Kauno areštinės vadovas problemą sprendė dar negirdėtu būdu: klebonas iš karto sumojo, kad reikia kreiptis į gyventojus

Atsakingas Kauno policijos pareigūnas neabejoja – pusnuogių žmonių areštinėje neturėtų būti. Kadangi policijai stinga lėšų ir svarbesniems tikslams, areštinės vadovas išeities ėmėsi ieškoti dar negirdėtu būdu. Rezultatas gerokai pranoko lūkesčius.

Iš kai kurių į areštinę patekusių asmenų pareigūnai turi paimti drabužius, kad galėtų atlikti ekspertizes, surinkti galimo nusikaltimo įrodymus.
Iš kai kurių į areštinę patekusių asmenų pareigūnai turi paimti drabužius, kad galėtų atlikti ekspertizes, surinkti galimo nusikaltimo įrodymus.
Šančių bažnyčios klebonas A.Mikitiukas vietinius gyventojus pakvietė dovanoti nereikalingus drabužius ir batus, kurių reikia į areštinę patekusiems žmonėms.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Šančių bažnyčios klebonas A.Mikitiukas vietinius gyventojus pakvietė dovanoti nereikalingus drabužius ir batus, kurių reikia į areštinę patekusiems žmonėms.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Padovanoti vyriški drabužiai Kauno areštinėje buvo sudėti į lentynas.<br>D.Norkaičio nuotr.
Padovanoti vyriški drabužiai Kauno areštinėje buvo sudėti į lentynas.<br>D.Norkaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 7, 2022, 9:52 PM

Sausio pabaigoje Šančių parapijos socialinio tinklo paskyroje Šančių Švč. Jėzaus Širdies bažnyčios klebonas Audrius Mikitiukas paskelbė, kad reikia bendruomenės pagalbos.

„Su prašymu kreipėsi Kauno miesto areštinės viršininkas. Jiems reikia visokių vyriškų drabužių ir batų. Pas juos nuolat atveža sulaikytus asmenis, dažnai benamius, kurių rūbai tinka tik išmesti. Jie areštinėje nusimaudo ir reikia rūbų persirengti. Kas galite, prašau, parinkite vyriškų rūbų, batų ir atneškite į bažnyčią iki sausio 31 dienos“, – rašė kunigas.

Kiek vėliau Žemųjų Šančių bendruomenė savo socialinio tinklo paskyroje skelbimą pakartojo ir drabužių bei avalynės prašė dar aukoti.

Kauniečiai kaipmat suskato juos dovanoti ir šiuo metu kalnas drabužių ir avalynės jau pristatyta į Kauno apskrities policijos areštinę.

Kreipėsi į bendruomenę

Kunigas A.Mikitiukas pasakojo, kad su pareigūnais bendrauja nuolat, rengiami policijos ir bendruomenės susitikimai, akcijos, bendraujama ir su iš įkalinimo įstaigų išėjusiais žmonėmis.

Besikalbant su Kauno areštinės viršininku Dariumi Norkaičiu šis esą užsiminė, kad šiek tiek stinga drabužių, kurių tenka duoti persirengti sulaikytiems asmenims.

Klebonas iš karto sumojo, kad reikia kreiptis į gyventojus, gal šie norės padėti.

Vos paskelbus šią žinią gyventojai į bažnyčios raštinę atnešė įvairių drabužių ir batų. Daugiausia megztinių, kelnių. Kažkas padovanojo ir kostiumą.

„Visi drabužiai buvo išskalbti ir tvarkingai sudėti į maišus.

Pareigūnai prieš kelias dienas atvyko ir išsivežė daiktus, kurie svėrė apie 200 kilogramų“, – pasakojo A.Mikitiukas.

Prašymas padėti patiko

Kaunietis Raimondas Maročka buvo vienas iš tų, kuris iš karto atsiliepė į prašymą atiduoti nereikalingų daiktų. Vyras pasakojo, kad gyvena Garliavoje, bet Šančiuose yra jo įmonės sandėliai. Jam aktyvi Žemųjų Šančių bendruomenė yra patraukli, todėl seka, ką ji veikia.

„Manau, kad padėti reikia konkrečiam žmogui arba kai pagalbos prašoma konkrečiai problemai spręsti. Štai neseniai vairuodamas automobilį pamačiau, kad ant slidaus grindinio parkrito žmogus ir niekaip negali atsikelti.

Po kurio laiko vėl važiavau pro šalį ir pastebėjau, kad žmogus vis dar guli ant žemės“, – pasakojo kaunietis.

Jis sustojo, priėjo prie pargriuvusio vyro. Paaiškėjo, kad jis išgėręs, o parkritęs šiek tiek susižeidė ir atsistoti niekaip nepajėgė. R.Maročka nelaimėlį parvežė namo.

„Kai pamačiau, kad konkrečios pagalbos reikia pareigūnams, pamaniau, jog turiu nereikalingų drabužių, ir juos mielai atidaviau.

Tokį kvietimą dalintis mačiau pirmą kartą ir man patiko, kad tikima žmonių gerumu. Pagalbos vieni kitiems reikia kuo daugiau“, – įsitikinęs kaunietis.

Atidavė ir naujos aprangos

Žemųjų Šančių gyventoja Rasa Urbonavičienė į bažnyčios raštinę nunešė savo vyro drabužių.

