V. Blinkevičiūtė įvertino naujai susikūrusią partiją: mato esminį skirtumą nuo socialdemokratų

Nors dalis ekspertų prognozuoja, kad neseniai ekspremjero Sauliaus Skvernelio ir jo bendražygių įkurta Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ gali tapti nemenka konkurente socialdemokratams, šios partijos pirmininkė Vilija Blinkevičiūtė svarsto, kad bendrą darbą su ja tikrai įsivaizduotų. Tačiau ji taip pat neišsižada ir savo ankstesnių žodžių apie „migrantų partiją“, kas, politikės teigimu, šias dvi jėgas ir skiria.

 V.Blinkevičiūtė ir S.Skvernelis.<br> Lrytas.lt koliažas
 V.Blinkevičiūtė ir S.Skvernelis.<br> Lrytas.lt koliažas
Vilija Blinkevičiūtė<br>V.Skaraičio nuotr.
Vilija Blinkevičiūtė<br>V.Skaraičio nuotr.
Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ <br>Algirdo Kubaičio nuotr.
Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ <br>Algirdo Kubaičio nuotr.
Vilija Blinkevičiūtė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vilija Blinkevičiūtė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 Saulius Skvernelis<br>A.Kubaičio nuotr.
 Saulius Skvernelis<br>A.Kubaičio nuotr.
Vilija Blinkevičiūtė<br>T.Bauro nuotr.
Vilija Blinkevičiūtė<br>T.Bauro nuotr.
 Saulius Skvernelis<br>A.Kubaitis
 Saulius Skvernelis<br>A.Kubaitis
Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ <br>R.Danisevičiaus nuotr.
Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ <br>R.Danisevičiaus nuotr.
 Saulius Skvernelis<br>A.Kubaičio nuotr.
 Saulius Skvernelis<br>A.Kubaičio nuotr.
 Saulius Skvernelis<br>A.Kubaičio nuotr.
 Saulius Skvernelis<br>A.Kubaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Feb 8, 2022, 5:28 PM, atnaujinta Feb 9, 2022, 6:39 AM

Socialdemokratų vedlė šviežią politinę jėgą įvertino „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „24/7“.

Paklausta, ar galėtų įvardinti esminį skirtumą, kuo naujai susibūrusi Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ skiriasi nuo pačių socialdemokratų, V.Blinkevičiūtė teigė, kad LSDP, priešingai nei S.Skvernelio vadovaujama partija, susikūrė ne iš įvairių kitų partijų atstovų.

Ji pridūrė, jog socialdemokratai laikėsi nuoseklumo, tad sugebėjo išlikti itin ilgai.

„Ar tai būtų valstiečiai, ar socialdemokratai, ar konservatoriai, ar liberalai – mūsų įsikūrimo pagrindas yra visiškai kitoks. Tai yra esminis skirtumas ir labai svarbu. Per 30 su viršum metų mūsų nepriklausomybės laikotarpiu, kiek daug buvo įsikūrę Lietuvoje partijų – ar beprisimena kas? Jau seniai dingę tos partijos iš politinio žemėlapio. <...>

Kita vertus, buvo daug partijų, kurios buvo įsikūrusios vienai kadencijai, buvo vieno asmens partijos, susikūrė dėl vieno įvykio. Socialdemokratų partija niekada tokia nebuvo, ji niekada nebuvo vieno asmens partija“, – aiškino politikė.

Pasak V.Blinkevičiūtės, socialdemokratai per visą savo gyvavimo istoriją patyrė visko, tačiau išliko „didžiausia ir rimčiausia partija“.

„Socialdemokratų partija yra gyvas organizmas, kaip ir kiekvienas kitas gyvas organizmas. Per visą šimtmečio istoriją buvo ir pakilimų, galbūt svyravimų ir nusileidimų – tai yra natūralu. Bet svarbiausia, kad išlikome didžiausia partija, rimčiausia partija. Mes turime labai daug rimtų merų, kuriais aš didžiuojuosi“, – teigė ji.

LSDP pirmininkė taip pat neatsiima savo anksčiau išsakytos pozicijos, kad S.Skvernelio naujai suburta politinė jėga yra „migrantų“ partija.

„Parodykit man nors vieną partiją, kuri susikūrė migrantų pagrindu. Aš daugiau nerandu per 30 metų“, – teigė ji.

Tačiau nepaisant tam tikrų apsižodžiavimų V.Blinkevičiūtė pabrėžė, kad kituose rinkimuose su šia politine jėga bendradarbiauti tikrai galėtų, o su S.Skverneliu yra susitikusi ir neformaliai.

„Žinoma, kad mes galėsime bendradarbiauti, jeigu sutaps tam tikri mūsų vertybiniai dalykai, kurie mums svarbūs. Ir dabar mes bendradarbiaujame Seime, mūsų frakcijos normaliai dirba, kai siūlome vienus ar kitus sprendimus, daug kas sutampa.

Beje, aš parašiau žinutę po suvažiavimo Sauliui ir pasveikinau jį su partijos įkūrimu, ir pirmiausia palinkėjau stiprybės, ir, žinoma, sveikatos. Jis labai padėkojo“, – prisipažino socialdemokratų lyderė.

Jau kurį laiką socialdemokratų partija yra įsitvirtinusi politinių reitingų viršūnėje, visuomenė labai teigiamai vertina ir pačią V.Blinkevičiūtę. Visgi LSDP vedlė įsitikinusi, kad tolimesnę partijos sėkmę parodys tik rinkimai.

„Reitingai toks dalykas, kur irgi nelabai reikia „susiliūliuoti“. Reitingai eina reitingais, o rinkimai – rinkimais, jie viską parodys. Bet esu dėkinga Lietuvos žmonėms, nes pasitikėjimas socialdemokratų partija yra didžiulis“, – kalbėjo V.Blinkevičiūtė.

Sausio pabaigoje oficialiai įkurtos naujos partijos iniciatoriais nurodomi 14 Seimo Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narių: S.Skvernelis, V.Bakas, Zigmantas Balčytis, Rima Baškienė, Algirdas Butkevičius, Domas Griškevičius, Linas Kukuraitis, Rūta Miliūtė, Laima Mogenienė, Laima Nagienė, Lukas Savickas, Algirdas Stončaitis, Zenonas Streikus ir Tomas Tomilinas.

Anksčiau dauguma šių politikų priklausė arba rinkimuose dalyvavo su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, tačiau iš jos pasitraukė pernai rugsėjį, teigdami, kad nenori dalyvauti „skaldymo ir konfliktų skatinimo politikoje“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.