Socialdemokratai apie įtampą regione: gyventojus ragina išlikti ramius, o politikus – nesėti panikos

Opozicinė Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) pirmadienį išplatintoje rezoliucijoje dėl susiklosčiusios įtampos regione gyventojus ragina išlikti ramius, o politikus – elgtis atsakingai, nesėti panikos ir nukreipti visas pastangas užtikrinti Lietuvos saugumo interesus tarptautiniuose procesuose.

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) taryba, Vilija Blinkevičiūtė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) taryba, Vilija Blinkevičiūtė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 Dovilė Šakalienė<br>V.Skaraičio nuotr.
 Dovilė Šakalienė<br>V.Skaraičio nuotr.
Remigijus Motuzas<br>D.Umbraso nuotr.
Remigijus Motuzas<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Jadvyga Bieliavska, ELTA

Jan 31, 2022, 9:41 AM

LSDP reiškia visapusišką paramą Ukrainos suverenitetui, remia reikalavimą Rusijai nedelsiant atitraukti nuo Ukrainos pasienio ginkluotąsias pajėgas, įskaitant sparčiai telkiamas pajėgas Baltarusijos teritorijoje. Socialdemokratai griežtai smerkia Rusijos bandymus ultimatumais sukurti dviejų greičių NATO, taip neišvengiamai sumažinant Lietuvos apginamumo lygį, rašoma dokumente.

LSDP Užsienio reikalų komiteto pirmininkas, buvęs ambasadorius Rusijoje Remigijus Motuzas sako, kad Lietuva, NATO gynybos aljanso narė, yra pasiruošusi visiems galimiems scenarijams.

„Rusija padidino savo karinį kontingentą prie Ukrainos sienos, tai yra faktas. Taip, saugumo situacija regione išbalansuota. Tačiau sudėtinga situacija neturėtų tapti dingstimi valdžiai užmiršti vidaus problemas, nukreipti žmonių dėmesį nuo savo klaidų. Turime politikų, kurie itin linkę taip daryti. Įtampos, nerimo kurstymo politika – visada blogas pasirinkimas“, – vertina R. Motuzas.

LSDP Krašto apsaugos komiteto pirmininkė, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narė Dovilė Šakalienė, viešėjusi NATO vadavietėje, pabrėžia, kad visos už Lietuvos saugumą atsakingos institucijos kasdien analizuoja padėtį, dirba sutelktai. „Kol kas nematyti deeskalacijos ženklų, Rusijos pajėgų telkimas vyksta pilnu tempu, taip pat ir Baltarusijos teritorijoje. Turime labai ramiai, adekvačiai ir atsakingai vertinti situaciją. Nesame vieni, kalbame ta pačia kalba su sąjungininkais Aljanse. Veriasi naujos galimybės užsitikrinti naujų, papildomų saugumo garantijų. Tai – taip pat mūsų siekinys“, – teigia D. Šakalienė.

LSDP dokumente priemonių planas: Vyriausybei, Seimo NSGK ir URK, Krašto apsaugos ministerijai, Lietuvos kariuomenei

LSDP savo rezoliucijoje pasisako už tolesnę paramą Ukrainos Vyriausybei (įskaitant ginkluotės ir šaudmenų tiekimą) jos gynybiniams pajėgumams ir sienų apsaugai padidinti.

Ši partija ragina Vyriausybę ir Seimo Užsienio reikalų (URK) bei Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetus (NSGK) imtis visų įmanomų priemonių: tęsti bei intensyvinti diplomatinį dialogą dėl spaudimo Rusijai, kad būtų užkirstas kelias keliamai Rusijos agresijai prieš Ukrainą; siekti didesnių NATO (įskaitant JAV) pajėgų dislokavimo Lietuvoje. Dokumente kviečiama nenusileisti Rusijos ultimatyviems reikalavimams riboti ginkluotės dislokavimą ir sąjungininkų pajėgų apimtis Lietuvoje bei riboti pratybų dažnį ir apimtį, nes tai pažeistų penktą Vašingtono sutarties straipsnį ir sudarytų prielaidas skirtingų saugumo garantijų zonoms Aljanse.

Socialdemokratai atkreipia dėmesį, kad šiandieninių konvencinių ir nekonvencinių (hibridinių) grėsmių kontekste kaip niekada yra svarbus piliečių vaidmuo ginant savo šalį.

Partija kviečia Lietuvos piliečius išlikti ramius, kritiškai vertinti iš nepatikimų šaltinių gaunamą informaciją ir būti atsparius Rusijos skleidžiamai dezinformacijai.

LSDP yra įsitikinusi, kad politikai, žiniasklaidos priemonės ir visuomenė turėtų vengti faktais nepatvirtintos informacijos eskalavimo, kuri galėtų pakenkti Lietuvos interesams ar saugumui ir kelti nepagrįstą baimę.

Kaip praneša LSDP komunikacijos skyrius, partija ragina Vyriausybę, Krašto apsaugos ministeriją ir Lietuvos kariuomenę imtis visų reikiamų priemonių tam, kad naujas Lietuvos kariuomenės poligonas Rūdininkuose, būtinas sąjungininkų treniravimuisi Lietuvoje, būtų užbaigtas artimiausiu metu.

Socialdemokratai siūlo Vyriausybei, Krašto apsaugos ministerijai ir Lietuvos kariuomenei nedelsiant inicijuoti stovyklavietės, reikiamos galimai atvyksiančioms sąjungininkų pajėgoms dislokuotis Lietuvoje, parengimą.

LSDP mano, kad Vyriausybė, siekdama užtikrinti nacionalinį Lietuvos saugumą, turi įvertinti pasirengimą situacijos valdymui visais lygmenimis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.