R. Karbauskis: kai kurie ministrai privačiame versle negautų ir sekretoriaus darbo kavai nešioti

Valdančiųjų ir prezidento Gitano Nausėdos konfliktas užprogramuotas dėl Gabrieliaus Landsbergio paskyrimo užsienio reikalų ministru, įsitikinęs Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderis, šešėlinis premjeras Ramūnas Karbauskis. Be valstiečių frakcijos, anot jo, šalies vadovas daugiau jokios atramos Seime neturi.

Ramūnas Karbauskis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Ramūnas Karbauskis ir Gitanas Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis ir Gitanas Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Feb 10, 2022, 4:28 PM, atnaujinta Feb 11, 2022, 9:00 AM

Palaikymo Seime neturi

LVŽS partijos pirmininkas R.Karbauskis „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Alfa taškas“ svarstė, kad tebesitęsiančio prezidento G.Nausėdos ir Vyriausybės konflikto šaknys slypi valdžioje – nepasidalinama įtaka.

„Tiesiog įtakos sferos nepasiskirstytos, konservatorių, kaip didžiosios frakcijos, noras valdyti viską. (...) Manau, kad konfliktas šioje vietoje užprogramuotas būtent dėl įtakos – konservatoriams tos įtakos neužtenka, koalicija braška per visas siūles, bet jie ambicijų pilni.

Užsienio politika tiesiog tragiška, ji daro baisius nuostolius Lietuvai. Konfliktas didžiulis ir ta prasme, kad užsienio politika yra mūsų prezidento prerogatyva, bet Gabrielius Landsbergis elgiasi visiškai neadekvačiai šioje situacijoje, ir prezidentas, matyt, jau tam įtakos nebeturi“, – įvertino R.Karbauskis.

Anot jo, šis konfliktas užprogramuotas jau nuo tos dienos, kai G.Landsbergis buvo paskirtas užsienio reikalų ministru.

„Dabar turime to rezultatus. Tačiau džiaugtis tuo nesinori – aišku, norėtųsi, kad Vyriausybė sutartų su prezidentu, ir Seimas. Bet šiuo atveju matome, kad mes, kaip didžiausia opozicinė frakcija, dažniausiai tampame ta frakcija, kuri palaiko prezidentą.

Kai kuriais atvejais mums užtenka balsų, pasipildo keliolika balsų iš konservatorių, ten balsuojančių dėl kai kurių vertybinių klausimų, bet prezidentas atramos Seime, apart mūsų, realiai neturi“, – nurodė R.Karbauskis.

Aštrūs epitetai

Tai, kad šalies vadovas ieško paramos Seime, galimai išduoda ir viešai neskelbti sausio pabaigoje įvykę prezidento susitikimai su opozicijos atstovais – Seimo Darbo frakcija, valstiečiais.

Nors valstiečių lyderis minėtame susitikime nedalyvavo, R.Karbauskio žiniomis, šių pokalbių metu G.Nausėda nesiekė didesnio bendradarbiavimo su parlamento opozicija.

„Buvo kalbama apie Seimo darbotvarkę, pagrindinius klausimus, kuriuos reikia spręsti, apie opozicijos vaidmenį. Buvo konstruktyvūs pokalbiai – tai nebuvo pokalbiai apie didesnį bendradarbiavimą. Mes natūraliai remiame prezidentą, jo siūlymus, nes vertybine prasme jo siūlymai dažniausiai sutampa su mūsų matymu“, – dėstė R.Karbauskis.

Valstiečių lyderis neatmeta į viešumą išlindusių teiginių, kad susitikimų su Seimo opozicija metu G.Nausėda Vyriausybę vadino „vaikų darželiu“. „Negaliu tiksliai atsakyti, negirdėjau pats asmeniškai, bet manau, iš jo daugelio pasisakymų viešojoje erdvėje, kad galime daryti prielaidas, jog tokie žodžiai galėjo būti pasakyti“, – pastebėjo buvęs Seimo narys.

Paklaustas, ar prezidentas G.Nausėda iš tiesų ministrus vadina „berniukais“ ir „mergaitėmis“, R.Karbauskis teigė ir pats Vyriausybės narius taip vadinantis.

„Aš irgi dažnai taip vadinu. Tai yra susiję būtent su jų kompetencija. Tai žmonės, kurie ėmėsi vadovauti ministerijoms, įvairioms Lietuvos sritims, bet neturi jokios kompetencijos ir patirties jokiame projekte. Kai kurie iš jų privačiame versle negautų sekretoriaus posto tiesiog kavą nešioti, o ką jau šnekėti apie ministeriją“, – režė R.Karbauskis.

Dvigubi standartai

Dalį Seimo narių nustebinęs užsienio reikalų ministro G.Landsbergio vizitas į Singapūrą, kuris nėra „pavyzdinė“ demokratija, užkliuvo ir R.Karbauskiui. Anot jo, toks konservatorių lyderio elgesys gerai iliustruoja Lietuvos užsienio politikoje taikomus dvigubus standartus.

„Man atrodo, kad iš tikrųjų mūsų užsienio politika (...) formuojama ne Lietuvoje – manau, kad tai kai kurių Amerikos kongresmenų įtaka, kada duodamos tam tikros užduotys.

Priminsiu, kad mes esame vienintelė Europos Sąjungos šalis, neratifikavusi bendradarbiavimo sutarties su Kuba, ir dėl to ta sutartis neįgyvendinama.

Vėlgi, galime šnekėti apie demokratiją, ir ta sutartis padėtų demokratiją skleisti Kuboje, bet lietuviai kažkuria prasme veikia prieš. O kada aiškėja, kad būtent iš Kubos kilę kongresmenai JAV prašė lietuvių blokuoti šią sutartį, tampa aišku, kieno interesais tai vyksta“, – įsitikinęs R.Karbauskis.

„Jeigu šnekėtume apie Singapūrą, be abejo, tai dvigubi standartai. Jeigu šnekame apie demokratijos gynimą ir „vertybinę“ politiką, kai viena šalis dėl to paties yra barama arba žeminama, o į kitą valstybę važiuoja užsienio reikalų ministras, šypsosi, kartu geria vyną, matyt, nėra tos vertybinės politikos.

Bet tikriausiai iš Amerikos kongresmenų Singapūro atžvilgiu jokių komentarų nėra duota, ir dėl to mūsiškiai čia nemato problemos“, – ironizavo valstiečių lyderis.

„Bendrai kalbant, visiškas bankrotas užsienio politikoje įvyko su G.Landsbergio tapimu užsienio reikalų ministru, nes akivaizdu, kad mes einame visiškai ne tuo keliu“, – pridūrė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?