Kybartų registracijos centre problemos nedingsta: kai kurie migrantai atsisako maisto

Užsieniečių registracijos centre Kybartuose kai kurie migrantai atsisako maisto, penktadienį pranešė Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT), tačiau ji neigia, kad tai – bado akcija.

Kybartų registracijos centras.<br>V.Skaraičio nuotr.
Kybartų registracijos centras.<br>V.Skaraičio nuotr.
Kybartų registracijos centras.<br>V.Skaraičio nuotr.
Kybartų registracijos centras.<br>V.Skaraičio nuotr.
Kybartų registracijos centras.<br>V.Skaraičio nuotr.
Kybartų registracijos centras.<br>V.Skaraičio nuotr.
Kybartų registracijos centras.<br>V.Skaraičio nuotr.
Kybartų registracijos centras.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2022-02-11 10:23

„VSAT požiūriu, situacija centre vertintina kaip stabili, jokia bado akcija nėra paskelbta, o dalies migrantų nenoras eiti valgyti yra laisvas jų apsisprendimas“, – rašoma pranešime.

Iš 516 migrantų Kybartų stovykloje, įkurtoje buvusiuose pataisos namuose, ketvirtadienį pusryčių nevalgė 146 užsieniečiai, pietų – 97, vakarienės – 66. 

Pasieniečiai pabrėžia, kad migrantai turi galimybę virtuvėse maistą gamintis ir patys pagal savo skonį, šalies tradicijas bei tuo nuolat naudojasi.

Pasak tarnybos, dalis migrantų pusryčių nevalgo, nes eina miegoti tik paryčiais.

„Pasieniečiai pastebi, kad, pavyzdžiui, pusryčių dalis migrantų nevalgo ne dėl maisto kokybės, kaip jie deklaruoja, o dėl to, kad miegoti eina tik apie 5 valandą ryto. Naktį tokie migrantai yra aktyvūs, gamina maistą savo aukštų virtuvėse, žaidžia ir bendrauja. Ryte nuo 8 iki 11 valandos tiekiamų pusryčių metu jie tiesiog dar miega“, – tvirtina VSAT.

Jos teigimu, artimiausiu metu visuose centro sektoriuose esanti senstelėjusi virtuvių įranga bus pakeista nauja, taip pat bus atliktas tokių patalpų kosmetinis remontas.

Anot tarnybos, pernai rudenį perimta buvusių pataisos namų infrastruktūra yra pasenusi „visais požiūriais“, tačiau migrantų gyvenimo sąlygos čia „yra ir bus nuosekliai ir pagal valstybės išgales gerinamos“.

Anot VSAT, migrantams tiekiamas maistas yra geros kokybės, atitinkantis visus Lietuvoje nustatytus reikalavimus tokiam maitinimui, yra galimybė rinktis iš kelių variantų, paruošta dešimt skirtingų besikeičiančių valgiaraščių.

„Patenkinti dažno migranto, kurie yra iš skirtingas maisto įvairovės bei jo paruošimo tradicijas turinčių valstybių, individualius pageidavimus galimybių nėra. Dėl to užsieniečių priekaištai dėl jiems tiekiamo maisto iš dalies yra suprantami, tačiau realybėje neįgyvendinami“, – tvirtina pasieniečiai.

„Dar viena priežastis, kodėl užsieniečiai nepatenkinti savo gyvenimu URC, o kartu ir maistu, yra Lietuvos institucijų sprendimai pagal šiuo metu galiojančius teisės aktus pratęsti jų apgyvendinimą dar šešiems mėnesiams. Tuomet migrantai pradeda reikalauti laisvės, išėjimo iš URC ir pan., nors prieglobsčio prašymus išnagrinėjęs Migracijos departamentas didžiosios jų dalies nepatenkino“, – priduriama pranešime.

VSAT taip pat teigia, kad daugumai užsieniečių siūlymai savo noru grįžti į kilmės šalį su nemokamais skrydžio bilietais ir pinigine išmoka yra nepriimtini.

Ketvirtadienį su užsieniečiais kartu pietavo ir URC viršininkas.

„VSAT pareigūnams maistas buvo skanus ir sotus. Pasieniečiai nuoširdžiai paklausė kartu pietavusių migrantų, kodėl jie skundžiasi, esą yra neskanu. Šie pagalvoję ir paieškoję žodžių atsakė, kad esą tik šįkart maistas neblogas ir geresnis nei anksčiau. Išties ketvirtadienio pietūs buvo tokie pat kaip visada“, – teigiama VSAT pranešime.

Kybartų URC apgyvendinti neteisėtai Baltarusijos ir Lietuvos sieną kirtę migrantai. Dauguma jų tą padarė pernai vasarą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.