Pagerbiant Holokausto aukas, šalies vadovai kviečia nepamiršti istorijos pamokų

Ketvirtadienį minint Tarptautinę Holokausto aukų atminimo dieną, šalies vadovai kviečia nepamiršti istorijos pamokų, kurti ateitį be neapykantos bei saugoti taiką.

Holokausto aukų atminimo diena 2021-aisiais.<br>M.Patašiaus nuotr.
Holokausto aukų atminimo diena 2021-aisiais.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 27, 2022, 11:40 AM

Prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad prisimenant šį „visai žmonijai skirtą kraupų perspėjimą“ bei pagerbiant nužudytuosius, turime atsisakyti neapykantos ideologijų ir saugoti taiką.

„Milijonų nužudytųjų atminimas įpareigoja mus kurti ateitį be neapykantos ideologijų. Ir šiandien būtina vis iš naujo tvirtai pasiryžti tarpusavio pagarbai ir bendradarbiavimui, kuris kuria ir išsaugo taiką. Mes prisimename ir daugiau niekada neleisime tam pasikartoti“, – teigia prezidentas BNS perduotame komentare.

„Nusikaltimai žmogiškumui neturi senaties, o bėgantys metai dar labiau išryškina tragedijos mastą“, – pranešime spaudai tvirtino ir premjerė Ingrida Šimonytė.

Reikšdama pagarbą žydų genocido aukoms, ji teigė, kad per Holokaustą Lietuva neteko „gausios Lietuvą kūrusios bendruomenės, jos praradimas mus nuskurdino“.

„Šis skausmo testamentas įpareigoja kartų kartas nešti bendros atsakomybės už tai, kas nutiko, naštą ir dėti visas pastangas, kad tai daugiau niekada nepasikartotų. Kviečiu visus ne tik šiandien prisiminti Holokausto tragediją atiduodant duoklę kalendoriui, bet ir kasdien neužmiršti puoselėti toleranciją ir pagarbą žmogui“, – sakė I. Šimonytė.

Ji taip pat kvietė pagerbti visus Pasaulio tautų teisuolius, kurie „rizikuodami savo gyvybėmis gelbėjo kitų gyvybes“.

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen pakvietė visus prisijungti prie kasmetinės pasaulinės atminimo akcijos #WeRemember /#MesPrisimename.

Ji priminė Holokaustą išgyvenusio Italijos žydo, rašytojo Primo Levio istoriją, kai jis rašė apie savo bičiulę, išgyvenusią Birkenau koncentracijos stovyklą.

„Giuliana Tedeschi (Džiulijana Tedeski), pro savo kameros langelį pamačiusi krematoriumo kaminą, pasiteiravo vyresnės kalinės, kas čia dega. Ji išgirdo: „Čia degame mes.“ Išties tai ne vien šešių milijonų pasaulio žydų tragedija, o skausminga mūsų – kiekvienos valstybės – istorija, kuri stipriai kirto ir Lietuvai“, – sakė V. Čmilytė-Nielsen.

„Tačiau pastaruoju metu atrodo, kad šios istorijos pamokos primirštamos, negebant atsispirti pykčiams ir ultimatumams, kai prie valstybių sienų žvanga ginklai ir darosi ankšta žmogaus orumui. Pasaulis negali leisti, kad mirtis vėl taptų brangesnė už gyvybę. Tikiu, kad turime valios likti žmonėmis“, – tvirtino Seimo pirmininkė.

Minint Tarptautinę Holokausto aukų atminimo dieną, Lietuvos žydų bendruomenės ragina aplankyti žydų žudynių vietas ir pagerbti nužudytuosius padedant simbolinį akmenuką.

Taip pat siūloma nusifotografuoti su užrašu #WeRemember/#MesPrisimename ir šia nuotrauka pasidalyti socialiniuose tinkluose.

Ketvirtadienį Šiaulių apskrities žydų bendruomenė Holokausto aukų pagerbimą rengia Pasaulio tautų teisuolių skvere.

Tarptautinė Holokausto aukų atminimo diena minima sausio 27-ąją. 1945-ųjų sausio 27-ąją buvo išlaisvinti Aušvico-Birkenau koncentracijos stovyklos kaliniai. Didžiausioje nacių koncentracijos ir naikinimo stovykloje nužudyta per 1,5 mln. žmonių, iš jų – per 1 mln. žydų.

Per Antrąjį pasaulinį karą naciai Lietuvoje, dažnai padedami lietuvių kolaborantų, išžudė per 90 proc. iš daugiau kaip 200 tūkst. Lietuvos žydų. Už žydų gelbėjimą Pasaulio teisuoliais pripažinti maždaug 800 lietuvių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.