Po R. Šimašiaus žodžių, kad gyvenimas turi džiuginti, patikrino, ar Vilniaus meras džiugino vilniečius

Gyvenimas turi džiuginti. Taip prieš metus pasakė sostinės meras Remigijus Šimašius ir paliko antrąją žmoną. O ką per 2021-uosius meras ir jo komanda nuveikė, kad gyvenimas mieste džiugintų vilniečius?

Kai gyvenimas nustojo džiuginti, R.Šimašius pakeitė žmoną. Ja tapo G.T.Gylytė.
Kai gyvenimas nustojo džiuginti, R.Šimašius pakeitė žmoną. Ja tapo G.T.Gylytė.
Remigijus Šimašius<br>T.Bauro nuotr.
Remigijus Šimašius<br>T.Bauro nuotr.
Remigijus Šimašius<br>T.Bauro nuotr.
Remigijus Šimašius<br>T.Bauro nuotr.
 Ar meras pradžiugino vilniečius?
 Ar meras pradžiugino vilniečius?
 Ar meras pradžiugino vilniečius?
 Ar meras pradžiugino vilniečius?
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2022-01-03 10:18

Sostinės merui 47 metų Remigijui Šimašiui nueinantys 2021-ieji tikrai nebuvo nuobodūs.

Išsiskyręs su antrąja žmona atgavo gyvenimo džiaugsmą ir gegužės pabaigoje pareiškęs, kad 2023 metais nebesieks mero posto, R.Šimašius netrukus vedė trečiąkartą. O po to ėmėsi siaurinti miesto gatves, įsipainiojo į interesų konfliktą, nukėlė Petrą Cvirką, uždraudė fejerverkus, net su Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) reikalų turėjo.

Bet spalvingame R.Šimašiaus ir jo komandos 2021-ųjų darbų sąraše žioji viena skylė – nepradėtas ir neužbaigtas nė vienas didelis statybų objektas, kurie jau vadinami amžiaus statybomis.

Gatvės

Kas prieštaringai vertinamo miesto gatvių siaurinimo autoriai, spėlioti nereikia. Tai – Amsterdamu susižavėjusi dabar jau trečioji R.Šimašiaus žmona Gilma Teodora Gylytė ir vyriausiasis inžinierius Antonas Nikitinas, kuris, sako, numoja ranka net į ilgamečių specialistų patarimus.

Beje, pradėjus siaurinti gatves A.Nikitinas sparčiai kilstelėtas karjeros laiptais nuo įmonės „Susisiekimo paslaugos“ projektų vadovo iki vyriausiojo inžinieriaus.

Dabar jo pareigų pavadinimas skamba panašiai kaip vyriausiojo architekto. Kokių dar „vyriausiųjų“ bus prikepta aplink R.Šimašių?

O meras, ardydamas nusistovėjusią tvarką gatvėse, ėmė kalbėti apie miesto kokybinį perkrovimą. Jam ir A.Nikitinui nebeužtenka kosmetinio remonto. Reikia revoliucijų.

„Reikia, kad mūsų keliai per gyvenamuosius rajonus taptų gatvėmis, tarpai tarp daugiabučių taptų kiemais. Tai būtų tikrasis miesto erdvių desovietizavimas, sujaukinimas ir padarymas mielomis kiekviename rajone. Būtent todėl ir darome radikalius, o ne kosmetinius sprendimus“, – aiškino R.Šimašius.

Kur tik kalba apie pertvarkas gatvėse, jis nepamiršta pridurti, kad tai – desovietizavimas. Kaip ir pademonstruoti ryžto dėl radikalių permainų, nusmukdžiusių jo reitingus.

R.Šimašius tikino dėl to neišgyvenąs, nes jo lyderystės samprata yra kitokia: daryti tai, kas būtina, kad ateitis būtų geresnė.

Tad nereikėtų tikėtis, kad siaurindamas gatves jis atsižvelgs į vilniečių pastabas, atvyks pasižiūrėti, kaip pertvarkytose Naugarduko ir Vytenio gatvėse padidėjo spūstys, kaip kabinetuose nubraižytoje žiedinėje sankryžoje vairuotojai jau ne vieną kartą ištampė ją žyminčius plastikinius kūgius.

Pieva

„Stoviniuoti, kai reikia judėti pirmyn, būtų nepateisinama, net jei daug kam nedrąsu ar sunku.“ Tai – R.Šimašiaus žodžiai. Suskaičiuokime, kiek kartų jie prasilenkia su tikrove.

