V. Rupšys: Lietuvos kariuomenė padidino parengties lygį dėl pratybų Baltarusijoje

Lietuvos kariuomenė padidino parengties lygį dėl prasidedančių pratybų Baltarusijoje, kuriose dalyvauja ir Rusijos kariai, interviu BNS pirmadienį patvirtino kariuomenės vadas Valdemaras Rupšys.

Valdemaras Rupšys<br>T.Bauro nuotr.
Valdemaras Rupšys<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-02-07 15:45, atnaujinta 2022-02-07 15:46

Rusijai jau kurį laiką telkiant dešimtis tūkstančių karių prie Ukrainos sienų, Baltarusijoje vasario 10–20 dienomis vyksiančios pratybos dar labiau didina Vakarų nerimą dėl saugumo Vidurio ir Rytų Europoje.

NATO duomenimis, Baltarusijoje bus dislokuota apie 30 tūkst. Rusijos karių.

„Taip, (padidino)“, – BNS sakė V. Rupšys, paklaustas apie padidintą Lietuvos kariuomenės parengties lygį.

Jo teigimu, pajėgos atitinkamose vietose sutelktos ir jų reagavimo laikas sutrumpintas siekiant spėti reaguoti į grėsmes, jeigu tokių kiltų.

„Budrumo lygis (keliamas tam) (...), kad mes suspėtume reaguoti į kintančią situaciją arba galimą mums grėsmę ir atitinkamoje vietoje būti su tokiais pajėgumais, kokiais reikia“, – kalbėjo generolas leitenantas.

Kariuomenės vado teigimu, iš dalies reaguojant į saugumo situaciją regione šiemet paankstintas aktyviojo rezervo karių įgūdžių atnaujinimas.

Dalis mokymų prasidėjo prieš kelias savaites, juose dalyvauja apie 750 rezervistų. Dar daugiau nei 1,2 tūkst. aktyviojo rezervo karių įgūdžiams atnaujinti bus pašaukti vasarį.

V. Rupšys teigė esąs „giliai įsitikinęs“, kad dalis Rusijos karių Baltarusijoje po pratybų pasiliks šalyje.

„Kokie vienetai liks arba kokių pajėgų vienetai liks, tai čia klausimas kitas. Mes visada koncentruojamės į manevrinius vienetus, bet turbūt planuojant ir įgalinant karių veikimą vietoje anksčiau turi būti dislokuoti paramos vienetai. Todėl jeigu ten liktų logistikos, oro gynybos, inžineriniai vienetai, tai iš esmės pakeistų situaciją Baltarusijoje“, – kalbėjo generolas.

Vis dėlto, anot jo, šiuo metu iš Baltarusijos tiesioginių grėsmių Lietuvos saugumui nekyla.

Rusija neigia planuojanti invaziją į Ukrainą, bet reikalauja užkirsti galimybę tokioms šalims kaip Ukraina ir Sakartvelas tapti NATO narėmis ir sumažinti Rytų Europoje šiuo metu dislokuotas pajėgas.

Aljansas tvirtina nesiderėsiantis dėl savo pagrindinių principų, tokių kaip visų NATO sąjungininkių gynyba ar atvirų durų politika.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.