Konservatorius tvirtina, kad Konstitucijos sargai neturi šalintis svarbių klausimų: galimybių paso dar gali prireikti

Galimybių paso byla nebus atversta. Šitaip jos nagrinėjimo išvakarėse nusprendė Konstitucijos sargai, taip ir nesiryžę atsakyti į klausimą, ar daugiau kaip pusmetį pasas galiojo teisėtai.

Galimybių pasas.<br>M.Morkevičiaus nuotr.
Galimybių pasas.<br>M.Morkevičiaus nuotr.
D.Jočienės vadovaujamas Konstitucinis teismas neatsakė į klausimus, kurie svarbūs daliai politikų ir visuomenės.<br>V.Skaraičio nuotr.
D.Jočienės vadovaujamas Konstitucinis teismas neatsakė į klausimus, kurie svarbūs daliai politikų ir visuomenės.<br>V.Skaraičio nuotr.
Stasys Šedbaras<br>V.Skaraičio nuotr.
Stasys Šedbaras<br>V.Skaraičio nuotr.
Galimybių pasas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Galimybių pasas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Galimybių pasas.<br>T.Bauro nuotr.
Galimybių pasas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Feb 10, 2022, 6:26 AM

Konstitucinis teismas (KT) net po kelias dienas trukusių svarstymų trečiadienį nutarė nutraukti pradėtą bylą dėl galimybių paso konstitucingumo, nes esą neliko ginčijamo teisės akto – šį pasą reglamentavusio Vyriausybės nutarimo nuostatos jau panaikintos.

Ingridos Šimonytės vadovaujama Vyriausybė galimybių paso galiojimą sustabdė praėjusią savaitę, nors kiek anksčiau jos atstovai tvirtino, kad to padaryti dar neplanuojama.

Turėjo kelis pasirinkimus

Pasikeitus aplinkybėms KT vis tiek turėjo galimybę atversti bylą ir įvertinti galimybių paso teisėtumą iš esmės, taip pat galėjo pradėtą teiseną nutraukti prieš prasidedant procesui arba tai padaryti vėliau.

Tačiau net kelis pasirinkimus turėję teisėjai nuėjo tuo keliu, dėl kurio nuogąstavo ne tik į teismą kreipęsi Seimo opozicijos, bet ir kai kurie valdančiosios daugumos atstovai.

Išaiškinimas būtų aktualus

Antai Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas konservatorius Stasys Šedbaras „Lietuvos rytui“ šią savaitę sakė, kad atsiradusios naujos aplinkybės teismui neturėtų būti kliūtis išnagrinėti Seimo narių prašymą.

Politiko nuomone, KT negali šalintis visuomenei ypač svarbių klausimų.

S.Šedbaro teigimu, teismo išaiškinimas dėl ginčijamo Vyriausybės nutarimo vis dar gali būti aktualus, nes nežinia, ar galimybių paso neprireiks ateityje: „Vienokiu ar kitokiu atveju norisi daugiau aiškumo ir būtų labai negerai, jei teismas bylą nutrauktų. Tuomet neišvengiamai kils visokių abejonių.“

Tokia bylos baigtimi nenorėjo tikėti ir galimybių paso teisėtumu suabejojusios Seimo narių grupės atstovė Agnė Širinskienė. Jos teigimu, žemesnės instancijos teismuose jau prasidėję teisminiai ginčai dėl galimybių paso anksčiau ar vėliau vis tiek pasieks Konstitucinį teismą.

Intervencija beprasmė?

Konstitucinis teismas vakarykščiame nutarime irgi, be kita ko, pabrėžė, kad jis turi pareigą išnagrinėti tokius prašymus nepaisant to, ar ginčijamas įstatymas arba kitas teisės aktas galioja, ar ne.

Bet, anot KT, jis negali vertinti jau nebeegzistuojančius santykius reguliuojančių teisės aktų: „Tokia intervencija būtų beprasmė, iracionali, nes reikštų, kad atitinkami teisėkūros subjektai imasi reguliuoti – vadinasi, bando pakeisti – praeitį.“

KT neatsižvelgė ir į Seimo narių argumentus, kad Vyriausybė visiškai neatsisako galimybių paso ir jis gali būti grąžintas.

„Teismas neturi įgaliojimų tirti nepriimtų ir oficialiai nepaskelbtų teisės aktų, taigi ir menamo (galbūt būsimo) teisinio reguliavimo, atitikties Konstitucijai“, – rašoma KT nutarime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.