Arūnas Karaliūnas. Kaune – keistos skyrybos ir dar keistesnės jungtuvės

Likus kiek daugiau kaip metams iki rinkimų Kauno taryboje dedasi keisti dalykai – prasidėjo politikų migracija. Pats reiškinys nėra kuo nors išskirtinis – stebina tik migrantų maršrutai, kurių nuspėti turbūt negalėjo net įžvalgiausi politologai.

 Kauno tarybos rinkimai vyks 2023-ųjų pavasarį.<br>M.Patašiaus nuiotr. 
 Kauno tarybos rinkimai vyks 2023-ųjų pavasarį.<br>M.Patašiaus nuiotr. 
 Arūnas Karaliūnas.<br>M.Patašiaus nuiotr. 
 Arūnas Karaliūnas.<br>M.Patašiaus nuiotr. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 6, 2022, 7:00 AM

Kauniečiai įteikė neblogą dovaną vos prieš savaitę įsteigtos Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ vadovybei – Kauno taryboje subūrė jos frakciją.

Lig šiol vietas miesto taryboje dalijosi tik dvi jėgos – Kauno mero V.Matijošaičio suburtas „Vieningas Kaunas“ bei Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, todėl tik jų sąskaita ir galėjo atsirasti naujas darinys.

Šio kokteilio sudėtis išties įspūdinga. Į frakciją susibūrė buvusi Kauno vicemerė ir viena artimiausių V.Matijošaičio bendražygių R.Šnapštienė bei du konservatoriai – E.Gudišauskienė ir V.Gudėnas.

R.Šnapštienės žingsnis neturėtų pernelyg stebinti. Kai politikei teko palikti vicemero postą, galimybių siekti kitokių aukštumų „Vieningo Kauno“ gretose beveik neliko ir kaunietė pasirinko naują politinį darinį.

Kur kas didesnį šurmulį net Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos viršūnėse sukėlė E.Gudišauskienės bei V.Gudėno manevras, mat abu politikai buvo laikomi Kauno konservatorių ikonomis.

Nors E.Gudišauskienė socialiniuose tinkluose pabandė paaiškinti savo sprendimo priežastis, jomis patikėti sunku tiek kauniečiams, tiek buvusiems bendražygiams.

Įdomiausia dalis tik prasideda. Kas Kaune laukia sparčiai populiarumo laiptais kopiančios Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ ir jos pirmininko S.Skvernelio, kuris nesunkiai rasdavo bendrą kalbą su V.Matijošaičiu?

Atrodo, greitai šalyje nebeliks politinių jėgų, kurios nebūtų nukraujavusios dėl naujosios partijos sėkmės.

Apie prisijungimą prie Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ paskelbė kelios dešimtys Kauno socialdemokratų, taip pat G.Labanausko vadovaujamas visuomeninis judėjimas „Dirbam Kaunui“.

Pastarasis jau kelerius metus ieško vietos po saule, tačiau dažniausiai nesėkmingai. Besiblaškantis G.Labanauskas savo ateitį mėgino susieti tiek su socialdemokratais, ties su liberalais, tačiau viskas baigėsi skyrybomis.

Galima spėti, kad naujosios partijos atstovams susitarti su šiuo žmogumi taip pat nebus paprasta.

Jeigu prie naujosios partijos dar prisijungtų buvusio Kauno mero V.Šustausko vadovaujama Kovotojų už Lietuvą sąjunga bei pereinamuoju prizu praminto S.Buškevičiaus partija „Jaunoji Lietuva“, susidarytų tokia politinė mišrainė, kokios nebuvo ne tik Kaune, bet ir visoje šalyje.

Nepaisant visų aplinkybių, 2023-iųjų kovą vyksiančių rinkimų metu Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ Kaune gali pasirodyti visai neprastai.

Šalies gyventojai apklausų metų jai jau dabar reiškia simpatijas. Tikėtina, kad kauniečiai – ne išimtis.

Naujokai kalnų nenuvers, tačiau gali tikėtis bent 2–3 vietų Kauno taryboje, kuri po pastarųjų rinkimų buvo nusidažiusi tik dviem spalvomis.

Nors dabar frakcija „Vardan Lietuvos“ pasiskelbė dirbsianti opozicijoje, beveik nekyla abejonių, kad S.Skvernelis su V.Matijošaičiu suvienytų pajėgas. Aišku, jeigu pastarajam išvis reikėtų paramos.

Dėl šios priežasties dauguma „Vieningo Kauno“ narių net nesureagavo nei į R.Šnapštienės sprendimą, nei į naujoko ambicijas. Pasitikėjimas savo jėgomis – gera savybė, bet rinkėjai gali ir nubausti už aroganciją.

Smūgį patyrę konservatoriai turbūt dar net nežino, kaip reaguoti ir kuo rinkimų metu pakeisti prarastus kauniečiams gerai pažįstamus žmones. Pastarieji rinkimai atskleidė, kad tai padaryti bus nepaprastai sunku, o kauniečiai konservatorius labiau palaikė iš įpročio, o ne dėl asmenybių.

Socialdemokratams užkariauti Kauno nepavyko ir turbūt nepavyks, valstiečiams – taip pat. Abi šios partijos jau iššvaistė geriausias progas bent pabandyti tai padaryti. Tie patys 2–3 mandatai joms jau būtų didelė sėkmė.

Gal sublizgės Liberalų sąjūdis? O ar šią partiją Kaune dar kas nors prisimena?

Startas naujų rinkimų maratonui dar lyg ir nepaskelbtas, o netikėtumai jau prasidėjo. Toliau bus dar įdomiau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.