Girto ir avariją Alytuje sukėlusio teisėjo laukia teismas ir bausmė: padėtį sunkina viena aplinkybė

Dar vienas teisėjas gali netekti pareigų dėl to, kad įkaušęs sėdo prie automobilio vairo. Šį kartą bėdų prisidarė Kauno administracinio teismo teisėjas Algis Markevičius.

Teisėjas A.Markevičius į policijos alkoholio matuoklį įpūtė 1,78 promilės.<br> Archyvo nuotr.
Teisėjas A.Markevičius į policijos alkoholio matuoklį įpūtė 1,78 promilės.<br> Archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 8, 2022, 2:42 PM

„Liūdna ir apmaudu“, – taip apie 54 metų A.Markevičių, kuris ne tik vairavo girtas, bet dar ir kliudė kitą automobilį, kalbėjo Regionų apygardos administracinio teismo Kauno rūmų pirmininkas Rimantas Giedraitis.

Apie tai, kad A.Markevičius trečiadienio vakarą Alytuje, savo namo kieme Likiškėlių gatvėje, neblaivus sėdo prie vairo ir važiuodamas atbulas atsitrenkė į kitą automobilį, R.Giedraitis sužinojo ketvirtadienio rytą, kai įkliuvęs teisėjas pats jam paskambino.

Alkoholiu malšino stresą?

Nuo 2007 metų Kauno administraciniame teisme dirbantis A.Markevičius savo viršininkui papasakojo ir apie avariją, ir apie tai, kad po jos į alkoholio matuoklį įpūtė 1,78 promilės alkoholio. Tai vidutinis girtumas.

Kodėl girtas sėdo prie vairo ir kur norėjo važiuoti, kai po darbo Kaune jau buvo grįžęs į savo namus Alytuje, A.Markevičius nepaaiškino.

„Neturiu informacijos apie jo asmenines problemas. Teisėjo darbas turi savo kainą – visi teisėjai patiria didžiulę įtampą, stresą ir po darbo ieško kelių, kaip išeiti iš tos situacijos. Gerai, kad ieško, bet reikia pasirinkti tinkamus kelius“, – taip samprotavo R.Giedraitis.

Negailėjo gerų žodžių

Teismo pirmininkas trečiadienį darbe matė A.Markevičių, kuris nagrinėjo kelias bylas, ir tuo metu atrodė visiškai blaivus. Gali būti, kad teisėjas išgėrė jau grįžęs namo.

„Kaip teisėjas jis niekuo neišsiskyrė iš kitų teisėjų, bet kaip žmogus visada buvo linksmas, geros nuotaikos, puikiai sugyveno su visa teismo bendruomene“, – gerų žodžių A.Markevičiui negailėjo R.Giedraitis.

Laukia ir teismo suolas

Vis dėlto gera charakteristika gali nepadėti A.Markevičiui išsilaikyti teisėjo kėdėje.

Apie teisėjo sukeltą avariją sužinojęs prezidentas Gitanas Nausėda pareiškė, kad sulaukęs informacijos iš kompetentingų institucijų iškart stabdys A.Markevičiaus įgaliojimus ir pradės atleidimo iš teisėjo pareigų procedūrą.

Ikiteisminį tyrimą dėl įvykio pradėjo ir prokuratūra.

Tyrimui pasibaigus A.Markevičiaus laukia teismas ir bausmė – bauda, areštas ar net laisvės atėmimas iki vienų metų.

Policija teisėjo nesulaikė

Policijos teigimu, A.Markevičiaus padėtį baudžiamojoje byloje gali sunkinti tai, kad ne jis pats pranešė apie avariją.

Tai padarė žmonės, kurie matė, kaip teisėjo vairuojamas automobilis atsitrenkė į kitą.

Tiesa, A.Markevičius iš įvykio vietos nebėgo. Atvykę policijos pareigūnai jį rado stovintį prie automobilio.

„Teisėjas nebuvo sulaikytas, tačiau jo automobilis išvežtas į saugojimo aikštelę“, – sakė Alytaus apskrities policijos atstovė Kristina Janulevičienė.

Visi neteko pareigų

Girti prie vairo sulaikyti teisėjai nėra labai retas atvejis.

Pernai birželio 1 dieną Kauno rajone buvo sulaikytas Aukščiausiojo teismo teisėjas Arvydas Daugėla, jam nustatytas 1,82 promilės girtumas.

Nors vėliau kraujo tyrimas parodė mažesnį alkoholio kiekį – 1,16 promilės, A.Daugėla išvengė baudžiamosios bylos, bet ne atleidimo iš darbo.

Iš pareigų atleistas teisėjas bandė šį sprendimą užginčyti teisme, tačiau nieko nepešė.

2019 metų gruodžio 24 dieną Alytuje, Ligoninės gatvėje, daugiabučio namo kieme, neišsiteko ir tuometinė Alytaus apylinkės teismo teisėja Vaidutė Stangvilienė.

Ji kliudė ir apgadino kitą automobilį, o į alkoholio matuoklį iš pradžių įpūtė 2,44, o po 20 minučių – net 2,59 promilės.

Teisėja neteko darbo ir stojo prieš teismą, tačiau nuo baudžiamosios atsakomybės buvo atleista ir pagal laidavimą perduota buvusios kolegės Ramunės Kuzmienės priežiūrai.

V.Stangvilienė taip pat teisinosi stresu ir įtampa darbe. Esą todėl Kūčių dieną likusi viena išgėrė 200 gramų brendžio ir nieko blogo nepagalvojusi išėjo į kiemą perstatyti automobilio.

2018 metų lapkričio 1 dieną Panevėžio rajone buvo sulaikytas automobilis BMW, kurį vairavo Panevėžio apylinkės teismo teisėja Gražina Kazilionienė.

Į kapines važiavusi moteris buvo neblaivi. Teisėja, kuriai buvo nustatytas 1,85 promilės girtumas, atleista iš pareigų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.