Stringančios nacionalinio stadiono statybos, beviltiškai vėluojantis Lazdynų baseino atidarymas, sustojęs Neries krantinės rekonstravimas. Visas peripetijas net koktu būtų minėti, tereikia priminti, kad visi darbai ne kartą brango ir dar brangs.

Šįmet išryškėjo vienas tokių stoviniavimų, kurių R.Šimašius nepateisina, bet jie vis kartojasi, bruožas – darbai sustoja rangovams bankrutavus. Įmonės, kurios imasi savivaldybės užsakomų darbų, krinta kaip musės.

Taip buvo ir rekonstruojant viešąją erdvę prie Baltojo tilto. Bet dabar ne apie tai. Kaip atrodo pieva prie Baltojo tilto joje įrengus čiuožyklą? Prieš metus pasėta žolė – kaip šernų knisykla.

Už viešosios erdvės prie Baltojo tilto sutvarkymą atseikėta 6,5 mln. eurų, tačiau niekas nė nemanė pasaugoti, kad sunkvežimių ratai neišdramblotų vejos.

Nei R.Šimašius, nei savivaldybė dėl to nemato bėdos. Pasirodo, ji jau numačiusi vejos atkūrimo darbus. Tai kurių galų ją reikėjo sėti? Atsakymas paprastas: kad biudžete atsirastų dvi eilutės – vejos sėjimo ir atkūrimo.

Paminklas

R.Šimašius į Vilniaus istoriją pateks kaip sovietinių skulptūrų griovėjas. Per pirmąją kadenciją nukėlė Žaliojo tilto skulptūras, per antrąją – Petrą Cvirką.

Tik vėlgi – ar tai jo iniciatyva? Juk dar neseniai kilus aistroms dėl P.Cvirkos paminklo R.Šimašius ramino, kvietė ilgiau padiskutuoti, diskusijoms net numatė 42 tūkst. eurų. O lapkritį še tau – ėmė ir paknopstomis nukėlė.

Labiau įsiminė karingos konservatoriaus vicemero Valdo Benkunsko kalbos dėl paminklo, o R.Šimašiui beliko pritarti – kur jis dings?

„Žinau, kad diskusijos dėl paminklo kelia daug emocijų skirtingose pusėse, – dabar kviečiu nurimti. Kaip politiniu sprendimu paminklas buvo pastatytas, taip politiniu sprendimu jis ir nukeliamas. O mes einame toliau kurti miesto. Ne gigantomaniško, kaip sovietų užduoto, o jaukaus, gyvo, žmogiško. Kad pavyktų, reikia jūsų pagalbos. Kurkime“, – kvietė meras.

Ką sukūrė vietoj P.Cvirkos? Pastatė du suolus, pavasarį gal dar žolę pasės. Viskas, kūrybinis potencialas išseko.

Vedybos

Po trečiųjų vedybų R.Šimašiui vasarą teko nutraukti atostogas ir iš Paryžiaus sugrįžti į Vilnių pasiaiškinti, nes kilo klausimų dėl buvusios šeimos mestų kaltinimų ir naujosios sutuoktinės įmonės sėkmės savivaldybės konkursuose.

Kaime per vestuves įgėrusių bernų santykių aiškinimasis baigiasi į darbą paleistais kumščiais. R.Šimašiui teko įsivelti į žodžių karą.

Laimėjo. Nors net premjerė Ingrida Šimonytė buvo pareiškusi, kad jei R.Šimašiaus istorija nutiktų kuriam nors Vyriausybės nariui, jis darbo Vyriausybėje tęsti negalėtų.

Žinome, kiek žmonių pasitiki ir nepasitiki Vyriausybe. Kad šįmet R.Šimašius nusmukdė ne tik savo, bet ir visos Lietuvos savivaldos reitingus, jam nė motais.

Kaip ir anksčiau, R.Šimašius net neketino išgirsti jo kritiko Žilvino Šilgalio žodžių, kad pamynė mero vardą ir turėtų atsistatydinti.

Jis ir toliau tvirtino nedaręs jokios įtakos konkursams, kuriuos laimėjo žmonos G.T.Gylytės įmonė, ir pabrėžė pats niekada nesprendžiantis apie jokius konkrečius projektus mieste.

Saviškiai

R.Šimašiaus pavardė buvo atsidūrusi ir greta Specialiųjų tyrimų tarnybos pavadinimo.

Kai STT rudenį paskelbė apie tyrimą dėl galimos korupcijos statybų priežiūros srityje, R.Šimašius tikino, kad tarp įtariamųjų nėra dabartinių savivaldybės darbuotojų, jo komandos narių.

