S. Skvernelio strategiją mato ir kaip silpnąją partijos vietą: kilęs skandalas – pirmoji kregždė

Šią savaitę Sauliaus Skvernelio kuriamos partijos, Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pavadinimas žiniasklaidoje mirgėjo dažniau nei įprasta.

Šią savaitę Sauliaus Skvernelio kuriamos partijos, Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pavadinimas žiniasklaidoje mirgėjo dažniau nei įprasta.<br>lrytas.lt koliažas
Šią savaitę Sauliaus Skvernelio kuriamos partijos, Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pavadinimas žiniasklaidoje mirgėjo dažniau nei įprasta.<br>lrytas.lt koliažas
Demokratų frakcija „Vardan Lietuvos“: Saulius Skvernelis, Tomas Tomilinas, Algirdas Butkevičius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Demokratų frakcija „Vardan Lietuvos“: Saulius Skvernelis, Tomas Tomilinas, Algirdas Butkevičius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Demokratų frakcija „Vardan Lietuvos“.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Demokratų frakcija „Vardan Lietuvos“.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Demokratų frakcija „Vardan Lietuvos“.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Demokratų frakcija „Vardan Lietuvos“.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Lukas Savickas, Remigijus Žemaitaitis, Saulius Skvernelis.<br>T.Bauro nuotr.
Lukas Savickas, Remigijus Žemaitaitis, Saulius Skvernelis.<br>T.Bauro nuotr.
Vyautas Dumbliauskas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vyautas Dumbliauskas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Bernaras Ivanovas.
Bernaras Ivanovas.
Saulius Skvernelis, Vytautas Bakas.<br>T.Bauro nuotr.
Saulius Skvernelis, Vytautas Bakas.<br>T.Bauro nuotr.
Saulius Skvernelis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Jan 28, 2022, 3:24 PM, atnaujinta Jan 29, 2022, 12:12 AM

Antradienį paaiškėjo, kad į savo kaip centro – kairės įvardijamą partiją ekspremjeras priviliojo du buvusius konservatorių partijos, Kauno miesto savivaldybės tarybos narius. Tačiau ketvirtadienį į dienos šviesą išlindo į S.Skvernelio kuriamos partijos vadovus pretendavusios Beatos Valungevičienės ryšiai su praeityje teistais verslininkais, po ko buvusi valstietė savo kandidatūrą atsiėmė.

Politologai svarsto, kad S.Skvernelio komandos aiškių politinių vertybių neturėjimas, strategija priimti visus, norinčius jungtis prie partijos, ir bus silpnoji naujosios partijos vieta, o panašių istorijų su kitais partijos nariais iškils dar ne viena.

Naujas politinis autobusas

Vytauto Didžiojo universiteto politologas Bernaras Ivanovas, vertindamas dviejų konservatorių perbėgimą į S.Skvernelio komandą, svarstė, kad šie politikai prarado tikėjimą, jog jų partija gali laimėti rinkimus ir būti valdžioje.

„Kaune, kaip žinome, situacija apskritai yra visai prasta, kadangi V.Matijošaitis ir „Vieningas Kaunas“ čia ganėtinai sėkmingai tvarkosi, nepalikdamas jokių šansų opozicijai.

O nacionaliniu lygmeniu dabartinė koalicija ir Vyriausybė, kuriai vadovauja kaip tik konservatoriai, padarė visas įmanomas klaidas ir žingsnius tam, kad turbūt mažiausiai dvi kadencijas nematytų vadžios – bent Seimo lygmenyje.

Tad žmonės, kurie turi vieną politinį gyvenimą ir nori jo opozicijoje, ar bendrai, tuščiai nešvaistyti, ieško bet kokio būdo rasti sau vietą. O čia kaip tik atvažiavo dar vienas politinis autobusas, visai tuščias, bet su labai šauniu vairuotoju, puikiu politikos virtuozu ir, sakyčiau, neeiliniu iliuzionistu ponu S.Skverneliu, kuris, taip, kviečia visus „Vardan Lietuvos“. Jokios ideologijos nėra – tinka visi, tinka viskas“, – „Žinių radijo“ laidoje kalbėjo jis.

