Egzaminas demokratijai: inspekcija svarstys, ar skirti baudą žurnalistinio projekto „Karštos pėdos“ autoriams

Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija (VDAI) ketvirtadienį svarstys, ar skirti baudą žurnalistinio projekto „Karštos pėdos“ autoriams – tiriamosios žurnalistikos centrui „Siena“ ir Nacionaliniam socialinės integracijos institutui, įgyvendinančiam programą „Media4change“.

Žiniasklaida.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Žiniasklaida.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Jakubauskas, BNS

2022-01-27 08:29

Inspekcijos atstovė spaudai Raminta Sinkevičiūtė-Šečkuvienė informavo BNS, kad baudos skyrimo procedūra inicijuota dėl to, kad projekto autoriai nepateikė pernai pradėtam tyrimui reikiamos informacijos.

Anot atstovės, duomenų valdytojas privalo bendradarbiauti su inspekcija šiai atliekant tyrimą pagal Bendrąjį duomenų apsaugos reglamentą (BDAR).

Kaip skelbia projekto autoriai, „Karštos pėdos“ yra visuomeninė iniciatyva, apjungianti viešai skelbiamus duomenis apie politikus ir aukšto rango valstybės tarnautojus, jų ryšius su viešaisiais pinigais.

Anot jų, duomenų bazė 2020 metų rudenį buvo sukurta siekiant palengvinti žurnalistų darbą tiriant galimus interesų konfliktus, projektas finansuotas Europos Komisijos.

Ketvirtadienį numatytas VDAI posėdis dėl baudos skyrimo, pasak Lietuvos žurnalistų sąjungos vadovo Dainiaus Radzevičiaus, – egzaminas demokratijai.

„Tai rimtas demokratijos ir teisinės valstybės principų supratimo egzaminas kai kuriems mūsų valdžios institucijų tarnautojams. Biurokratizmas yra viena didžiausių valstybės tarnybos ydų ir nesinorėtų, kad šis atvejis būtų dar vienas to įrodymas“, – pranešime cituojamas D. Radzevičius.

„Atidžiai stebime visą šio atvejo procesą ir prisidėsime visomis jėgomis, kad būtų apginta teisė rinkti ir skleisti viešą informaciją“, – pridūrė jis.

Siekiama uždaryti duomenų bazę?

„Media4change“ programos ir „Karštų bėdų“ projekto vadovė Neringa Jurčiukonytė sako, kad inspekcija siekia uždaryti žurnalistams aktualią duomenų bazę.

„Tokią valstybinės institucijos, kuri turėtų rūpintis duomenų apsauga, o ne ginti žurnalistų atskleidžiamus galimai slaptus valdininkų ryšius, veiklą vertiname kaip nuoseklų spaudimą šią žurnalistinę duomenų bazę uždaryti. Esame įsitikinę, kad VDAI peržengia savo kompetencijos ribas“, – pranešime teigė N. Jurčiukonytė.

Projekto autorių teigimu, pagal Asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymą inspekcija tikrinti „Karštų pėdų“ iniciatyvos neturi įgaliojimų, tačiau sulaukė inspekcijos klausimų ir pasiūlymo skirti baudą.

„Karštų pėdų“ iniciatoriai teigia sulaukę inspekcijos nurodymų pateikti informaciją apie sutartis dėl viešų duomenų naudojimo žurnalistiniais tikslais, klausimų, ar informuoti vieši asmenys apie jų naudojamus viešus duomenis, ar atliktas poveikio tyrimas.

Tiriamosios žurnalistikos centro „Siena“ vadovas Šarūnas Černiauskas teigia, kad bauda sužlugdytų projektą ir sukurtų precedentą.

„Baudos skyrimas reikštų „Karštų pėdų“ sužlugdymą, tačiau kalba eina ne tik apie šį projektą. Duomenų apsaugos inspekcijos veiksmais būtų suformuotas precedentas, kuris užkirstų kelią kitoms į skaidrumą orientuotoms atvirų duomenų iniciatyvoms“, – teigė jis.

„Tai, mūsų manymu, tiesioginis ir piktybinis veikimas prieš skaidrumo didinimą valstybėje ir net prieš tą patį BDAR, kuris aiškiai apibrėžia, kad duomenų apsauga turi būti suderinta su informacijos laisve“, – sakė žurnalistas.

Sprendimas dėl išimčių – tik gavus informaciją

Pasak „Karštų pėdų“ autorių, remiantis Asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymu, žurnalistinius projektus, susijusius su asmens duomenimis, prižiūri Žurnalistų etikos inspektoriaus taryba.

„Ši institucija raštu patvirtino, kad „Karštos pėdos“ yra žurnalistinis projektas, kuriam taikomos atitinkamos BDAR išimtys. Duomenų apsaugos inspekcija pasirinko tai ignoruoti“, – rašoma projekto autorių pranešime.

VDAI atstovės R. Sinkevičiūtės-Šečkuvienės teigimu, dėl galimybės taikyti atitinkamas išimtis bus galima spręsti tik gavus „sprendimui priimti reikalingą informaciją“.

Inspekcijos atstovė taip pat sakė, kad „VDAI konstatuoti faktus dėl konkretaus asmens duomenų tvarkymo gali tik turėdama visą sprendimui priimti reikalingą informaciją“, o kol kas su projekto autoriais sprendžiamas „tik informacijos tyrimui atlikti nepateikimo klausimas“.

VDAI teigia, kad tyrimas pradėtas reaguojant į viešoje erdvėje pasirodžiusią informaciją dėl tvarkomų asmens duomenų. Iš inspekcijos pateiktų nuorodų matyti, kad tai buvo projektą pristatantys tekstai.

Dėl to pradėta stebėsena, tačiau jos metu gautos informacijos, pasak inspekcijos, nepakako įsitikinti asmens duomenų tvarkymo teisėtumu. Todėl pernai birželį pradėtas tyrimas, susijęs su galimu BDAR nuostatų pažeidimų.

Tyrimo metu inspekcija teigia kreipusis į institutą ir paprašiusi pateikti tyrimui reikalingą informaciją.

Inspekcija taip pat sako atkreipusi dėmesį, kad nors politikų duomenys pateikiami viešai institucijų interneto svetainėse, jų tvarkymas perkėlus dalį duomenų į „Karštos pėdos“ svetainę būtų laikomas teisėtu, jeigu atitiktų BDAR duomenų tvarkymo principus.

Anot VDAI, projekto autoriai nurodymo nevykdė ir pareikalavo jį atšaukti, taip pat reikalavo patikrinimą nutraukti motyvuodami tuo, kad projekto interneto svetainėje vykdomą asmens duomenų tvarkymą prižiūri žurnalistų etikos inspektorius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kokių klausimų vengia prezidentas G. Nausėda?