Bet gruodžio mėnesį paaiškėjo, kad įtarimai pareikšti devyniems savivaldybės darbuotojams, tarp jų – buvusiam administracijos direktoriaus pavaduotojui Juliui Morkūnui, kuris šiuo metu – Licencijavimo ir leidimų skyriaus vedėjas.

Administracijos direktoriaus pavaduotojo pareigas jis ėjo nuo 2018-ųjų vasario kiek ilgiau nei metus.

Įtarimai taip pat pareikšti Žemės tvarkymo administravimo skyriaus vedėjai Raimondai Rudukienei. Tarp įtariamųjų yra ir Infrastruktūros skyriaus vedėjas Virginijus Pauža.

Kai yla išlindo iš maišo, R.Šimašiui beliko konstatuoti, kad visi devyni darbuotojai nušalinti nuo einamų pareigų neapibrėžtam laikui.

Įtariamųjų gali būti ir daugiau, nes teisėsauga tiria per 150 nusikalstamų veikų.

Tyrimas vykdomas daugiau nei metus, atlikta per 170 kratų, operacijoje dalyvavo daugiau kaip 100 pareigūnų.

Skyrybos

Sunku rasti politiką, kuris mažiau nei per mėnesį spėtų įteisinti skyrybas ir tuoj pat vesti. Tokie staigūs pokyčiai retai įvyksta ir paprasto žmogaus gyvenime. O R.Šimašius spėjo.

Kas juos pagreitino, nedrįso spėlioti net artimiausi R.Šimašiaus bendražygiai.

Tik buvusi antroji žmona Agnė Matulaitė viešai po skyrybų paaiškino: „Tai ne mano pasaulis. Tai melo, išdavysčių ir apgavysčių pasaulis. Tai dvejopų standartų ir vienos emocijos (dirbtinio džiugesio) pasaulis.

Pasaulis, kuriame, kaip dabar paaiškėjo, nėra jokio supratimo apie žmogišką ryšį ar tikrumą, atsakomybę, sąžiningumą, pagarbą ar santykio tęstinumo puoselėjimą.“

Viena ištikimiausių bendražygių Donalda Meiželytė, neseniai tapusi savivaldybės administracijos direktorės pavaduotoja, pastebėjo tik išorinius R.Šimašiaus pokyčius.

„Jis prieš metus tapo irzlesnis, kategoriškesnis. Mačiau, kad kažkas blogai. Daug kas tai pastebėjo, nes buvo matyti, kad žmogus tiesiog akyse krinta. Net maniau, kad gal onkologija, gal kokia nors liga“, – pasakojo D.Meiželytė.

Eglė

Nepanašu, kad R.Šimašius pats būtų sugalvojęs drausti Naujųjų metų naktį vilniečiams ir miesto svečiams susirinkti prie pagrindinės Lietuvos eglės Katedros aikštėje.

Tai greičiau visą pasaulį užliejusios žaliosios politikos banga. Kai kiti miestai atsisako fejerverkų dėl to, kad jie didina širdies ir kraujotakos ligų riziką, traumuoja naminius gyvūnus, Vilnius išrado dar vieną priežastį. Esą fejerverkai – tai didelė aplinkos tarša.

Susirado specialistų, kurie išvardijo, kokios cheminės medžiagos išsiskiria šaudant fejerverkus.

O jeigu jau nebus fejerverkų, tai ko stypsoti prie tos dirbtinės eglės? Juolab kad virusai siaučia. Nors pamėgtą Kalėdų pasaką ant Arkikatedros sienos leido. Lyg jos atėję pasižiūrėti žmonės nesibūriuos, jų nesusirinks minios.

Mortis

R.Šimašius prieš kelias savaites meras įsiamžino socialinėje skiepų reklamoje. Plakate jis vaizduojamas darbo kabinete, ant rankų – katinas Mortis ir demonstracinis skiepų pleistras.

Viskas būtų puiku, jei ne katino vardas, kuris iš karto užkliuvo vilniečiams.

Tas, kuris nors kiek studijavo lotynų kalbą, žino, kad mortis – „mirtis“.

Teisės studijas baigusiam R.Šimašiui Mortis neužkliuvo, neprašė savivaldybei padovanotos reklamos kūrėjų murklį pervadinti, tarkim, Marčiumi.

Skiepytis kviečiantis R.Šimašius, apsikabinęs „mirtį“, socialiniame tinkle parašė: „Bus toks ir ramiau, ir jaukiau išreikštas jūsų dvigubas kvietimas draugams suteikti sau ramybės.“ Taip ir norisi šią makabrišką frazę užbaigti žodžiu „amen“.

Nežinia, kaip su kitais R.Šimašiaus darbais, bet ši socialinė reklama dalį vilniečių tikrai pradžiugino.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.