Jau prognozuoja pandemijos lūžį: iki jo atvejų skaičius gali išaugti dar 4 kartus

Lietuva šiuo metu yra tik omikron bangos atvejų papėdėje, o pasiekus jos piką, užsikrėtimo atvejų skaičius gali padidėti 3-4 kartais ir iki 15 tūkst. atvejų per dieną, pastebėjo Santaros klinikų medikas Valdas Pečeliūnas. Vis dėlto, V.Pečeliūnas prognozuoja, kad pandemijos lūžį turėtume matyti jau po šešių savaičių.

Užsikrėtimo atvejų skaičius gali padidėti 3-4 kartais ir iki 15 tūkst. atvejų per dieną.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Užsikrėtimo atvejų skaičius gali padidėti 3-4 kartais ir iki 15 tūkst. atvejų per dieną.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Užsikrėtimo atvejų skaičius gali padidėti 3-4 kartais ir iki 15 tūkst. atvejų per dieną.<br>V.Skaraičio nuotr.
Užsikrėtimo atvejų skaičius gali padidėti 3-4 kartais ir iki 15 tūkst. atvejų per dieną.<br>V.Skaraičio nuotr.
Petrikonis Kęstutis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Petrikonis Kęstutis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Valdas Pečeliūnas.<br>J.Kunigi
Valdas Pečeliūnas.<br>J.Kunigi
Aurelijus Veryga<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Aurelijus Veryga<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jan 17, 2022, 6:54 PM

„Žinių radijo“ laidoje medikai, sveikatos ekspertai kalbėjo, kad Lietuva jau turėtų pradėti galvoti apie gyvenimą po-pandeminiu laikotarpiu.

A.Veryga: lažinčiausi dėl pandemijos pabaigos

Opozicinės Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos narys Aurelijus Veryga laidos metu kalbėjo, kad Vyriausybės planuojamas karantinas, reanimacijos lovų užimtumui pasiekus 240, šiame etape jau būtų beprasmis – anot jo, kontaktą jau greičiausiai turėjo absoliuti dauguma šalies gyventojų.

„Teisinga logika buvo anksčiau, kai virusas plito, gal ir buvo galima tą padaryti, bet dabar manau, kad tai yra „po laiko“, net jei ir norėta tai padaryti. Vadinamoji „užlaikymo“ strategija vargu, ar su šia viruso atmaina yra prasminga – šventės, didieji renginiai jau praėjo, žmonės jau važiavo, kur norėjo, pabendravo ir pasidalino tuo virusu.

Užtat mes matome didelius skaičius, bet nematome kol kas jokios tragedijos sveikatos priežiūros įstaigose, ir tai yra geras ženklas“, – įvertino A.Veryga.

„Šitas ženklas rodo, kad bent pagal dabartinius duomenis vis tik tvirtinasi ta gamtos logika, kad virusas turėtų tapti greitai plintančiu, bet mažai pavojingu“, – pridūrė jis.

A.Veryga teigė, kad sutiktų lažintis, jog tokia pandemija, kurią stebėjome porą metų, šiemet baigsis. „Jau dabar lažinčiausi. Tiesą sakant, manau, kad šiemet ji turėtų pasibaigti, jeigu vėl neatkeliaus kažkokia atmaina“, – prognozavo Seimo narys.

„Manau, kad vis tiek vėlyvo pavasario sulauksime su šiais skaičiukais, o vasarą natūraliai, bendrai tos bangos slūgsta, nes temperatūra ir klimatas būna nepalankus plisti. Manau, kad tada ir turėtų nugesti“, – pridūrė jis.

V.Pečeliūnas: pandemijos lūžis – už šešių savaičių

Vilniaus universiteto Santaros klinikų direktoriaus pavaduotojas medicinai Valdas Pečeliūnas teigė, jog šiuo metu pagrindinis klausimas – kurioje omikron bangos vietoje yra Lietuva. Anot jo, žiūrint į kitų valstybių duomenis, Lietuva šiuo metu turėtų būti tik bangos papėdėje.

„Pats (omikron atvejų – aut.past.) pikas delta bangą viršijo 4-5 kartais. Šiuo metu mes tik aplenkėme delta bangą Lietuvoje, nors nuo to žemiausio lygmens atvejų skaičius jau tris kartus viršytas. Vėlgi, (atvejų – aut.past.) skaičius dar gali didėti 3-4 kartus nuo dabartinio. Tai toks blogiausias scenarijus, kurio galėtume tikėtis“, – įvardijo V.Pečeliūnas.

Tuo metu Lietuvos ligoninių užimtumas, anot jo, atitinka tų valstybių mokslo duomenis, kur omikron banga prasidėjo anksčiau – hospitalizacijos rodiklis, lyginant su delta banga, yra tris kartus mažesnis.

„Per paskutinių dviejų-trijų savaičių laikotarpį yra iki 20 proc. augimas. Reiškia, tikrai sveikatos priežiūra didelio spaudimo dar nejaučia“, – įvertino V.Pečeliūnas.

„Jei įsivaizduotume, kad esame bangos viršuje, galime atsipalaiduoti, bet jeigu esame bangos papėdėje – reiškia, reikia ruoštis“, – pridūrė jis.

V.Pečeliūnas prognozavo, kad, mokiniams grįžus į mokyklas, reali užsikrėtimų situacija pasimatys kitos savaitės pradžioje, dar už savaitės virusas bus perduotas mokinių seneliams. „Ligoninių apkrovimo pikas arba rimtesnis didėjimas galėtų prasidėti tada, kai vaikų tėvai virusą perduos vyresniajai kartai“, – pastebėjo jis.

Vis dėlto, V.Pečeliūnas sutiko su A.Verygos prognozėmis, kad šiemet labai tikėtinas pandemijos lūžis. „Jeigu nebus kitų labai pavojingų atmainų… Net jeigu jos ir kiltų, iš esmės sakyčiau, kad šešios savaitės“, – prognozavo jis.

K.Petrikonis: turėtume galvoti apie gyvenimą po pandeminiu laikotarpiu

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto prorektorius Kęstutis Petrikonis laidos metu taip pat sutiko, kad netrukus matysime pandemijos „paskutinį pasispardymą“.

„Labai sunku tikėtis, kad ši viruso atmaina mutuotų labai stipriai ir į blogą pusę. Atrastos šio viruso turbūt jau trys atmainos, vyksta stebėjimai, bet pagal turimus duomenis, svarbios mutacijos ar šios atmainos porūšiai vėlgi nesukelia sunkesnių ligos formų.

Gera žinutė, kad šis virusas neturėtų mutuoti labai sunkiai, bet mes žinome, kad yra likusios kitos jo atmainos – ne tik omikron. Žinome, kad omikron išstumia deltą, bet tų kitų atmainų tam tikras pliūpsnis turbūt galimas.

Ir šioje vietoje artimiausius du mėnesius, manyčiau, kad ir visas pasaulis, ir mes, turėtume išlikti pakankamai atsargūs ir budrūs, nors turėtume ruoštis išėjimui iš pandemijos ir galvoti apie gyvenimą po-pandeminiu laikotarpiu“, – prognozavo K.Petrikonis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.