Arūnas Karaliūnas. Keturi muškietininkai – prieš I. Šimonytę ir V. Matijošaitį

Po įspūdingos „Kaunas 2022“ atidarymo šventės Nemuno saloje – šaukštas deguto, užnuodijęs tikrą dievų maistą, kurio paragauti susirinko apie 40 tūkstančių kultūrai neabejingų žmonių, o šio patiekalo jie laukė penkerius metus.

Kauno mero V.Matijošaičio priėmimas.<br>Lrytas.lt nuotr.
Kauno mero V.Matijošaičio priėmimas.<br>Lrytas.lt nuotr.
Kauno mero V.Matijošaičio priėmimas.<br>LRVK/Laimos Penek nuotr.
Kauno mero V.Matijošaičio priėmimas.<br>LRVK/Laimos Penek nuotr.
„Kaunas 2022“ renginį Nemuno saloje gyvai stebėjo daugiau kaip 40 tūkst. žiūrovų.<br> G.Bitvinsko nuotr.
„Kaunas 2022“ renginį Nemuno saloje gyvai stebėjo daugiau kaip 40 tūkst. žiūrovų.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Arūnas Karaliūnas.<br> M.Patašiaus nuotr.
 Arūnas Karaliūnas.<br> M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2022-01-30 07:00

Praėjusį šeštadienį Kaunas tapo Europos kultūros sostine, ir Nemuno saloje vyko šiai progai skirtas išskirtinis pasirodymas. Jį gyvai stebėjo sunkiai įsivaizduojama žmonių minia.

Pirmadienį renginiu jau susidomėjo policija.

Mat prieš pasirodymo pradžią „Žalgirio“ arenoje vyko Kauno mero V.Matijošaičio priėmimas. Kvietimus į jį gavo apie 700 žmonių, tačiau svečių susirinko gerokai mažiau.

Tarp jų buvo Vyriausybės vadovė I.Šimonytė, o Vyriausybės kanceliarija vėliau išplatino nuotraukas iš priėmimo. Jose matyti žinomi žmonės, nedėvintys respiratorių. Nuotraukose buvo užfiksuota pati I.Šimonytė, V.Matijošaitis, Kauno rajono meras V.Makūnas.

Tą patį vakarą per elektroninę policijos sistemą gauti du pranešimai dėl respiratorių nedėvėjimo, sekmadienį – dar du.

Turbūt šie 4 pranešėjai labai susikrimto, kad nebuvo pakviesti į priėmimą. Arba pasijuto muškietininkais.

Policijos pareigūnai ėmėsi tikslinti renginio aplinkybes, o vėliau turės priimti sprendimą.

Pranešimai apie galimus pažeidimus V.Matijošaičio surengto priėmimo metu užgožė net šventės įspūdžius, nors kitąkart Kaunas Europos kultūros sostine turbūt taps tik po šimtmečio ar dar vėliau.

Aptariant situaciją išryškėjo dvi pagrindinės nuomonės. Didesnė diskusijos dalyvių dalis reikalavo kuo griežčiau nubausti politikus, kurie esą nesilaiko savo pačių nustatytų taisyklių.

Likusieji karštligiškai ieškojo teisės aktų ir jų išaiškinimų, suteikiančių teisę kvėptelėti gryno oro be respiratoriaus.

Keisčiausia, kad niekas neišreiškė rūpesčio dėl pavojaus I.Šimonytei, V.Matijošaičiui ir kitiems priėmimo dalyviams užsikrėsti infekcija ir ją išplatinti.

Toks politikų persekiojimas ir keršto troškimas jau primena paranoją. Nors dauguma valstybės vadovų patys prisidėjo prie prieštaringai vertinamų apribojimų, netrukus jų patarėjams gali tekti sekioti iš paskos su chronometrais rankose ir tikrinti, kiek laiko praėjo iki respiratoriaus užsidėjimo po išgerto kavos puodelio.

Gal priėmimo išvis reikėjo atsisakyti? Galbūt, tačiau pavojų jo metu buvo gerokai mažiau negu Selo koncerte ar „Žalgirio“ krepšinio rungtynėse, kai arenoje susirenka 12–16 tūkstančių žiūrovų. Tuomet ir šių renginių reikėtų atsisakyti.

„Žalgirio“ trenerių štabo nariai rungtynių metu taip pat kartais netinkamai nešioja veido apsaugos priemones. Ar būtina iškart mojuoti baudų ar sankcijų vėzdu, ypač įvertinus tai, kad kai kuriose Europos šalyse reikalavimas nešioti kaukes jau atšauktas. Neišvengiamai ta diena ateis ir Lietuvoje.

Tuo metu epidemiologams nepadarė jokio įspūdžio turbūt didžiausia vienoje vietoje prie „Žalgirio“ arenos susibūrusi žmonių minia nuo pandemijos pradžios.

Formaliai galima pasiteisinti, kad žmonės buvo susirinkę lauke ir jokių reikalavimų nepažeidė, tačiau dalyvavusieji renginyje puikiai matė, kokia spūstis buvo susidariusi ir žmonės tiesiog mindė vienas kitam kojas.

O dar prieš atidarymo šventę jie užplūdo „Akropolio“ parduotuves ir kavines, kuriose taip pat rikiavosi klientų eilės. Apie atstumų laikymąsi ir tinkamą apsaugos priemonių dėvėjimą neverta net kalbėti.

Galbūt juos visus taip pat reikėjo apdalinti baudomis, kad ateityje sėdėtų namuose, užuot išsiruošę į miestą dalyvauti išskirtinėje šventėje?

Ši situacija Kaune – gera proga sveikatos apsaugos specialistams ir sprendimus priimantiems politikams įvertinti renginiams taikomus apribojimus, jų pagrįstumą ir logiškumą.

Aiškiai matyti, kad gyventojai viruso nebijo ir gavę galimybę pasirinkti tarp saugaus sėdėjimo namuose ir daugybę žmonių sutraukiančio renginio pernelyg nedvejoja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.