I. Šimonytė sureagavo į A. Lukašenkos grasinimus: vertiname rimtai, skaičiuojame, koks bus poveikis

Premjerė Ingrida Šimonytė teigė rimtai vertinanti Minsko režimo grasinimus stabdyti geležinkeliais gabenamų krovinių tranzitą iš Lietuvos į Baltarusiją. Anot jos, šiuo metu vertinama, koks būtų tokio Baltarusijos režimo veiksmo poveikis Lietuvai, svarstomos alternatyvos.

Premjerė Ingrida Šimonytė trečiadienį teigė rimtai vertinanti Minsko režimo grasinimus stabdyti geležinkeliais gabenamų krovinių tranzitą iš Lietuvos į Baltarusiją.<br>lrytas.lt montažas
Premjerė Ingrida Šimonytė trečiadienį teigė rimtai vertinanti Minsko režimo grasinimus stabdyti geležinkeliais gabenamų krovinių tranzitą iš Lietuvos į Baltarusiją.<br>lrytas.lt montažas
Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2022-02-02 16:13, atnaujinta 2022-02-02 17:20

„Vertiname kaip grasinimus, kuriuos reikia vertinti rimtai – kad ir kokie grasinimai kartais atrodo keisti arba nesuprantami, mes turime patirties, kai tie grasinimai buvo įgyvendinti.

Tarkime, tokia situacija buvo su nelegalios migracijos organizavimu prie Europos Sąjungos sienų, kas taip pat buvo Minsko grasinimas. Tai buvo organizuota Minsko režimo pagalba“, – trečiadienį kalbėjo I.Šimonytė.

Baltarusijos režimo atstovai pareiškė, kad Lietuvai nutraukus baltarusiškų kalio trąšų tranzitą, Baltarusija ketina imtis griežtų atsakomųjų priemonių, kurios susijusios su geležinkelių transportu, vykstančiu iš Lietuvos teritorijos.

Premjerės teigimu, yra keli būdai spręsti ginčus ir nesutarimus, vienas iš jų – civilizuotas.

„Civilizuotas būdas numato, kad jeigu kažkam atrodo, kad interesai pažeisti ar susitarimo nesilaikoma, tam yra teismai, numatytos procedūros.

Praėjusią savaitę dėl Vyriausybės sprendimo yra kreiptasi į teismą, ką vertinu kaip normalų žingsnį pusės, kuri mano, kad jos interesai buvo pažeisti – ir taip turbūt reikėtų tuos žingsnius spręsti.

Kiek žinau, Susisiekimo ministerija yra gavusi Baltarusijos institucijų kreipimąsi pagal dvišalę sutartį dėl tranzito, kur vėlgi pati sutartis numato diskusinių klausimų sprendimą, ir tuo keliu būtų galima eiti.

O jau tokie grasinimai, kiek jie bus realizuoti, nežinau, bet tikrai vertiname, koks bus poveikis, ir sprendžiame, kokie būtų alternatyvūs sprendimai“, – nurodė I.Šimonytė.

Į A.Lukašenkos grasinimus kiek anksčiau sureagavo ir užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis, teigęs jokių indikacijų, kad tokie grasinimai galėtų virsti realybe, kol kas neturintis.

„Jeigu jis (A.Lukašenka – aut.past.) norėtų konkrečiai tik Lietuvą nubausti, tai jis turėtų stabdyti kiekvieną traukinį, žiūrėti, kur yra galutinis to traukinio tikslas, bandyti atrinkti kokius nors lietuviškus ir nelietuviškus traukinius. Tai yra labai sudėtingi uždaviniai, ir didelis klausimas, kaip jis juos įgyvendintų. Bet išmonės, pripažinkime, ponui Aliaksandrui netrūksta“, – kalbėjo G.Landsbergis.

Trečiadienį Baltarusijos užsienio reikalų ministerijos spaudos sekretorius Anatolijus Glazas pranešė, kad Baltarusijos valdžia įveda draudimą kai kurių prekių tranzitui geležinkeliu iš Lietuvos, jo žodžius cituoja naujienų agentūra „BelTA“.

Reaguodamas į Lietuvos sustabdytą „Belaruskalij“ trąšų tranzitą, Baltarusijos autoritarinis prezidentas A.Lukašenka praėjusią savaitę pareiškė, kad Minsko režimas gali blokuoti lietuviškų prekių srautus per šalies teritoriją. Pasak jo, Baltarusija savo eksporto srautus iš Baltijos šalių uostų gali perorientuoti į Rusijos uostus.

Įgyvendindama pernai rugpjūtį paskelbtas ir gruodžio pradžioje įsigaliojusias JAV sankcijas „Belaruskalij“, Vyriausybė sausio 12 dieną patvirtino, jog sutartis tarp „Lietuvos geležinkelių“ ir Baltarusijos bendrovės neatitinka nacionalinio saugumo interesų, todėl nuo vasario turi būti nutraukta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?