Anot B.Ivanovo, į šį politinį „autobusą“ politikai lipa dėl skirtingų priežasčių. Socialdemokratų partijos buvę nariai, politologo vertinimu, turi dar kitokią strategiją.

„Kadangi socialdemokratai greičiausiai bus S.Skvernelio partijos koalicijos partneriai, jie tiesiog dalijasi aktyvu – nori turėti savo žmones šioje partijoje, kuri nauja, šviežia ir neturi dar jokio, greičiausiai ir neturės, administracinio resurso. Iš tikrųjų tai nieko naujo“ – kalbėjo jis.

Politologas įsitikinęs, kad rinkėjams visiškai nesvarbus šios naujai kuriamos partijos ir jos narių vieta vadinamajame politiniame spektre.

„Rinkėjas eilinį kartą liks paties spektaklio stebėtoju, kurį žiūri jau turbūt 30 metų. Pavadinimas to spektaklio žinomas – „Nusipilnėme gyventi geriau“, tik ne rinkėjai, o tie, kurie tame spektaklyje vaidina. Dabar matome ruošiamą naują trupę, kuri vaidins tą spektaklį, manau, po kitų Seimo rinkimų. O kokybė vaidinimo nemanau, kad bus per daug geresnė negu dabartinės trupės, kuri prarado bet kokį pasitikėjimą“, – prognozavo politologas.

Visus vienijantys klijai

Mykolo Romerio universiteto (MRU) politologo Vytauto Dumbliausko dviejų Kauno konservatorių perbėgimas į S.Skvernelio kuriamą politinę partiją nenustebino. Anot jo, S.Skvernelio ideologinės pažiūros yra „jokios“, todėl į savo komandą gali priimti įvairių pažiūrų politikus. O šie, politologo manymu, nujaučia būsimą S.Skvernelio partijos sėkmę ir ieško asmeninės naudos.

„Publika, kuriems politika yra verslas, jie ne mums tarnauti ten veržiasi. Politikai pirmiausiai eina į savivaldybių tarybas todėl, kad jiems rūpi jų verslas tame mieste. Ši publika pajuto, kad S.Skvernelis yra ta burė, galinti pagerinti jų padėtį politikoje“, – svarstė jis.

Savo ruožtu V.Dumbliauskas nemano, kad darbas frakcijoje, laimėjus Seimo rinkimus, būtų sudėtingas dėl to, kad joje dirbtų daug skirtingų pažiūrų žmonių. „Klijai vadinasi valdžios troškimas. Valdžios troškimas viską suvienija. Gal jie nori ir kažką daryti ir padaryti, kai kurie nori ir į istoriją įeiti. Gali ir savo verslą turėti, ir valstybei kažką gero padaryti – viskas suderinama“, – lrytas.lt kalbėjo politologas.

Pirmasis signalas

Vis dėlto, iš kitų politinių jėgų pabėgantys politikai, kuriais pastaruoju metu galėjo pasidžiaugti S.Skvernelio komanda, politologo įsitikinimu, bus silpnoji naujai kuriamos partijos vieta.

V.Dumbliausko teigimu, prieš kelias dienas paviešinti vienos iš kandidačių į S.Skvernelio kuriamą partiją B.Valungevičienės ryšiai su praeityje teistais verslininkais Žydrūnu Buzu ir Arūnu Pukeliu, pirmiausiai yra signalas S.Skverneliui.

„Tai yra signalas S.Skverneliui, kad prie jo glausis visokio plauko žmonės. O tie perbėgėliai – jei savo partiją palieka ilgamečiai socdemai arba konservatoriai, tai jie neištikimi, nepatikimi – jie vėl pabėgs. Šie perbėgėliai ir bus jo silpnoji vieta. Jam dar tokių skandalų gali būti ne vienas.

