Po kilusių diskusijų projektas dėl smurto artimoje aplinkoje nukeltas į ketvirtadienio Seimo posėdį

Antradienį Seime svarstytą naują Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymo redakciją po diskusijų nuspręsta atidėti ketvirtadienio posėdžiui. Projektu numatoma užfiksuoti smurto lyties pagrindu sąvoką ir įtvirtinti apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje orderį.

Seimas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Seimas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 18, 2022, 6:49 PM

„Galima konstatuoti, kad Lietuvos visuomenė šiandien yra smurto visuomenė. Apie 160 pranešimų apie smurtą artimoje aplinkoje yra gaunama kasdien. Apie 30 nužudymų ir dar tiek pat kūno sužalojimų kasmet. 60 tūkst. ikiteisminių tyrimų buvo pradėta per dešimtmetį“, – Seime įstatymą pristatė Laisvės partijos frakcijos narė Morgana Danielė.

Anot M. Danielės, pagrindinėmis artimoje aplinkoje aukomis yra tapusios moterys, todėl, jos teigimu, svarbu apibrėžti smurto lyties pagrindu sąvoką.

„Beveik visais atvejais smurtas yra lyties pagrindu, 80 procentų aukų yra moterys, 90 procentų smurtautojų yra vyrai. Ką tai reiškia? Tai reiškia, kad mušti, prievartauti, kontroliuoti, visaip auklėti savo žmoną Lietuvoje vis dar yra daugiau nei įprasta arba, galima sakyti, laikoma normalia praktika“, – teigė M. Danielė.

M. Danielė pabrėžė, kad Lietuva privalo stiprinti prevenciją smurtui artimoje aplinkoje, o šis įstatymas, anot jos, yra vienas iš būtų tai padaryti.

„Turime stiprinti atsaką į smurto epidemiją mūsų šalyje. Šiandien trūksta daugybės dalykų einant šita kryptimi. Įtvirtinę orderį, apie kurį šiandien diskutuojame, pirmiausia pripažinsime tą nepaneigiamą faktą, kad smurtas artimoje aplinkoje yra visų pirma smurtas dėl lyties. Tai, kad moterų diskriminacijos pripažinimas ir išskirtinis dėmesys smurto prevencijai, švietimui, man rodo, kad augame mes kaip visuomenė“, – teigė M. Danielė.

Naująja įstatymo redakcija ketinama įtvirtinti apsaugos nuo smurto orderį, kuris suteiktų galimybę nukentėjusiam asmeniui gauti socialinę, teisinę bei medicininę pagalbą. Tam naujoje įstatymo redakcijoje numatomas ir padidintas finansavimas iš Vyriausybės tvirtinamų nacionalinės plėtros programų, valstybės bei savivaldybių biudžeto ir tarptautinių programų.

Numatoma, kad smurtaujantis asmuo būtų įpareigotas per 15 dienų išsikelti iš būsto, kuriame kartu gyvena su nukentėjusiuoju.

Seimui pritarus naujai įstatymo redakcijai svarstymo stadijoje, numatoma, kad įstatymas į Seimo salę grįš priėmimui pavasario sesijos metu. Parlamentarams pritarus, įstatymas įsigaliotų nuo 2023 m.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.