Siūlomos naujos priemonės, padėsiančios užkirsti kelią autorių teisių pažeidimams internete

Seimo narys konservatorius Andrius Kupčinskas siūlo naujas autorių teisių gynimo priemones, susijusias su galimybėmis blokuoti neteisėtą kūrinių viešą prieigą internete. Jis įregistravo tai numatantį Autorių teisių ir gretutinių teisių įstatymo pakeitimo projektą.

Andrius Kupčinskas<br>T.Bauro nuotr.
Andrius Kupčinskas<br>T.Bauro nuotr.
Andrius Kupčinskas<br>V.Skaraičio nuotr.
Andrius Kupčinskas<br>V.Skaraičio nuotr.
Andrius Kupčinskas<br>V.Skaraičio nuotr.
Andrius Kupčinskas<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 4, 2022, 4:00 PM

Juo siekiama sudaryti teisines sąlygas taikyti autorių teisių ir gretutinių teisių gynimo priemones, kurios pašalintų galimybes surasti ir prieiti prie neteisėtai viešai skelbiamo autorių teise saugomo turinio internete, taip efektyviau užkertant kelią neteisėtam autorių teise saugomo turinio atgaminimui ir viešam paskelbimui internete.

Įstatymo pataisų projekte siūloma numatyti, kad interneto paieškos sistemų teikėjai privalo iš savo paieškos sistemų pašalinti visas nuorodas paieškos rezultatuose į neteisėtai viešai paskelbtą autorių teisių saugomą turinį ir į interneto domeno vardą, identifikuojantį interneto svetainę, dėl kurių Lietuvos radijo ir televizijos komisija (LRTK) yra priėmusi sprendimą taikyti privalomus nurodymus interneto prieigos paslaugų teikėjams panaikinti galimybę pasiekti tokį turinį ir domenų vardus tol, kol LRTK privalomų nurodymų nepanaikina ir jie skelbiami LRTK interneto svetainėje.

Anot A. Kupčinsko, LRTK priėmus sprendimą taikyti privalomus nurodymus interneto prieigos paslaugų teikėjams ir gavus teismo sankciją, tokį sprendimą įgyvendintų ir interneto paieškos sistemų teikėjai, pašalindami visas nuorodas, turinčias domeno vardą, kurį blokuoti nurodė LRTK.

Šiuo metu LRTK skelbia interneto svetainių, kuriose neteisėtai viešai paskelbtas autorių teisių saugomas turinys, sąrašą savo interneto svetainės puslapyje.

LRTK sprendimai dėl privalomų nurodymų taikymo taip pat skelbiami viešai LRTK interneto svetainėje. Todėl, anot A. Kupčinsko, interneto paieškos sistemų teikėjams įgyvendinti įstatymo įpareigojimus yra sudarytos visos praktinės sąlygos.

A. Kupčinskas sako, kad naujos autorių teisių gynimo priemonės turėtų padėti užkirsti kelią autorių teisių pažeidimams internete. Parlamentaro teigimu, tiek meno kūrėjams (autoriams ir atlikėjams), tiek kūrybinių industrijų (fonogramų ir audiovizualinių kūrinių gamintojams bei leidėjams, taip pat teisėtiems platintojams) labai svarbu, kad jų turimos intelektinės nuosavybės teisės būtų efektyviai įgyvendinamos ir ginamos pačiais efektyviausiais teisių gynimo būdais.

„Todėl neteisėto kūrinių panaudojimo problema svarbi ne tik meno kūrėjams, bet ir verslo subjektams, ypatingai verslininkams, plėtojantiems savo komercinę veiklą informacinės visuomenės srityje“, – sakoma dokumento aiškinamajame rašte.

Šiuo metu galiojantis įstatymas numato procedūrą, pagal kurią nagrinėjami teisių turėtojų ar jų atstovų prašymai taikyti privalomus nurodymus interneto prieigos paslaugų teikėjams dėl neteisėto turinio blokavimo. Jos metu LRTK patikrina faktus ir juos pagrindžiančius dokumentus, taip pat turi gauti teismo sankciją.

„Tačiau vien interneto prieigos blokavimas, panaikinant galimybę pasiekti domeno vardą, identifikuojantį interneto svetainę, kurioje skelbiamas neteisėtas, autorių teises pažeidžiantis turinys, yra nepakankamai efektyvus, nes nuorodos į ieškomą neteisėtą turinį išlieka prieinamos interneto paieškos sistemose“, – sako A. Kupčinskas. Seimo TS-LKD frakcijos narys A. Kupčinskas dirba Seimo Ekonomikos komitete, yra Aukštųjų technologijų, inovacijų ir skaitmeninės ekonomikos pakomitečio pirmininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.