Arvydas Lekavičius. Korupcijos frontininkai – buhalteriai

Atskleisti didžiausią žalą darančias korupcinio pobūdžio nusikalstamas veikas – toks pirmasis tarp Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) skelbiamų prioritetų. Tačiau viena yra žodžiai, o kas kita – darbai.

STT pareigūnai.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
STT pareigūnai.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-01-14 06:04

Anekdotu tapo STT tyrėjų pasigyrimai, kad nustatytas net 50 eurų kyšį už menamą skiepą mėginęs medikams įsiūlyti veikėjas.

Tokių istorijų yra ir daugiau, o gausybę jų gali papasakoti kaimo turizmo sodybą su ES parama įrengęs buvęs parlamentaras ir Raseinių meras R.Ačas, kuris buvo užsitraukęs STT vadovo Ž.Bartkaus rūstybę.

Išdrįsęs pakritikuoti tyrėjus dėl jų surengto spektaklio sulaikant didžiausią šio regiono darbdavį J.Kenstavičių politikas netrukus sulaukė keršto.

Agentai pradėjo sekti R.Ačo turizmo sodybą ir aiškintis, ar tik ji nepastatyta pažeidžiant ES paramos naudojimo taisykles.

Nepavykus įrodyti, kad čia esanti klėtelė pastatyta nelegaliai, STT ėmė kabinėtis, ar tiktai nebus šeimininkai neteisėtai iškasę tvenkinius ir pasukę upelio vagą.

Kai vėl nepavyko prikibti, buvo pareikalauta pateikti sodybos svečių registravimo žurnalą.

Prieš kelerius metus čia lankęsi žmonės buvo kviečiami į apklausas iš visos Lietuvos ir net Rusijos. Tyrėjams rūpėjo, ką jie valgė, gėrė, netgi kokiais stalo įrankiais naudojosi. Ir vėl šnipštas.

Nepadėjo net tai, kad netoli sodybos užsimaskavę ir lyg karo žvalgai tarp žolių atsigulę STT agentai su žiūronais savaitėmis stebėjo, kas lankosi sodyboje. Sodybos šeimininkas iš pradžių manė, kad šernai taip ištrypė pievas, bet, pasirodo, tai buvo dvikojų seklių darbas.

Žodžiu, kovotojai su korupcija jos taip ir nerado. O pradėtą ikiteisminį tyrimą dėl R.Ačo kyšininkavimo prokuroro sprendimu teko patyliukais nutraukti.

Tačiau agentai negalėjo pasiduoti – atidarė dar vieną frontą ir pradėjo tikrinti įmonės buhalterinę apskaitą.

Kai STT agentai nusprendžia tapti dar ir buhalteriais, lieka tik spėlioti, kokias specialybes jie nusiteikę įvaldyti ateityje.

Gal jei kils kokių nors įtarimų dėl vandentvarkos sektoriaus teks padirbėti ir šūdvežiais?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.