S. Skvernelis užsiminė apie slaptas URM ir Baltarusijos derybas, po kurių migrantai „netikėtai“ aplenkė Lietuvą

Antradienį turėjęs nutrūkti baltarusiškų trąšų tranzitas per Lietuvą ir visa „Belaruskalij“ skandalu tapusi istorija vien sutarties nutraukimu nesibaigs, įsitikinęs naujosios partijos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas Saulius Skvernelis. Seimo narys vylėsi, kad visuomenė greitu metu galės sužinoti daugiau šios istorijos detalių ir „matyti pilną paveikslą“.

Saulius Skvernelis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
S.Skvernelis vylėsi, kad visuomenė greitu metu galės sužinoti daugiau šios istorijos detalių ir „matyti pilną paveikslą“.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
S.Skvernelis vylėsi, kad visuomenė greitu metu galės sužinoti daugiau šios istorijos detalių ir „matyti pilną paveikslą“.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>A.Kubaičio nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>A.Kubaičio nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>A.Kubaičio nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>A.Kubaičio nuotr.
Saulius Skvernelis<br>T.Bauro nuotr.
Saulius Skvernelis<br>T.Bauro nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>A.Kubaičio nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>A.Kubaičio nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>A.Kubaičio nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>A.Kubaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

2022-02-02 18:09

Neoficialios derybos

Palangoje šeštadienį oficialiai įsteigtos naujosios partijos „Vardan Lietuvos“ pirmininku išrinktas S.Skvernelis suvažiavimo metu negailėjo kritikos dabartinei valdžiai ir jos vykdomai politikai. Seimo narys teigė, jog šiuo metu „turime vertybinę užsienio politiką, kurioje nėra vietos Lietuvos piliečių interesams“.

„Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Alfa taškas“ S.Skvernelis nurodė, kad bet kokia politika, o ypač – užsienio politika, turi turėti vertybinius prioritetus.

„Jei kažkam mūsų žmogaus, plačiąja prasme, ekonominiai interesai nėra svarbūs, nėra vertybiniai, o yra vertybiniai galbūt demokratijos, laisvės nešimas į tolimas valstybes nepaisant tų pasekmių, su kuriomis susiduria valstybė, tai yra tokia politika“, – apie Lietuvos politiką Kinijos ir Taivano atžvilgiu kalbėjo buvęs premjeras.

Nemažai pastabų valdantiesiems S.Skvernelis turi ir dėl baltarusiškų trąšų tranzito istorijos. Antradienį nutraukta „Lietuvos geležinkelių“ sutartis su Baltarusijos valstybine įmone „Belaruskalij“ dėl trąšų tranzito per Lietuvą, todėl pastarosios įmonės produkcijos gabenimas per Lietuvą turėjo sustoti.

Tiesa, dar sausio viduryje, po įvykusio uždaro Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto posėdžio, S.Skvernelis tikino daug informacijos žurnalistams negalintis atskleisti, tačiau užsiminė, „kad yra labai daug detalių, kurias visuomenei reikėtų žinoti“.

Laidos metu S.Skvernelis nurodė, kad visuomenė turėtų matyti visą paveikslą – nuo šioje istorijoje veikiančių institucijų iki galimų nuostolių.

„Manau, kad reikia žinoti detales – kaip tos sankcijos atsirado, kas jas inicijavo. Labai svarbu suprasti, kokios derybos vyko tarp oficialių Lietuvos institucijų ir Baltarusijos režimo tarpininkų. Kokie buvo padaryti sutarimai ir kiek tai siejasi su nelegalia migracija? Kas bus, jeigu trąšos (jų tranzitas – aut.past.) nutrūks? Ar atsiras vėl pabėgėliai prie mūsų sienų, kurie po neoficialių derybų su mūsų URM (Užsienio reikalų ministerijos – aut.past.) atstovais tiesiog netikėtai pasuko Lenkijos ir Latvijos kryptimi, aplenkdami Lietuvą?

Galiausiai, kad būtų įvardyti tie skaičiai, kurie buvo pasakyti dėl nuostolių – galiu pasakyti, kad nuo milijardo eurų. Vėlgi, nežinant tų pasekmių ne tik tiesiogiai „Lietuvos geležinkeliams“ ir Klaipėdos uostui, bet ir tos išlaidos, kurias gali patirti Lietuva, jeigu kiekvienas naudos gavėjas, tas, kas negaus produkto, kreipsis į tarptautinius teismus ir reikalaus atlyginti žalą.

Tada Lietuva turės samdytis, kaip visada daro tokiais atvejais, privačias advokatų kontoras, kurios to ir laukia, nes tai tikrai bus labai geras kąsnis bylinėtis, ilgas, pelningas procesas. Tai mes irgi patirsime milžiniškus nuostolius, ir tą reikėtų visuomenei žinoti, visą paveikslą matyti, ir nereikia jo labai laikyti slaptu“, – aiškino S.Skvernelis.

„Bet buvo tokios žymos uždėtos, ir tas slaptumas kol kas išlieka“, – pridūrė jis.

Politikas nurodė, kad įvedus sankcijas, trąšos pasaulinėje rinkoje pabrango, o Minsko režimas dar labiau praturtėjo.

„Viso pasaulio žemės ūkis, maisto gamyba, ypač kalbant apie trečiąjį pasaulį, negalimas be kalio trąšų. Kas kontroliuoja šitą rinką, įsigyja labai rimtą įrankį. Ir jeigu Rusija, turėdama apie 20 proc., dar sugebės perimti „Belaruskalij“ įmonę, ko siekė turbūt 20 metų, darė spaudimą, net ir tada, kai Minske buvo masinės demonstracijos, ir Lukašenkos režimas tikrai svyravo, ar išsilaikys, net tada jis nepasirašė, kad parduotų „Belkalij“ Rusijos analogiškai pramonės šakai.

Suprantama, kad jei įvyks kažkas tokio, tai Rusija įgis šalia tos savo ginkluotos jėgos, dar vieną įrankį spausti, šantažuoti visą pasaulį, kalbant apie kalio trąšas“, – kalbėjo S.Skvernelis.

„Kita vertus, akivaizdu, kad kai prasidėjo ši krizė, trąšos pabrango iki trijų kartų, automatiškai pelnai to pačio režimo, kuris gauna pajamas ir iš šito, pateko į biudžetą“, – nurodė jis.

Antradienį nutrūko „Lietuvos geležinkelių“ sutartis su Baltarusijos valstybine įmone „Belaruskalij“ dėl trąšų tranzito per Lietuvą, todėl pastarosios įmonės produkcijos gabenimas per Lietuvą turėjo sustoti. Sutartis nutraukiama remiantis sausio viduryje priimtu Vyriausybės sprendimu, nurodančiu, jog įmonių pasirašyta sutartis kelia grėsmę nacionaliniam saugumui.

Dar pirmadienį Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vadas Rustamas Liubajevas teigė neatmetantis, kad Lietuvoje nuo vasario 1 d. sustojus baltarusiškų trąšų tranzitui, šiuo metu stebima rami situacija pasienyje gali keistis.

„Gali būti, kad po vasario 1 d. situacija gali pasikeisti ir tam dalykui mes tikrai ruošiamės. Pirmiausiai, siena saugoma sustiprintu režimu, toliau mes kartu su savo partneriais, institucijomis, kurios padeda mums užtikrinti sienos apsaugą, ruošiamės tam, kad galima būtų skirti papildomas pajėgas prie sienos“, – Eltai teigė R. Liubajevas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.