Socialdemokratų vedlę V. Blinkevičiūtę šokiruoja valdančiųjų sprendimai: „Žiūriu žinias ir negaliu patikėti“

Socialdemokratų partijos pirmininkė Vilija Blinkevičiūtė įsitikinusi, kad valdantieji „pražiopsojo“ nemenkai šoktelėjusių elektros ir dujų kainų problemą, o vos per vienerius metus užkūrė ir visiškai Lietuvai nereikalingų karų. Politikės manymu, Ingridos Šimonytės vadovaujama Vyriausybė turėtų ieškoti daugiau sąlyčio taškų su prezidentu ir dažniau susėsti prie bendro stalo.

Vilija Blinkevičiūtė.<br> M.Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Vilija Blinkevičiūtė.<br> M.Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Vilija Blinkevičiūtė.<br>T.Bauro nuotr.
Vilija Blinkevičiūtė.<br>T.Bauro nuotr.
Vilija Blinkevičiūtė.<br>M.Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Vilija Blinkevičiūtė.<br>M.Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Vilija Blinkevičiūtė.<br>T.Bauro nuotr.
Vilija Blinkevičiūtė.<br>T.Bauro nuotr.
Vilija Blinkevičiūtė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vilija Blinkevičiūtė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vilija Blinkevičiūtė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vilija Blinkevičiūtė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vilija Blinkevičiūtė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vilija Blinkevičiūtė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vilija Blinkevičiūtė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vilija Blinkevičiūtė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vilija Blinkevičiūtė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Vilija Blinkevičiūtė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Feb 5, 2022, 5:03 PM, atnaujinta Feb 5, 2022, 9:54 PM

Per vėlai pastebėjo kylančių kainų problemą

Prezidento pasiūlymus dėl pagalbos žmonėms kylant kainoms socialdemokratai palaikytų, tačiau tai, pasak V.Blinkevičiūtės, yra gerokai pavėluota reakcija.

„Šitie siūlymai yra reikalingi ir būtini. Nulinis PVM tarifas šildymui ir plius po šimtą eurų išmoka žmonėms, kuriems labiausiai reikia. Mes, socialdemokratai, tam tikrai turėtumėme pritarti. Bet mes dar praeitų metų vasarą registravome pataisą, ragindami valdančiuosius atkreipti dėmesį į tai, kad neišvengiamai auga ir augs dujų ir elektros kainos. Vadinasi, tai atsilieps kiekvieno žmogaus kišenei. <...>

Į tai nebuvo atsižvelgta – ministras Kreivys sakė, kad dujos auga visame pasaulyje, kad nieko negalime padaryti, premjerė Šimonytė irgi sakė, kad mes irgi negalime kištis į rinką ir nieko pakeisti. Mes registravome ir nulinį tarifą šildymui, sakė „ne, tai jokiu būdu negali būti“, registravome pataisas dėl lengvatinio tarifo maisto produktams, ir visa tai buvo atmesta kaip nereikalingas, netinkamas dalykas.

O dabar, pasirodo, valdantieji ir prezidentas atsibudo, ir vasario mėnesį nusprendžia, kad reikia kažkaip sureaguoti. Mielieji, kur buvote pusę metų atgal, kai visos kitos šalys priėmė sprendimus, žinodamos, kad tai bus tikrai didelis smūgis žmonių kišenėms?“, – stebėjosi V.Blinkevičiūtė.

Pasak socialdemokratų lyderės, Vyriausybė tiesiog „pražiopsojo“ šią problemą.

„Jeigu negalvoji ir nemąstai, o tavo kišenės pakankamos, uždirbi pakankamai ir susimokėsi, ir aplinkoj, matyt, žmonės tie, kuriems nerūpi, kaip gyvens likę žmonės, kurie yra ties skurdo riba. Žinot, kas atsitiko? Kadangi jie nemodeliavo, kokias sąskaitas gaus žmonės, gyvenantys daugiabučiuose, pavyzdžiui, kiek reikės mokėti už dviejų kambarių butą Šeškinėje, Žirmūnuose, ir kai žmonėms atnešė sąskaitas – 150 eurų, 200 eurų, 240 eurų už dviejų, trijų ar vieno kambario butus – tai yra katastrofa“, – aiškino V.Blinkevičiūtė.

