Seimo komisija prašo, kad premjero kabineto remontą įvertintų Generalinė prokuratūra

Seimo Kriminalinės žvalgybos parlamentinės kontrolės komisija kreipėsi į Generalinę prokuratūrą bei kitas institucijas su prašymu įvertinti prieš beveik trejus metus vykusio premjero tarnybinio kabineto remonto aplinkybes.

Saulius Skvernelis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2022-02-10 12:15

„Komisija nusprendė kreiptis į Generalinę prokuratūrą, kad šį įvertintų, ar Vadovybės apsaugo tarnybos 2019 metais vykdyti ministro pirmininko kabineto baldų ir susijusios įrangos pirkimai vykdyti laikantis teisės aktų reglamentavimo ir nebuvo pažeistas viešasis interesas“, – po komisijos posėdžio trečiadienį žurnalistams sakė jos vadovas konservatorius Kęstutis Masiulis.

Sprendimas buvo priimtas trimis iš keturių posėdyje dalyvavusių komisijos narių balsais, vienas susilaikė. Iš viso komisiją sudaro septyni nariai.

Komisija dėl kabineto remonto atitikimo taisyklėms taip pat kreipėsi į Viešųjų pirkimų tarnybą, Vyriausybę bei Valstybės kontrolę.

Komisijos vadovas K. Masiulis stebisi, kad premjero kabineto baldų pirkimas buvo slaptas, o jį vykdė ne Vyriausybės kanceliarija, o Vadovybės apsaugos tarnyba.

„Mano vertinimu, pažeidžiamas Biudžeto sandaros principas, biudžetinės organizacijos negali pirkti, kas kam nori, tarkime, ligoninė negali nupirkti gretimai mokyklai baldų, niekaip. Jei turi pinigus, gali pirkti tik sau“, – kalbėjo K. Masiulis.

„Pats pirkimo organizavimas buvo labai keistas, jis buvo bandomas užslėpti, kad neva vykdomas kriminalinei žvalgybai reikalingų dalykų pirkimas. Labai sunku stalą premjero vadinti kriminalinės žvalgybos įrankiu, kas tai žvalgo?“ – stebėjosi komisijos vadovas.

Jo pateiktais duomenimis, visas ministro pirmininko kabineto remontas kainavo per 700 tūkst. eurų, iš jų baldai – beveik 208 tūkst. eurų.

Išslaptintoje baldų pirkimo-pardavimo sutartyje nurodoma, kad posėdžių stalas atsiėjo 20,2 tūkst. eurų, darbo stalas – 19,8 tūkst. eurų, lankytojo sofa – 7,2 tūkst. eurų, baras-komoda – 1,4 tūkst. eurų, pakabinamas šviestuvas virš posėdžių stalo – 4,3 tūkst. eurų ir t.t.

Seimo komisija nagrinėjo naujienų portalo 15min.lt skelbtą informaciją, kad tuometinio premjero Sauliaus Skvernelio kabineto remontą už 200 tūkst. eurų vykdė Vadovybės apsaugos tarnyba, o ne Vyriausybės kanceliarija, kuriai pastatas priklauso.

Vadovybės apsaugos tarnybos vadovas Rymantas Mockevičius po komisijos posėdžio praėjusią savaitę žurnalistams sakė, jog pirkimus vykdė tarnyba, nes ji turi užtikrinti Vyriausybės vadovo kabineto saugumą.

„Tai buvo pagal žvalgybos pirkimą atlikti procesai, mūsų tarnybos tokia paskirtis – mes garantuojam fizinį ir informacinį saugumą mūsų saugomuose objektuose. Kaip mes ir komisijoj sakėm – kaip mums skelbti pirkimą? Viešą?“, – teigė VAT vadovas.

Kaip pranešė 15min.lt, apie tuometinio premjero S. Skvernelio kabineto remontą viešai nepranešta, remonto ir baldų pirkimus organizavo, visas išlaidas apmokėjo tuometis Vadovybės apsaugos departamentas, o projektas su Kultūros paveldo departamentu suderintas atbuline tvarka – jau atlikus visus remonto darbus.

Vyriausybės vadovo kabineto interjerą kūrė įmonė „Interjero pasaka“. Ji pardavė ir baldus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.