Kaip gyveno Lietuva per savaitę: nuo Visagino iki pajūrio

„Lietuvos ryto“ žvilgsnis į tai, kas per savaitę vyko Lietuvoje.

Atnaujintose Lazdijų rajono miestelio ugniagesių komandos patalpose atidaryta pirmoji šalyje mokymo erdvė, kurioje bus rengiami savivaldybės savanoriai ugniagesiai.
Atnaujintose Lazdijų rajono miestelio ugniagesių komandos patalpose atidaryta pirmoji šalyje mokymo erdvė, kurioje bus rengiami savivaldybės savanoriai ugniagesiai.
Bronzinė skulptūra prieš pustrečių metų pastatyta sutvarkytame skvere Puodžių ir Bokštų gatvių sankirtoje, viskas kainavo beveik 54 tūkst. eurų
Bronzinė skulptūra prieš pustrečių metų pastatyta sutvarkytame skvere Puodžių ir Bokštų gatvių sankirtoje, viskas kainavo beveik 54 tūkst. eurų
Iš pradžių jai kompaniją palaikė gaidys, o dabar jau ir brangiai pirktas juodasis gulbinas.
Iš pradžių jai kompaniją palaikė gaidys, o dabar jau ir brangiai pirktas juodasis gulbinas.
Pataisos namų pareigūnai, rūpindamiesi nuteistųjų auginamomis katėmis, į pagalbą pasikvietė mobiliosios klinikos veterinarę. Ji sterilizavo 22 kates.
Pataisos namų pareigūnai, rūpindamiesi nuteistųjų auginamomis katėmis, į pagalbą pasikvietė mobiliosios klinikos veterinarę. Ji sterilizavo 22 kates.
Daugiau nuotraukų (13)

Lrytas.lt

Jan 22, 2022, 5:28 PM

Pakaušiai

Panevėžio rajone liepsnojo ūkinis pastatas.

Pūtė stiprus vėjas, todėl kilo pavojus aplinkiniams pastatams.

Gelbėtojams pavyko apsaugoti šalia gaisravietės stovintį medinį garažą. Liepsnos suniokojo ūkinio pastato stogą, žuvo viduje laikytos 11 avių. Manoma, kad gaisras kilo nuo kūrenamos krosnies.

Klaipėda

Šiemet I.Simonaitytės premija bus įteikta dviejų knygų autorėms. I.Simonaitytės viešosios bibliotekos kasmet skiriama premija šį kartą atiteko poetei D.Molytei-Lukauskienei už poezijos knygą „Kaligrafijos eskizai“ bei žurnalistei J.Petronytei ir muziejininkei S.Simanaitienei už knygą „Klaipėdos senųjų kapinių istorijos“.

Literatūrinė I.Simonaitytės premija skiriama nuo 1987 metų už vertingus kūrinius, literatūrinėmis priemonėmis atskleidžiančius Klaipėdos krašto, Mažosios Lietuvos gyvenimą ir humanistines tradicijas arba įamžinančius rašytojos ir kitų šio krašto kūrėjų atminimą.

Už klaipėdiečių paaukotus pinigus pastatytą paminklą krašto šviesuoliui filosofui Vydūnui norima padovanoti miestui. Bronzinė skulptūra prieš pustrečių metų pastatyta sutvarkytame skvere Puodžių ir Bokštų gatvių sankirtoje, viskas kainavo beveik 54 tūkst. eurų.

Paminklo pastatymą inicijavo viešoji įstaiga „Mažosios Lietuvos kultūra“, jis ir yra jos nuosavybė.

Reikia nuolat prižiūrėti ne vien skulptūrą, bet ir tvarkyti fontaną, želdinius, aplinką, o visuomeninei organizacijai tuo rūpintis per sunku. Miestas negali to daryti, nes tai ne jo turtas.

Muitinės pareigūnai sulaikė kontrabandą – šešias tonas keptų šaldytų ungurių. Ši siunta iš Kinijos per Klaipėdos uostą turėjo pasiekti Kazachstaną. Lietuvos pareigūnams kilo įtarimų, kad gali būti vežama kita ungurių rūšis, nei deklaruota dokumentuose.

Atrinkus oficialiosios kontrolės mėginius ir juos ištyrus Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute įtarimai pasitvirtino.

Nustatyta, kad gabenti ne amerikiniai arba gėlavandeniai unguriai, kaip nurodyta, bet į nykstančių žuvų rūšių sąrašą įtraukti europiniai upiniai unguriai.

