, kad šulinys nebuvo uždengtas. Rentinys virš žemės iškilęs apie metrą.

Aukštikalniai

Gausios ugniagesių pajėgos skubėjo į kaimą Pasvalio rajone. Buvo pranešta apie vienoje didžiausių šalies rapsų perdirbimo įmonių – bendrovėje „Pasvalio agrochemija“ – kilusį gaisrą.

Iš rapsų džiovyklos rūko dūmai. Pirminiais duomenimis, ten degė susikaupusios dulkės.

Gaisrą gelbėtojai greitai užgesino, tad nuostolių verslininkai nepatyrė. Gaisro priežastis dar tikslinama, tačiau tiek ugniagesiai, tiek vadovai sutaria, kad jį lėmė su elektros instaliacija susijusios techninės priežastys.

Alytus

Miesto savivaldybė nuo 2017-ųjų kasmet skiria premijas Alytų Lietuvoje ir pasaulyje garsinančiam 14–29 metų jaunimui.

Šiemet 500–800 eurų premijos buvo įteiktos devyniems jauniems žmonėms už labai gerą mokymąsi, tiriamuosius mokslo darbus, aktyvią visuomeninę veiklą, kūrybingumą.

Jurbarkas

Miesto ir rajono gyventojus nudžiugino žinia, kad galų gale bus pradėta statyti nauja autobusų stotis.

Savivaldybė pasirašė beveik 2 mln. eurų vertės sutartį su viešųjų pirkimų konkursą laimėjusiu rangovu – bendrove „Rolginta“. Darbus ketinama pradėti artimiausiu metu ir baigti per 16 mėnesių.

Naujoji moderni stotis bus statoma už Europos Sąjungos ir rajono biudžeto lėšas.

Panevėžys

Beržų gatvėje kilęs gaisras pražudė 81 metų moterį. Ugniagesiai rado degančią virtuvę, o joje – sąmonės netekusią šeimininkę. Kol atskubėjo medikai, vyrai gaivino moterį.

Ji buvo išvežta į ligoninę, bet išgelbėti jos gyvybės nepavyko.

Ugniagesių manymu, tragišką gaisrą sukėlė iš krosnies iškritusi žiežirba.

Klaipėdos ir Kosmonautų gatvių sankryžoje 39 metų vyro vairuojamas visureigis susidūrė su pas ligonį skubančiais medikais. Medikai važiavo be ligonio, bet buvo įsijungę garso ir šviesos signalus. Smūgio nublokštas medikų automobilis dar nulaužė kelio ženklą ir kliudė apšvietimo stulpą. Per susidūrimą žmonės nebuvo sužeisti, tik apdaužytos mašinos.

Dar aiškinamasi, dėl kurio vairuotojo kaltės įvyko avarija, bet greičiausiai bus nubausti abu.

Visureigio vairuotojui teks atsakyti už tai, kad nepraleido medikų, o pastarieji į sankryžą turėjo įvažiuoti tik įsitikinę, jog kelias yra laisvas.

Vėlų vakarą kaip reikiant buvo įsisiautėjęs blaivus 45 metų panevėžietis. Iš pradžių bendrojo naudojimo patalpoje jis kėde aptalžė kažkuo jam neįtikusį girtą 39 metų kaimyną. Priešininkui jis smogė į galvą, paskui dar apdaužė ir parkritusį.

Atskubėję policininkai įtariamąjį sutiko laiptinėje. Pamatęs pareigūnus jis stvėrė plaktuką ir puolė juo švaistytis. Vienam patruliui kliuvo į pakaušį, kitam buvo prakirsta lūpa.

Kaunas

Kaune per avariją trečiadienio naktį žuvo vairuotojas. Avarija įvyko apie 1 val. 30 min.

Trečiadienio naktį Savanorių prospekte, ties 425-uoju numeriu pažymėtu pastatu, automobilis „Volkswagen Golf“, vairuojamas 32 metų vyro, atsitrenkė į pirmoje eismo juostoje stovintį sunkvežimį „Scania“. Prispaustas vyras iš automobilio ištrauktas panaudojus specialiąją gelbėjimo įrangą ir perduotas medikams. Netrukus medikai konstatavo jo mirtį.

Klaipėda

Duris atvėrė modernus, erdvus ir saugus bendrovės „Klaipėdos vanduo“ klientų aptarnavimo centras.

Čia dažniausiai užsuka vyresnio amžiaus žmonės, todėl siekta, kad jie būtų aptarnaujami saugiai: ribojant tiesioginius kontaktus įrengtos pertvaros, uždaros darbo vietos, eilės galima laukti viena nuo kitos nutolusiose vietose.

Naujajame centre įdiegta klientų valdymo sistema, ekrane pateikiama aktuali naujausia informacija, klientams įrengta viena kompiuterizuota vieta.