Įvertino ir naują politinę jėgą

Socialdemokratų vedlė įvertino ir sausio mėnesio pabaigoje oficialiai įsteigtą Demokratų sąjungą „Vardan Lietuvos“. V.Blinkevičiūtė teigė galinti įvardinti esminį skirtumą, kuo naujoji partija skiriasi nuo pačių socialdemokratų.

„Socialdemokratų partija įsikūrė ne iš įvairių partijų atstovų. Ar tai būtų valstiečiai, ar socialdemokratai, ar konservatoriai, ar liberalai – mūsų įsikūrimo pagrindas yra visiškai kitoks. Tai yra esminis skirtumas ir labai svarbu. Per 30 su viršum metų mūsų nepriklausomybės laikotarpiu, kiek daug buvo įsikūrę Lietuvoj partijų – ar beprisimena kas? Jos jau seniai dingo iš politinio žemėlapio.

Kita vertus, buvo daug partijų, kurios buvo įsikūrusios vienai kadencijai, buvo vieno asmens partijos, susikūrė dėl vieno įvykio. Socialdemokratų partija niekada tokia nebuvo“, – aiškino politikė.

Pasak jos, socialdemokratai per visą savo gyvavimo istoriją patyrė visko, tačiau išliko „didžiausia ir rimčiausia partija“. Ji taip pat neatsiima savo anksčiau išsakytos pozicijos, kad S.Skvernelio naujai suburta politinė jėga yra „migrantų“ partija.

„Parodykit man nors vieną partiją, kuri susikūrė migrantų pagrindu. Aš daugiau nerandu per 30 metų“, – teigė ji.

Tačiau V.Blinkevičiūtė pabrėžė, kad kituose rinkimuose su šią politine jėga bendradarbiauti tikrai galėtų.

Vyriausybės sukelti „karai“ – visiškai nereikalingi

Socialdemokratų frakcijos Seime seniūnui G.Paluckui pareiškus, kad konservatoriai yra „karo ir konfliktų“ partija, V.Blinkevičiūtė svarstė, kad tokiems žodžiams nors ir nenoriai, tačiau pritaria.

„Labai norėčiau pasakyti kitaip, bet negaliu. Pasižiūrėkime – metai su trupučiu, kai konservatoriai yra valdžioje, kiek daug karų sukelta, ir kai kurie iš jų absoliučiai nereikalingi. Tas pats ekonominis karas su Kinija – ar jį tikrai turėjo pradėti Lietuva? Reikia plėtoti santykius su Taivaniu, niekas to neneigia ir mes tai palaikome, bet prieš priimant tam tikrus sprendimus dėl atstovybių atidarymo reikia pasverti visus „už“ ir „prieš“, negalima užsidaryti už uždarų durų ir priimti sprendimus, dėl kurių vėliau kenčia visi žmonės“, – tvirtino socialdemokratų lyderė.

Ji pabrėžė, kad ypač komplikuoti yra ir Lietuvos santykiai su Baltarusija.

„Prisiminkite situaciją, kuri buvo lapkričio ir gruodžio mėnesiais. Man susidaro įspūdis, kad, kai žurnalistai pradėjo klausinėti premjerės Šimonytės, ministro Landsbergio ir ministro Skuodžio, kokia dabar bus situacija su kalio trąšomis, pasirodo, išvakarėse jie nieko nežinojo. Aš žiūriu žinių laidas ir patikėti negaliu. Gal jie galvojo, kad gruodžio 8-oji niekada neišauš?“, – stebėjosi V.Blinkevičiūtė.

Paklausta, ar sutinka su I.Šimonytės išsakyta pozicija, jog prezidentas G.Nausėda nepraleidžia progos kaišioti pagalių Vyriausybei į ratus, ji teigė, kad iniciatyvos pasigenda ir iš pačios Vyriausybės vadovės.

„Man atrodo, kad pirmiausia valdančioji dauguma ir I.Šimonytė turėtų ieškoti sąlyčio taškų. Man atrodo, kad moterys visada turi turėti daug daugiau tokios sveikos išminties, kad nesugadintų santykių, nesukeltų karų, o tiesiog rastų gerą bendravimą“, – kalbėjo V.Blinkevičiūtė.

Visą „24/7“ pokalbį su V.Blinkevičiūte per „Lietuvos ryto“ televiziją žiūrėkite sekmadienį 16.30 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.