Lietuvos vadovai reiškia užuojautą dėl „tikro europiečio“ D. Sassoli mirties

Lietuvos vadovai antradienį pareiškė užuojautą dėl Europos Parlamento (EP) pirmininko Davido Sassoli mirties, pavadinę šį politiką „tikru europiečiu“.

D. M. Sassolis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
D. M. Sassolis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 11, 2022, 11:38 AM

Prezidentas Gitanas Nausėda, reikšdamas užuojautą D. Sassoli šeimai, artimiesiems ir visai Europai, teigė, kad netekome neeilinės asmenybės, tikro europietiškų ir demokratiškų vertybių lyderio.

„Mane ir visus Lietuvos žmones nuliūdino žinia apie šią skaudžią netektį. Šiltai prisimenu mūsų susitikimus, tarp jų ir jo vizitą Lietuvoje praeitų metų vasarą. D. Sassoli buvo tikras europietis, tvirtai gynęs demokratiškas vertybes. Visada prisiminsime jo pastangas ir atsidavimą kuriant efektyvesnę, piliečiams artimesnę ir saugesnę Europos Sąjungą“, – užuojautoje teigia šalies vadovas.

Tuo metu premjerė Ingrida Šimonytė teigė, kad Europos Parlamento pirmininkas visada bus prisimenamas kaip „kovotojas už stiprią, atsparią ir vertybėmis grįstą Europos Sąjungą“.

„Jo nepaliaujamos pastangos kurti veiksmingas ir modernias ES institucijas daugelį mūsų įkvėps tęsti jo svarbų darbą. Šiltai prisimenu mūsų susitikimus su D. Sassoli. Aš ir mano bendrapiliečiai visada prisiminsime jo padrąsinančius ir tvirtos paramos žodžius, kai mūsų šalis susidurdavo su daugybe iššūkių – nuo saugumo problemų iki migracijos instrumentalizavimo prie rytinių ES sienų“, – užuojautoje sakė ministrė pirmininkė.

„Te įkvepiantis D. Sassoli veiklos palikimas būna stiprybės šaltinis šiuo sunkiu metu jo šeimai, draugams ir visiems europiečiams“, – pridūrė ji.

Seime Europos Parlamento pirmininko atminimas pagerbtas tylos minute.

D. Sassoli antradienį mirė ligonėje Italijoje. 65 metų italų politikas, buvęs televizijos žinių diktorius, sunkiai sirgo ir nuo gruodžio 26 dienos buvo gydomas dėl imuninės sistemos sutrikimo.

Politikas rugsėjį per EP plenarinę sesiją sunkiai susirgo plaučių uždegimu ir turėjo atsigulti į ligoninę. Jis sugrįžo į Italiją atsigauti, bet atkrito ir jau kurį laiką negalėjo eiti savo pareigų.

Europos Parlamentas renkamas penkeriems metams, bet jo pirmininko kadencija trunka pusę šio laiko.

D. Sassoli jau buvo užsiminęs, kad nesieks būti perrinktas.

Jis gimė 1956 metų gegužės 30 dieną Italijos šiauriniame Florencijos mieste. Per tris dešimtmečius trukusią žurnalisto karjerą jis iš pradžių dirbo laikraščiuose, paskui perėjo į televiziją ir tapo visoje šalyje žinomu pranešėju.

Į Europos Parlamentą D. Sassoli buvo išrinktas 2009 metais, o jo pirmininku tapo 2019-aisiais. Jis buvo centro kairiojo Socialistų ir demokratų pažangiojo aljanso, antros pagal dydį EP frakcijos, narys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.