Pasisakė apie valdžios kovą: verčiasi per galvą, kas bus pirmas, kuris pasiūlys išjungti galimybių pasą

Prezidentūra pateikė nuomonę, kad galimybių pasas jau „išsisėmė“ ir reikia ieškoti kitų priemonių, pandemijos valdymui. Taip pat Seime buvo svarstoma galimybė privalomai skiepyti medikus ir slaugos įstaigų darbuotojus. Ar tikrai reikia keisti galimybių paso koncepciją ir ar privalomas skiepijimas bus įvedamas visai visuomenei, „Lietuvos ryto“ laidoje „Alfa taškas“ diskutavo Seimo Sveikatos reikalų komiteto narės Morgana Danielė ir Rimantė Šalaševičiūtė.

Galimybių pasas.<br>R.Ančerevičiaus nuotr.
Galimybių pasas.<br>R.Ančerevičiaus nuotr.
Galimybių pasas<br>T.Bauro nuotr.
Galimybių pasas<br>T.Bauro nuotr.
Rimantė Šalaševičiūtė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Rimantė Šalaševičiūtė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Morgana Danielė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Morgana Danielė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jan 20, 2022, 6:52 PM

Nesutinka su Prezidentūros nuomone

Laisvės partijos narė Morgana Danielė sakė, kad galimybių pasas yra įrankis, kuris Lietuvai padėjo pasiekti gerus rezultatus pandemijos valdyme, bet neatmeta galimybės, kad artimiausiu metu gali kilti diskusijos.

„Pirmiausia, į ką reikia atkreipti dėmesį ir apie ką reikia galvoti, kai kalbame apie galimybių pasą, tai yra apie tai, kaip šis įrankis pradėjo valdyti pandemiją. Rezultatai, kuriuos šiai dienai turime Lietuvoje yra labai geri. Net nėra geri, jie labai geri. Lyginant su situacija Europoje, su tuo, su kuo susiduria Nyderlandai, Austrija, Vokietija, su kuo susidūrė visą rudenį kitos šalys, t. y. buvo svarstomi nauji karantinai, buvo įvedami nauji karantinai, neveikė vėl parduotuvės, neveikė paslaugos, tai Lietuva viso šito išvengė. (...)

Tai, kaip nugyvenom šitą žiemos dalį, yra labai geras rezultatas. O dabar, artėjant omikronui situacija darosi dar labiau dinamiška, tai visokios diskusijos, žinoma, kad bus ir jas reikia turėti“, – sakė M.Danielė.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) narė Rimantė Šalaševičiūtė pritarė nuomonei, kad galimybių pasas yra vertinga priemonė, tačiau sakė, kad jį galbūt reiktų persvarstyti. Jos nuomone, turėtų būti išklausoma ir visuomenės nuomonė.

„Iš tikrųjų, aš nemanau, kad viskas buvo labai gerai. (...) Sakyti, kad išsisėmė galimybių pasas, tai nebūtų teisinga visiškai. Jis gal ir reikalingas, bet ne toks, koks yra. Reikalingi pokyčiai.

Mes pirmiausia turime žiūrėti į žmones, kaip žmonės vertina, mes turime kalbėtis. (...) Mes turėtume išklausyti visus. Turi būti rastas kažkoks bendras susitarimas, ko iš tikrųjų mes turime siekti: mes turime apsaugoti save, savo šeimą, apsaugoti bendradarbius, turime galvoti apie kitus. Kad apie tai galvoti ir rezultatų siekti padeda vakcinacija, tai tikrai aš neabejoju ir dauguma neabejoja, bet mes turime turėti tam tikrų išlygų“, – svarstė R.Šalaševičiūtė.

Nors dalis protestuojančiųjų prieš vakcinaciją, išreiškia neapykantą ir galimybių pasui, tačiau M.Danielė sakė, kad tokį pyktį labiau iššaukia pandemijos dinamika ir nuovargis, o ne priemonės pritaikomumas.

„Vertinant pačią pandemiją, tai iš tikrųjų pagrindinis veiksnys, kuris kelia įtampą visuomenei yra netgi ne galimybių pasas, o pandeminė situacija, kai žmonės gyvena ilgą laiką nežinomybėje. Tai reiškia, kad, kai mes susiduriame su virusu ir pandemija, viskas vyksta labai dinamiškai. Keičiasi atmainos, keičiasi taisyklės, kai kurių taisyklių netgi Seimo nariai nespėja. (...)

Visa tai per dvejus metus užkėlė tokią įtampą visuomenėje. Visi yra pavargę ir nieko čia nepadarysi. Virusas yra labai dinamiškas dalykas, taip tenka gyventi“, – sakė Laisvės partijos narė.

Dėl tokios priežasties politikė sakė, kad būtent dabar pokyčių galimybių paso veikime ir neturėtų būti, kad būtų užtikrintas bent koks stabilumas.

„Dabar kas vyksta, tai aš vadinčiau tokiu skubotu politikavimu, kada yra verčiamasi per galvą, kas bus pirmas, kuris jau pasiūlys išjungti galimybių pasą ir bus teisus. Man atrodo, kad čia dabar svarbiausia yra stabilumas, mes dar truputėlį turime palaukti, pastebėti situaciją, pastebėti, kas vyksta su omikronu.

Jeigu mes matome, kad tai virsta į endemiją, virusas silpsta ir dar viena atmaina, sekanti atsiradusi bus panaši, tada būtų galima diskutuoti įrankio atsisakymą, bet dabar tai tikrai yra daryti skubota ir nereiktų šito chaoso įvestį į dabartinę situaciją“, – dėstė M.Danielė.

Prezidento vyriausioji patarėja Irena Segalovičienė pateikė nuomonę, kad galimybių pasas tėra politinio spaudimo įrankis vakcinuotis. Vis dėlto su tokia nuomone nesutiko R.Šalaševičiūtė. Anot jos, ir be galimybių paso yra keletas dokumentų turinčių tą pačią funkciją, o vakcinacija skatinama bet kokiu atveju.

„Aš manau, kad per daug plačiai paskleista šita nuomonė buvo jau ir anksčiau ir tarp tų, kurie nenorėjo vakcinuotis, visą laiką buvo sakoma, kad galimybių pasas būtent yra tokia priemonė. Bet net ir pasižiūrėjus Sveikatos apsaugos ministerijos pateikiamas informacijas, visur yra akcentuojama: reikia vakcinuotis. (...)

Iš tikrųjų, aš nemanau, kad tai yra toks griežtai politinis įrankis. Mes kitą įrankį turime. Turime žaliąjį sertifikatą, kuris turi tris lapus: pirmame – vakcinacija, antrame – persirgimai, trečiame – testai. Net ir nesant galimybių pasui, mes galime naudotis kitu dokumentu. Yra ir NVSC, kuris išduoda tam tikrus pažymėjimus, tam tikrais atvejais, kai žmogus negali vakcinuotis ir be galimybių paso jis, parodęs tą dokumentą, turi visas teises. Aš nemanau, kad tai yra politinis įrankis“, – teigė LVŽS narė.

Apie privalomą vakcinaciją

Laidoje dalyvavusios pašnekovės pasidalijo vertinimais dėl privalomosios vakcinacijos tam tikroms visuomenės grupėms, tačiau primename, kad ketvirtadienį Seime valdantieji patyrė fiasko. Galutiniame balsavime dėl Žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymo pataisų, kuriomis Lietuvoje nuo vasario mėnesio medikams ir socialiniams darbuotojams turėjo būti įteisintas privalomas skiepijimas nuo koronaviruso, jiems pritrūko balsų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.