Konservatorius: T. V. Raskevičius bando apžioti daugiau nei gali

Valdančiajai daugumai ir pavasarį stigs vienybės svarstant parlamente anksčiau įstrigusias Laisvės partijos pasiūlytas visuomenėje prieštaringai vertinamas iniciatyvas.

Tomas Vytautas Raskevičius<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Tomas Vytautas Raskevičius<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Tomas Vytautas Raskevičius, Ieva Pakarklytė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Tomas Vytautas Raskevičius, Ieva Pakarklytė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Tomas Vytautas Raskevičius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Tomas Vytautas Raskevičius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Paulius Saudargas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Paulius Saudargas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Tomas Vytautas Raskevičius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Tomas Vytautas Raskevičius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Tomas Vytautas Raskevičius.<br>T.Bauro nuotr.
Tomas Vytautas Raskevičius.<br>T.Bauro nuotr.
Paulius Saudargas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Paulius Saudargas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Jan 30, 2022, 6:45 PM, atnaujinta Jan 31, 2022, 10:46 PM

Tuo įsitikinęs vadinamajam krikščionių demokratų flangui priklausantis konservatorius Paulius Saudargas.

Anot Seimo vicepirmininko, Seimo rudens sesijos pabaigoje vykęs balsavimas dėl Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje esą labai aiškiai parodė, kad galimybės rasti sutarimą dėl kai kurių vadinamųjų vertybinių klausimų koalicijoje yra beveik išsemtos.

Seimas pratęstoje rudens sesijoje po svarstymo pritarė naujai įstatymo redakcijai, bet buvo atsisakyta Žmogaus teisių komiteto pirmininko Tomo Vytauto Raskevičiaus siūlymo į įstatymą įtraukti sąvoką dėl smurto lyties pagrindu.

Laisvės partijos frakcijos atstovas po balsavimo sakė, kad šį siūlymą bandys pakartotinai teikti Seimo pavasario sesijoje. Bet P.Saudargas mano, kad jam nepavyks pakeisti net ir kai kurių valdančiųjų nusistatymo.

Ne gana to, konservatorių atstovas įsitikinęs, kad įvykęs balsavimas esą labai aiškiai indikuoja, jog yra pasmerktos žlugti ir kitos Laisvės partijos idėjos – įteisinti tos pačios lyties asmenų partnerystę bei dekriminalizuoti mažus narkotikų kiekius.

„Mano galva, vykęs balsavimas buvo labai aiškus indikatorius, kad T.V.Raskevičius savo politikai neturi palaikymo šiame Seime. Jo konfigūracija labai aiški – šiai politikai nėra daugumos palaikymo.

Jeigu jau nepraėjo smurtas lyties pagrindu, tai nebus įteisinta ir tos pačios lyties partnerystė. T.V.Raskevičius, kaip visada, bandė apžioti daugiau nei gali“, – sakė P.Saudargas.

Konservatorius taip pat nemano, kad savo iniciatyvoms valdančiųjų palaikymo nesulaukusi Laisvės partija dėl to gali priekaištauti koalicijos partneriams ar trauktis iš koalicijos.

Tiesa, P.Saudargas neatmetė, kad koalicijos partneriai gali mėginti kerštauti ir nebalsuoti už vienus ar kitus Vyriausybės projektus.

Valdančiųjų balsai buvo net kelis kartus pakrikę pratęstoje Seimo rudens sesijoje priimant kai kuriuos svarbius sprendimus.

Antai valdančiųjų palaikymo nesulaukė aplinkos ministro teiktas vadinamasis Automobilių taršos mokestis.

Valdančiųjų nuomonės išsiskyrė ir dėl Vyriausybės siūlymų atsisakyti kai kurių dar ankstesnės valdžios priimtų alkoholio vartojimo suvaržymų.

Vis dėlto daugiausiai aistrų kilo Seime balsuojant dėl Vyriausybės teikto pasiūlymo įteisinti privalomą medikų ir slaugytojų skiepijimą.

Priimti tai numatantį balsavimą valdantiesiems pritrūko balsų – už įstatymą nebalsavo ir kai kurie liberalai, ir „laisviečiai“, Seimo salėje nebuvo ir dalies konservatorių.

Nors opozicijai priklausantis buvęs premjeras Saulius Skvernelis suabejojo, ar valdantieji dar turi daugumą, konservatorių premjerė Ingrida Šimonytė žlugusio balsavimo nedramatizavo.

Interviu Lrt.lt Vyriausybės vadovė sakė, kad bus ieškoma kitų sprendimų.

Tačiau I.Šimonytė taip pat suabejojo, ar Seimui pavyks rasti sprendimus dėl Laisvės partijos iniciatyvų ir, ar jos sugrįš į Seimo salę. „Manau, tai neturėtų priklausyti tik nuo Laisvės partijos ir jų iniciatyvos. Tai turėtų priklausyti nuo to, ar mes galime tikėtis kitokio rezultato, nes eiti su tuo pačiu sprendimu ir tiesiog tikėtis stebuklo neverta“, – interviu portalui sakė premjerė.

Beje, I.Šimonytė stebėjosi, kad dėl nepriimtų Laisvės partijos kai kurių iniciatyvų priekaištaujama visai Konservatorių frakcijai: „Visada buvo aišku, kad niekada nebus taip, jog visa Tėvynės sąjungos frakcija balsuotų už Partnerystės įstatymą.

Tiesiog tie skirtumai yra akivaizdūs, dėl to mes šito dalyko neturime partijos programoje. Mes turime skirtingas nuomones ir esame sutarę nesutarti šituo klausimu. Ir tai, kad didesnė dalis frakcijos palaikytų pateikimą, dar nereiškia, jog visa frakcija palaikys. Niekas rankų tikrai nesukios, niekada šito nebus“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.