Visi glaudžiasi prie tikėtino laimėtojo, tarp pabėgusių bus visokios reputacijos žmonių. Partijoje turėtų galvoti, kaip su galimai ne aukštos reputacijos žmonėmis jie elgsis – mano manymu, negali visų priimti. Galbūt dabar priims visus, o paskui išmetinės iš partijos. Bet toks pavojus yra. Tokie skandalai – pirmoji kregždė. Kyla įtarimas, kad žurnalistai sužinos daugiau tokių istorijų“, – prognozavo politologas.

Prezidento rinkimai – auksinis raktas?

Nors S.Skvernelis yra pranešęs, kad prezidento rinkimuose antrą kartą nebedalyvautų – jog „antrą kartą į tą patį vandenį nelips“, tačiau V.Dumbliauskas neatmeta, kad naujai kuriamos partijos sėkmė reitinguose gali priversti politiką persigalvoti.

Kandidatavimas prezidento rinkimuose, o gal ir pergalė, politologo manymu, S.Skvernelio partijos populiarumą iškeltų iki aukštumų.

„Manau, kad jis gali kandidatuoti į prezidentus. Jeigu matys tokį savo partijos augimą, jeigu, kai bus fiksuojama apklausose, partija išeis į pirmaujančias vietas, jeigu aplenks ir socdemus, tai kodėl jam nepabandžius? Apetitas auga bevalgant – jeigu matys, kad reitingai aukšti, pradės kilti jo, kaip lyderio, vertinimas, tai jis gali 2023 metų rudenį pradėti apie tai galvoti. Jeigu jis laimi prezidento rinkimus pavasarį, tai tada rudenį jo partija triuškinančiai laimi“, – spėjo V.Dumbliauskas.

Rinkiminis spektaklis

Tuo metu šeštadienį Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ steigiamojo suvažiavimo metu organizuojami partijos pirmininko rinkimai, žinant, kad bus išrinktas S.Skvernelis, anot politologo B.Ivanovo, yra būtina politinio spektaklio dalis.

„Tiesiog būtinas ritualas. Suprantame, kad mūsų sistema yra ritualizuota. Tokie rinkimai – fikcija, bet jie turi būti pravesti. „Išrinko“ G.Landsbergį, paskui išrinko R.Karbauskį – bent jau iš dviejų kandidatų. O čia jie super demokratai, tiesiog fantastiški demokratai, jie rinks ne iš vieno kandidato, net ne iš dviejų – o iš visų keturių. Čia jau tikrai galima visiems atsistojus paploti S.Skverneliui, tikras šaunuolis, tikras demokratas“, – ironizavo politologas.

Tiesa, viena iš kandidačių B.Valungevičienė ketvirtadienį kandidatūrą atsiėmė.

Praėjusių metų rugsėjį valstiečius palikęs ekspremjeras S.Skvernelis kartu su dalimi kolegų įkūrė Demokratų frakciją „Vardan Lietuvos“, o šį šeštadienį Palangoje įvyks steigiamasis partijos suvažiavimas.

Demokratų frakcijoje Seime šiuo metu taip pat dirba Algirdas Stončaitis, Tomas Tomilinas, Vytautas Bakas, Rima Baškienė, Linas Kukuraitis, Zigmantas Balčytis, Algirdas Butkevičius, Domas Griškevičius, Rūta Miliūtė, Laima Mogenienė, Laima Nagienė, Lukas Savickas, Zenonas Streikus, ir neseniai iš socialdemokratų frakcijos perėjusi Vilija Targamadzė.

Kaip skelbta anksčiau, prie naujai kuriamos partijos prisijungė buvęs socialdemokratas, Neringos meras Darius Jasaitis, taip pat buvusi valstietė, Lazdijų rajono merė Ausma Miškinienė, kuri taip pat yra viena iš kandidačių vadovauti S.Skvernelio kuriamai partijai.

Gruodžio pabaigoje S.Skvernelio komanda pranešė, kad kuriamos partijos frakcijos buvo įkurtos Vilniaus miesto, Anykščių, Lazdijų, Pasvalio ir Rokiškio rajonų savivaldybių tarybose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.