Baltijos šalių premjerai: sankcijos Baltarusijos režimui turi būti ES mastu

Estijos vyriausybei nusprendus pritaikyti nacionalines sankcijas Baltarusijai ir sustabdyti jos naftos produktų tranzitą per Estiją, Lietuvos ir Latvijos premjerai sako, kad efektyviausios ir teisingiausios sankcijos režimui būtų bendros, Europos Sąjungos mastu.

Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 4, 2022, 4:12 PM

Premjerė Ingrida Šimonytė atkreipė dėmesį, kad Baltarusijos naftos produktų tranzitas per Lietuvą nutrūko anksčiau nei ES pernai paskelbė sankcijas atskiroms Baltarusijos ekonomikos sritims.

„Labai panašiai situacija susiklostė ir su „Belkalio“ gaminamomis trąšomis, dėl kurių Lietuvos Vyriausybė priėmė sprendimą nutraukti gabenimo sutartį (...) dėl nacionalinio saugumo sumetimo ir tuo požiūriu manau, kad Lietuvos nacionalinis saugumas ir grėsmė jam vertintina vienodai, nepriklausomai, ar kalbame apie trąšas, ar naftos produktus“, – po Baltijos šalių premjerų susitikimo spaudos konferencijoje Rygoje sakė I. Šimonytė.

Pasak jos, efektyviausia būtų, jei sankcijos būtų nustatytos Europos Sąjungos mastu ir suderintos su JAV sankcijomis.

„Tik tokiu atveju galima pasiekti ir geriausią efektą ir sudaryti mažiausias sąlygas ieškantiems išimčių ar kažkokių landų, per kurias galima bandyti pralįsti, apeiti sankcijas, tokiu atveju tas rezultatas yra geriausias ir efektyviausias“, – kalbėjo ji.

Latvijos premjeras Krišjanis Karinis taip pat mano, kad sankcijos turi būti bendros, tačiau bus diskutuojama ir dėl nacionalinių sankcijų.

„Yra paaiškėjusi landa sankcijų režime Lukašenkos atžvilgiu, tikrasis kelias yra toks, kad reikia pasiekti, jog sankcijos būtų visos ES mastu. Visų trijų Baltijos šalių ambasadoriai Europoje jau yra pateikę tokį reikalavimą ir mūsų ekspertai ir toliau kontaktuos su Lietuvos ir Estijos kolegomis analizuodami, ar reikia papildomai nacionalinių sankcijų, ar nereikia“, – spaudos konferencijoje sakė jis.

„Bet efektyviausias ir teisingiausias kelias yra tas, kurį mes, trys Baltijos valstybės jau pateikėme, kad visoje ES sankcijos būtų įdiegtos ir tai atmestų galimybę kam nors stengtis juridiškai apeiti individualios šalies sankcijas“, – pridūrė jis.

Estijos vyriausybė ketvirtadienį nusprendė Baltarusijai pritaikyti nacionalines sankcijas, sustabdyti jos eksportuojamų naftos produktų tranzitą per Estiją.

Baltarusijos naftos produktų tranzitas per Lietuvą nutrūko nuo 2021 metų sausio, o šių metų vasario 1-ąją „Lietuvos geležinkeliai“ Vyriausybės nurodymu nutraukė „Belaruskalij“ trąšų tranzitą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.