Siuntos vertė – beveik 70 tūkst. eurų.

Smilgiai

Biržų rajone išdaužęs 89 metų moters namo langą į vidų įsibrovė nusikaltėlis. Šeimininkė buvo prigulusi pogulio ir net nepajuto įsibrovėlio. Pamatęs, kad moteris kietai miega, vagis ėmė naršyti po kambarius, bet nei pinigų, nei ko nors vertingo neaptiko.

Įsibrovėlis pasiėmė virtuvėje surastas bandeles ir šakotį. Šeimininkė taip kietai miegojo, kad net negirdėjo, kada jis išėjo. Tik po kurio laiko atsibudusi ji suprato, kad lankėsi svetimas žmogus. Policininkai sulaikė 24 metų įtariamąjį, bet pavogto maisto neberado.

Noriai

Pasvalio rajone į pusamžio vyro namus užsukę draugai išvydo per langą virstančius dūmus. Durys buvo užrakintos iš lauko pusės, todėl žmonės puolė skambinti šeimininkui, kviesti ugniagesius.

Paaiškėjo, kad išeidamas iš namų šeimininkas paliko į elektros tinklą įjungtus šildytuvą ir televizorių. Gaisras plykstelėjo užsidegus ant grindų stovinčiam tepaliniam šildytuvui.

Apdegė šildytuvas, dvi lovos, spintelė ir ant jos stovintis televizorius, taip pat aprūko kambarys.

Antkalniškiai

Trečiadienį pavakare Šakių rajono vienkiemyje kilusiame gaisre žuvo neįgalus 59 metų vyras. Dūmus, o po kurio laiko ir liepsnas pirmoji pastebėjo už puskilometrio gyvenanti moteris. Stipriai apdegęs namo šeimininko kūnas buvo rastas prie metalinės savadarbės krosnelės.

Kaimynai teigė, kad vyras toje vietoje mėgdavo sėdėti ir rūkyti. Nelaimėlis, rūkydamas šalia besikūrenančios krosnelės, galėjo užsnūsti, todėl nepajuto įsižiebusio gaisro, apsinuodijo dūmais ir neišsigelbėjo. Namas visiškai sudegė, liko tik kaminas.

Veisiejai

Atnaujintose Lazdijų rajono miestelio ugniagesių komandos patalpose atidaryta pirmoji šalyje mokymo erdvė, kurioje bus rengiami savivaldybės savanoriai ugniagesiai.

Bendradarbiaudami su kolegomis iš Lenkijos ir gavę lėšų iš Europos regioninės plėtros fondo Lazdijų rajono ugniagesiai pastaraisiais metais įsigijo sunkiosios klasės gaisrinį automobilį, kvėpavimo aparatų, specialios aprangos ir kitokios įrangos už 356 tūkst. 837 eurus.

Rokiškis

Po prieš mėnesį įvykusios skaudžios dramos, kai gindamas mylimąją nuo šuns žuvo juodasis gulbinas, miestas neteko kone miesto simboliais laikytų paukščių.

O vieniša gulbė buvo išvežta į paukščių ūkį, kad iš liūdesio nenusigaluotų.

Iš pradžių jai kompaniją palaikė gaidys, o dabar jau ir brangiai pirktas juodasis gulbinas.

Anykščiai

Gedimino gatvėje esančioje parduotuvėje girtas 50 metų vyras ėmė kabinėtis prie darbuotojų, trukdė dirbti. Iškviesti pareigūnai sulaikytojo kišenėje aptiko pistoletą. Ginklas nebuvo užtaisytas ir buvo be šovinių.

Sulaikytas įtariamasis į alkoholio matuoklį pripūtė per 2,3 promilės. Dar aiškinamasi, iš kur vyras gavo pistoletą, nes jį turėjo neteisėtai. Policijai vyras gerai žinomas, baustas už girtavimą.

Alytus

Lopšelyje-darželyje „Girinukas“ įkurta sveikatinimo erdvė – druskų kambarys. Jis įrengtas buvusio šiluminio mazgo patalpose, kurių sienas ir lubas dengia įvairiomis spalvomis apšviečiamas druskų sluoksnis.

Įgyvendinti idėją darželiui padėjo tėvų skiriami 2 proc. paramos lėšų ir kiti rėmėjai. Druskų kambaryje, kuris naudingas turintiems kvėpavimo, odos problemų, dažnai sergantiems peršalimo ligomis, vaikų grupės praleis apie pusvalandį.