Ateityje ketinama vandens mėginius paimti atvykus pas klientą: jam nebereikės važinėti į įmonę.

Kalotė

Pajūrio regioniniame parke – dar vienas traukos objektas. Klaipėdos rajone, stovyklavietėje prie Kalotės ežero, pastatytas pontoninis lieptas.

Darbai baigti dar ne iki galo: pavasarį bus pritvirtinti turėklai, įrengti suoliukai, prie liepto ves skaldos takeliai.

Ši vieta mėgstama ne tik Klaipėdos rajono gyventojų, bet ir klaipėdiečių. Prieš pusmetį į ežerą buvo paleista 500 lydekų.

Kasmet Karklės teritorijos priežiūrai Klaipėdos rajono savivaldybė skiria 10 tūkst. eurų.

Kužiai

Antradienį popiet netoli Šiaulių vienoje įmonėje darbo metu užkritus vilkiko puspriekabės sulenkiamai rampai buvo sužalotas 34 metų vyras. Jis gydomas ligoninėje.

Apžiūrėjus vietą nustatyta, kad dėl nelaimės kalta netvarkinga ir nesaugi darbo aplinka. Dėl jos yra atsakingas darbdavys.

Pažagieniai

Panevėžio pašonėje esančioje gyvenvietėje paryčiais kilo gaisras. Gyventoją iš miego prikėlė pasklidęs tvaikas.

Pradariusi kambario duris ji išvydo liepsnos liežuvius.

Gaisras kilo toje namo dalyje, kur stovėjo krosnis.

Moteris dar spėjo pasiimti pasą ir norėjo iš degančio namo išeiti pro laukujes duris, bet kelią užtvėrė liepsnos.

Tuomet ji spruko per langą.

Ugniagesiai gaisravietėje darbavosi kelias valandas, tačiau namo apsaugoti nesugebėjo. Ugnis jį sunaikino visiškai, liko tik apdegusios sienos.

Mažeikiai

Birutės gatvėje trys jaunuoliai nusprendė papramogauti – pasivažinėti lynu prie automobilio pririštomis rogėmis.

Vienas 23 metų mažeikiškis sėdo vairuoti automobilio „Audi A4“, o jo bendraamžis ir dar vienas 21 metų vaikinas sėdo į automobilio tempiamas roges.

Sankryžoje automobiliui sukant į kairę tempiamos rogės su juose sėdinčiais jaunuoliais nuslydo nuo kelio ir įlėkė į griovį.

Vienas rogėse sėdėjęs vaikinas atsipirko mėlynėmis, o 23 metų mažeikiškiui prireikė medikų pagalbos.

Į ligoninę nuvežtam jaunuoliui medikai nustatė slankstelio lūžį. Suteikus pagalbą vaikinas buvo paliktas gydytis ligoninėje.

Gustonys

Girtas 43 metų vyras nutarė nelaukti, kol traukiniai prasilenks, ir pabandė pralįsti po vagonu. Tuo metu traukinys pajudėjo, nukirto vyrui ranką, sumaitojo jo dviratį.

Netoli geležinkelio stoties gyvenanti moteris, ko gero, niekada nepamirš kraupaus vaizdo – pro namo duris įžengė nupjauta ranka nešinas visas kruvinas jos brolis.

Vis dėlto vyras mirtinai nenukraujavo – jis liko gyvas, nors medikams ir nepasisekė rankos prisiūti. Ligoninėje nukentėjėliui buvo nustatytas 1,11 promilės girtumas.

Pamarys

Šilutė rajone prasidėjo potvynis, šiuo metu eismas draudžiamas aštuoniuose kelių ruožuose. Keliuose Rusnė–Galzdonai–Plaškiai (nuo 0,8 iki 6-ojo kilometro), Juknaičiai–Sausgalviai–Tatamiškiai (nuo 7,2 iki 8,5 kilometro), Užliekniai–Paleičiai (nuo 4,6 iki 4,77 kilometro), Sausgalviai–Žalgiriai (nuo 0,5 iki 2,7 kilometro) vandens lygis siekia 60 centimetrų. Estakada Šilutė–Rusnė nėra apsemta. Dar trijuose kelių ruožuose vandens lygis siekia 15–50 cm. Leitės upėje ties Kūlynais per Kalėdas pasiektas stichinis vandens lygis – 245 centimetrai. Atmatoje ties Rusne taip pat pasiektas stichinis vandens lygis – 310 cm. Šilutės rajono savivaldybės administracijos direktorius V.Pozingis sakė, kad nors dalis kelių, taip pat ir atvirų teritorijų yra apsemtos, gyventojams dėl to didelių problemų nekyla. Įprastai siurblinės, mažinančios potvynius, įjungiamos pavasarį per atlydį. Šiuo metu jos neveikia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.