Nuo darbo nušalintas ir baudą gavęs Robertas nesitraukia: net pasirašęs aiškina nežinojęs, kad privalo izoliuotis

Koronaviruso paguldytam, bet jį įveikusiam 57 metų tauragiškiui Robertui Masolui – naujas smūgis. Po ligos privalėjęs būti namuose, tačiau pasirodęs viešojoje vietoje vyras nuteistas už sukeltą pavojų.

Vyras.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Vyras.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Koronavirusu persirgęs R.Masolas: "Kaip galėjau sukelti pavojų kitiems, platinti užkratą, jeigu medikai nustatė, kad esu sveikas".<br>G.Pilaičio nuotr.
Koronavirusu persirgęs R.Masolas: "Kaip galėjau sukelti pavojų kitiems, platinti užkratą, jeigu medikai nustatė, kad esu sveikas".<br>G.Pilaičio nuotr.
Klaipėdos apygardos teisme R.Masolas (dešinėje) išklausė apkaltinamąjį nuosprendį.<br> G.Pilaičio nuotr.
Klaipėdos apygardos teisme R.Masolas (dešinėje) išklausė apkaltinamąjį nuosprendį.<br> G.Pilaičio nuotr.
Tauragiškis R.Masolas įveikė virusą COVID-19.<br> G.Pilaičio nuotr.
Tauragiškis R.Masolas įveikė virusą COVID-19.<br> G.Pilaičio nuotr.
R.Masolas nuteistas už tai, kad pažeidęs izoliacijos taisykles sukėlė pavojų kitiems asmenims užsikrėsti koronavirusu.<br>G.Pilaičio nuotr.
R.Masolas nuteistas už tai, kad pažeidęs izoliacijos taisykles sukėlė pavojų kitiems asmenims užsikrėsti koronavirusu.<br>G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2022-01-19 08:00, atnaujinta 2022-01-21 00:41

Tauragės rajono savivaldybės Priešgaisrinės apsaugos tarnybos viršininką R.Masolą nemalonumai užklupo po to, kai išleistas iš ligoninės, kurioje buvo gydomas nuo COVID-19, jis kitą dieną nutarė trumpam užsukti į darbovietę.

Ten vyriškį pastebėjo savivaldybės darbuotojai, žinoję, kad jis susirgo koronavirusu, buvo gydomas ir negali rodytis viešosiose vietose.

Apie jo vizitą pranešta policijai. Grįžtantį į namus tauragiškį pasitiko pareigūnai.

Elgėsi lengvabūdiškai

R.Masolui pateikti kaltinimai, kad medikų informuotas apie savo ligą ir įspėtas dėl apsaugos priemonių, kurių reikia laikytis bendraujant su žmonėmis, jis elgėsi lengvabūdiškai – pasirodęs viešojoje vietoje sukėlė pavojų kitiems asmenims užsikrėsti pavojinga infekcine liga.

Nustatyta, kad R.Masolas, net įspėtas medikų, ignoravo epidemiologinį režimą – atvyko į savo darbo vietą žinodamas, kad to daryti negalima, vaikštinėjo ten, buvo pastebėtas ir sulaikytas.

Už tai numatyta laisvės apribojimo, netgi įkalinimo iki vienų metų bausmė, tačiau teisėja Raimonda Pauparienė izoliacijos taisykles pažeidusiam R.Masolui skyrė 3 tūkst. eurų baudą.

„Kaip aš galėjau ką nors susargdinti, jeigu tuo metu buvau sveikesnis už kitus?“ – nuosprendžio nesuprato R.Masolas.

Buvo gydomas 8 dienas

Tauragiškis blogai pasijuto užpernai gruodį – kosėjo, karščiavo, pakilusią temperatūrą bandė numušti antibiotikais, tačiau ji vėl pakildavo. Sunerimęs jis nusprendė kreiptis į medikus. Paaiškėjo, kad vyras serga COVID-19.

Tauragiškį medikai intensyviai gydė aštuonias dienas, o paskui išleido į namus.

R.Masolui išvykstant iš ligoninės medikai jam atnešė dokumentus, tarp kurių buvo reikalavimas saviizoliuotis namuose.

Nedarbingumo pažymėjimas jam buvo išrašytas iki sausio 8 dienos.

Dokumentus pasirašęs tauragiškis teisme tvirtino, kad ten jau buvo kažkokios medikų sudėliotos varnelės.

Savo parašą jis padėjo skubėdamas namo, visko įdėmiai neperskaitęs, apie koronavirusu persirgusiems asmenims privalomą izoliaciją esą nieko nežinojęs.

Kaltinimus vadino šališkais

Anksčiau daugiau kaip 20 metų dirbęs Tauragės apskrities policijos komisariato Migracijos skyriaus viršininku R.Masolas – ne iš kelmo spirtas, gerai susipažinęs su ikiteisminių tyrimų praktika.

„Asmens kaltė grindžiama remiantys tikroviškais faktais, aplinkybėmis, o ne prielaidomis ir spėlionėmis.

Tauragės teisme net liudininkai nebuvo apklausti“, – kalbėjo R.Masolas.

Visus kaltinimus ugniagesių tarnybos vadas vadino abstrakčiais ir šališkais: „Baudžiamoji atsakomybė taikoma įtariant realų, o ne kažkokį menamą pavojų. Tąkart darbovietėje jokių kontaktų su kitais asmenimis nebuvo, įžengęs į patalpas visą laiką dėvėjau veido kaukę.“

Įvertino pavojingą elgesį

Klaipėdos apygardos teismo kolegija konstatavo, kad pagal baudžiamuosius įstatymus nebūtina nustatyti, ar kas nors dėl neteisėto R.Masolo elgesio būtų realiai užsikrėtęs pavojinga liga.

Pasak teisėjų, užtenka ir to, kad kaltinamasis sirgo koronavirusu, buvo gydomas, medikų informuotas apie savo ligą, įspėtas dėl apsaugos priemonių, kurių privalėjo laikytis.

Teismui nekilo jokių abejonių, kad išleistas iš ligoninės R.Masolas sutiko izoliuotis, viską žinojo – ne tik medikai, bet ir žiniasklaida tebeskleidžia informaciją, kaip turi elgtis COVID-19 liga susirgę asmenys.

Dar vienas kaltės įrodymas – Nacionalinio visuomenės sveikatos centro raštas, kuriame nurodyta galutinė vyro pasveikimo data. Iki to laiko jis privalėjo būti namuose, nesilankyti darbovietėje.

Tuo R.Masolo bėdos nesibaigė. Tauragės rajono savivaldybės mero Dovydo Kaminsko įsakymu ugniagesių tarnybos vadovas atleistas iš pareigų kaip netekęs pasitikėjimo.

Tokį mero sprendimą R.Masolas apskundė teismui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.