Pirmą kartą šioje patalpoje apsilankiusius mažuosius ypač domino, kodėl ant jų nekrinta druska, ar bus įrengtas ir šokolado kambarys.

Pataisos namų pareigūnai, rūpindamiesi nuteistųjų auginamomis katėmis, į pagalbą pasikvietė mobiliosios klinikos veterinarę. Ji sterilizavo 22 kates.

Įstaigos administracija ketina pasirašyti su klinika bendradarbiavimo sutartį, kad būtų užtikrinta gyvūnų gerovė.

Totoriškiai

Per gaisrą Kaišiadorių rajone žuvo žmogus. Ugnis vieno aukšto mediniame name įsiliepsnojo apie penktą valandą ryto.

Ugniagesiams vykstant į nelaimės vietą jau iš toli buvo matyti didelė ugnies pašvaistė. Atvykus į vietą buvo įgriuvusi namo perdanga, liepsnojo sienos. Žarstant nuodėgulius rastas žmogaus kūnas. Jis aptiktas prie verandos durų, matyt, bandant nelaimėliui išeiti iš namo.

Avižieniai

Vilniaus rajone policijos pareigūnai sučiupo apylinkėse siautėjusį vagišių.

30-metis vyras įtariamas įvykdęs penkias vagystes iš statybviečių. Jis vogdavo iš įrenginėjamų namų brangias statybines medžiagas, santechniką, įvairius statybos įrankius. Aiškėja, kad šis vyras galėjo įvykdyti ir daugiau vagysčių.

Pauliai

Jurbarko rajone įsikūrę vienuoliai kapucinai prašė paramos. Lėšos buvo reikalingos pastatui šildyti.

„Gavome sąskaitą už vienuolynui šildyti reikalingus dujų balionus, kuri šiemet siekia 5616 eurų. Suskirstėme į 365, nes metuose yra tiek daug dienų, ir išėjo, kad vienai dienai per metus reikia 15 eurų“, – savo paskyroje rašė kapucinai.

Netrukus sukčiai nukopijavo nuotraukas, įrašus, tai paskelbė feisbuke ir nurodė savo „Revolut“ banko sąskaitą. Sužinoję apie sukčių ataką kapucinai kreipėsi į policiją, o savo rėmėjų prašo neapsigauti.

Ukmergė

Prie Šventosios upės sugriuvo miškininkų statyta pavėsinė. Žmonės ėmė svarstyti, ar tai ne vandalų darbas. Objektą apžiūrėję miškininkai kriminalo neįžvelgė. Medinės konstrukcijos tiesiog neatlaikė sniego dangos ar stipresnio vėjo gūsio.

Atėjus pavasariui miškininkai šią Šventosios pakrantėje daug metų stovėjusią pavėsinę atstatys.

Deltuva

Ukmergės rajono gyventojas internete rado skelbimą apie parduodamą traktoriaus priekabą.

Buvo nurodyta 4750 eurų kaina.

Į nurodytą banko sąskaitą ukmergiškis pervedė avansą – 500 eurų. Sandoris tuo ir baigėsi – pardavėjas dingo, į skambučius nebeatsakė.

Vilnius

Rekonstruojant Naujosios Vilnios rajone esantį buvusį Lietuvos pašto pastatą aptiktas neįprastas radinys. Atidengus pastate esančią šachtą joje rasta 18 laiškų, maždaug prieš 50 metų išsiųstų, bet adresatų taip ir nepasiekusių. Nors vokai buvo suglamžyti ir gulėjo atskirti nuo laiškų, daugumą jų pavyko sugrupuoti pagal rašyseną. Tuomet Lietuvos pašto atstovai ėmėsi laiškų adresatų paieškos.

„Užduotis nebuvo lengva. Kadangi Lietuvai atgavus nepriklausomybę keitėsi dalies gatvių pavadinimai, žmonių pavardės, šeimos keitė gyvenamąsias vietas, kol kas atsekti pavyko 4 adresatus. Nors praėjo daug laiko, norėjome, kad laiškai vis dėlto žmones pasiektų“, – sakė Lietuvos pašto atstovė D.Žebrauskaitė. Vienas iš rastų laiškų iškeliavo į Ameriką, kur šiuo metu gyvena laiško autoriaus M.Karašos sūnus.

M.Karaša – iškili Lietuvos istorijos asmenybė, Lietuvos kariuomenės pulkininkas leitenantas. Vilniuje gyvenanti gydytoja G.Klonovska (nuotr. kairėje) atgavo laišką, jai siųstą vaikystės susirašinėjimo draugės iš Lenkijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.