Šarūnas Vaitkus. Kodėl užsispyrusiai siekiama sunaikinti sanatorinį gydymą šalyje?

Sveikatos apsaugos ministerijos inicijuota sveikatos reforma, panašu, stumia į prarają sanatorinį gydymą. Labai apmaudu, kad, kaip susidaro įspūdis, siekiama sunaikinti tai, kuo galime didžiuotis – mūsų šalies sanatorinio gydymo sistema Europoje yra pavyzdinė. Deja, netrukus viskas gali pasikeisti, ir ne į gera.

Palangos meras Šarūnas Vaitkus.<br>V.Skaraičio nuotr.
Palangos meras Šarūnas Vaitkus.<br>V.Skaraičio nuotr.
Palangos meras Šarūnas Vaitkus.<br>V.Skaraičio nuotr.
Palangos meras Šarūnas Vaitkus.<br>V.Skaraičio nuotr.
Palangos meras Šarūnas Vaitkus.<br>V.Skaraičio nuotr.
Palangos meras Šarūnas Vaitkus.<br>V.Skaraičio nuotr.
Palangos meras Šarūnas Vaitkus.<br>V.Skaraičio nuotr.
Palangos meras Šarūnas Vaitkus.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Šarūnas Vaitkus, Palangos meras

Feb 5, 2022, 7:47 PM

Rengiamoje pertvarkoje numatoma iš stacionarios priežiūros pereiti prie stipresne pirmine ambulatorine priežiūra ir dienos stacionaro paslaugomis grįsto modelio. Kaip pastebėjo Nacionalinės sanatorijų ir reabilitacijos įstaigų asociacijos vadovė, iš esmės planuojama, išplėtus ambulatorinių paslaugų spektrą, dalį iki šiol tik stacionare teiktų paslaugų perkelti į ambulatorinę grandį bei mažinti stacionaro lovų skaičių.

Taip ir įsivaizduoju po insulto paralyžiuotą pacientą, kasdien keliasdešimt kilometrų vykstantį į procedūras. Gal ši pavyzdys ir keltų šypseną, jei nebūtų labai labai graudu.

Kiekvienas, turintis ar turėjęs sunkios ligos ar traumos ištiktą artimąjį, mane tikrai supras.

Negana to, rengiama reforma numato, kad pacientai į sanatorinio gydymo įstaigas būtų siunčiami regioniniu principu. Tai reiškia, kad iš pacientų būtų atimta galimybė patiems pasirinkti jiems labiausiai patinkančią gydymo įstaigą, ir, pavyzdžiui, vilnietis nebegalėtų sveikatos gerinti pajūryje.

O ką tai reiškia sanatorinį gydymą teikiančioms įstaigoms ? Ogi tai, kad net ir aukščiausią kvalifikaciją turinčius medikus, moderniausia aparatūra apsirūpinusios ir didžiulį pacientų pasitikėjimą turinčios įstaigos stovės pustuštės – joms paprasčiausiai pristigs pacientų.

Kuo remdamasis taip teigiu ?

Tiesiog panagrinėjau statistiką – per praėjusius metus visose 6 Palangos sanatorinio ir sveikatinimo įstaigose pacientai su Klaipėdos teritorinių ligonių kasų siuntimu sudarė tik iki 40 proc. visų tų, kuriems buvo suteiktos paslaugos. Tiek pacientų, kiek gali priimti pajūrio sanatorinio gydymo įstaigos, regione paprasčiausiai nėra. Tad koks lauks kitas reformos žingsnis ? Atleisti be darbo likusius specialistus?

Deja, klausimų kyla gerokai daugiau, nei turime atsakymų. Ir tai aktualu ne tik Palangai, bet ir visiems šalies kurortams.

Ne geresnės naujienos ir privačioms sanatorinį gydymą teikiančioms įstaigoms – į privačias sanatorijas, kurių yra apstu visuose kurortuose, po operacijų žmonės galės atvykti tik už savo lėšas, nes pagal naują reformos modelį Ligonių kasos nebebefinansuos jų lovadienių. Gal privačios sanatorijos ir turės ligonių, galinčių už savo lovadienius susimokėti, bet ar tikrai visi žmonės galės pasinaudoti tokiomis paslaugomis ? Nemanau.

Todėl kreipiausi į sveikatos apsaugos ministrą, išsakiau kylančias abejones bei nuogąstavimus. Tikiuosi, kad į išdėstytus argumentus bus atsižvelgta, ir šalyje puikiai veikianti sanatorinio gydymo sistema nebus sugriauta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.