„Namuose buvo ne tik senų, bet ir naujų drabužių. Karantino metu, kai mažiau judėjome, vyras kiek pastambėjo. Manau, kad per ankštos aprangos jis jau nebenešios, todėl atidaviau dvi poras nedėvėtų džinsų, megztinį ir striukę.

Suprantu, kad pareigūnams dirbti su žmonėmis, nuo kurių sklinda dvokas, nemalonu“, – atviravo kaunietė.

Daiktus priimančios moters R.Urbonavičienė klausė, ar nereikia ir moteriškų drabužių, bet išgirdo patikinimą, kad tikrai ne.

Suimtųjų skaičius padidėjo

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Viešosios tvarkos valdybos Areštinės ir konvojaus skyriaus viršininkas D.Norkaitis atskleidė, kad kasmet sulaikoma ir į areštinę patenka apie 2 tūkstančius asmenų. Daugiausia tai vyrai, iš sulaikytųjų tik 10 procentų yra moterys.

Jau metus į Kauno areštinę pristatomi asmenys, gyvenantys ne tik Kauno, bet ir Alytaus, Marijampolės regionuose.

„Anksčiau, jei prireikdavo drabužių ir avalynės, padėdavo „Carito“ atstovai. Bet kai į Lietuvą pradėjo veržtis pabėgėliai, jiems prireikė nemažai aprangos, kitų daiktų ir mes pajutome, kad drabužių ir avalynės, skirtos sulaikytiems asmenims, pradėjo stigti“, – pasakojo D.Norkaitis.

Jis Šančių parapijos klebonui A.Mikitiukui tik užsiminė, kad tokia problema egzistuoja, o jis operatyviai kreipėsi į bendruomenę, kuri pasirodė esanti neabejinga ir aktyvi.

Padovanoti daiktai jau suvežti į areštinę, išrūšiuoti ir sudėti į vienoje patalpoje esančias lentynas. Kauniečiai padovanojo ne tik įvairių drabužių, bet ir apie 20 porų batų.

Pareigūnai turi surinkti įkalčius

D.Norkaitis pasakojo, kad dalis į areštinę patenkančių žmonių yra asocialūs, jų drabužiai neretai būna suplyšę, per ploni, dažnai sklinda nemalonus kvapas. Būna, kad žmonės avi labai nudėvėtus batus, o kartais jų ir neturi.

Į areštinę pakliuvę žmonės turi galimybę nusiprausti specialiai įrengtuose dušuose, bet po to jiems reikia apsirengti švariais drabužiais.

Iš kai kurių asmenų pareigūnai turi paimti viršutinius drabužius, kad galėtų atlikti ekspertizes, surinkti galimo nusikaltimo įrodymus.

„Artimieji ne visada spėja atvežti kitos aprangos, todėl ir šiems žmonėms reikia viršutinių drabužių“, – pasakojo areštinės viršininkas.

Taip pat kartais žmonės į areštinę patenka be paltų ar striukių, o žiemą, iš jos išleisti, turi keliauti namo, todėl aprangos ir vėl reikia.

Dovanų užteks pusmečiui

Aprangos ir avalynės, kurią padovanojo kauniečiai, pasak D.Norkaičio, turėtų užtekti pusmečiui.

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vedėja Odeta Vaitkevičienė sakė, kad drabužiais, kurių reikia Kauno areštinei, visada pasirūpindavo Lietuvos „Carito“ atstovai.

„Šįkart Kauno Šančių parapijos ir bendruomenės iniciatyva išties maloniai nustebino“, – sakė O.Vaitkevičienė.

Daiktus dezinfekuoja

Į Kauno areštinę patenkantys drabužiai yra dezinfekuojami.

Čia yra speciali dezinfekavimui skirta kamera. Joje aukštoje temperatūroje dezinfekuojamas areštinės minkštasis inventorius, kurio negalima skalbti, ir drabužiai.

Tai daroma laikantis higienos normų reikalavimų.

Batai išpurškiami dezinfekciniais skysčiais.turgų iškeldinti į Taikos prospektą.

Aprangą teko siųsti ir pabėgėliams

Ona Virbašiūtė, Kauno arkivyskupijos „Carito“ miesto dekanato koordinatorė:

„Yra žmonių, kurie daug metų mums atiduoda nereikalingus drabužius, avalynę, patalynę, net buitinę techniką, ją perduodame tiems, kuriems jų reikia. Kai kurie nereikalingus daiktus atiduoda dažniausiai prieš Kalėdas.

Šiuo metu drabužių turime pakankamai, nes daug jų buvo padovanota gruodžio mėnesį. Dabar prašome jų į mūsų biurą Senamiestyje nenešti, nes patalpų daiktams sandėliuoti trūksta.

Aktyviai bendradarbiaujame su parapijomis, jų atstovai geriau žino, kam ir kokios konkrečios pagalbos reikia, jie daiktus paimti ir atiduoti gali operatyviau. Taip pat jie daiktų gali net neimti, o norintiems ką nors dovanoti padeda susisiekti su tais, kam paramos reikia.

Kai į Lietuvą pradėjo plūsti pabėgėliai, jiems tikrai reikėjo nemažai pagalbos. Ypač stigo šiltų vyriškų drabužių ir avalynės.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.