Pokerio vilkų iš Lietuvos suregzta schema žlugo su trenksmu: noras prisiteisti beveik pusę milijono eurų atsisuko kitu galu

Susidėti su gabiu, bet prasiskolinusiu pokerio lošėju gali būti itin skausminga. Dviejų šio kortų žaidimo asų suregzta pusiau legali verslo schema sužlugo teisme, o jiems gresia dideli nuostoliai.

Pokerio turnyruose galima laimėti įspūdingas pinigų sumas, tačiau kortų lošėjai nėra apdrausti ir nuo nesėkmių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pokerio turnyruose galima laimėti įspūdingas pinigų sumas, tačiau kortų lošėjai nėra apdrausti ir nuo nesėkmių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pokerio turnyrai populiarūs daugelyje pasaulio valstybių. Juose yra sėkmingai pasirodę ir Lietuvos atstovai.<br>„Reuters“ nuotr.
Pokerio turnyrai populiarūs daugelyje pasaulio valstybių. Juose yra sėkmingai pasirodę ir Lietuvos atstovai.<br>„Reuters“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 11, 2022, 5:57 AM, atnaujinta Feb 11, 2022, 2:20 PM

Iš vieno lošėjo siekę prisiteisti daugiau kaip 400 tūkstančių eurų pokerio profesionalai ne tik negavo šių pinigų, bet dar ir turės atlyginti keliolika tūkstančių eurų bylinėjimosi išlaidų.

Maža to, turėtų būti panaikintos pokerio profesionalų sutartys su dar apie 100 žaidėjų, kurie kelerius metus nešė auksinius kiaušinius.

Į tokią situaciją pakliuvo vieni geriausių pokerio žaidėjų Lietuvoje Erikas Laugžemys ir Paulius Vaitiekūnas. Jie ne kartą yra laimėję prestižinius pokerio turnyrus, aplenkę net garsųjį Antaną Guogą. Prieš kelerius metus jie abu, įregistravę individualią veiklą, ėmė mažiau dalyvauti turnyruose, o pinigus ir žinias investuodavo į perspektyvius lošėjus.

Stovykloje ne tik mokėsi

Ypač populiari tapo E.Laugžemio ir P.Vaitiekūno įkurta pokerio stovykla Trakuose – ten išnuomotoje sodyboje susirinkdavo šio kortų lošimo paslapčių norintys išmokti jaunuoliai. Bendraminčius geriausi treneriai ne tik mokė įvairių pokerio gudrybių – stovyklautojai aktyviai sportuodavo, kepdavo šašlykus, pramogaudavo.

Viena smagiausių pramogų buvo rankų lenkimas – E.Laugžemys, kuris yra buvęs Lietuvos rankų lenkimo čempionas, pažadėdavo įvairių prizų tiems stovyklautojams, kurie rimčiau jam pasipriešins.

Teko ir nusivilti

Su talentingiausiais žaidėjais E.Laugžemys ir P.Vaitiekūnas susitardavo, kad apmokės visas jų išlaidas dalyvaujant turnyruose, bet po sėkmingo pasirodymo pelną reikėdavo dalytis pusiau.

„Tačiau greitai teko nusivilti, nes kai kurie mūsų paruošti žaidėjai, laimėję stambesnę sumą, pasielgdavo nesąžiningai. Tuomet ėmėme taikyti saugiklius – su kiekvienu jų pasirašydavome oficialias jungtinės veiklos sutartis“, – viename interviu teigė E.Laugžemys, kuris iš profesijos yra gydytojas.

Apmokėjo žaidėjo skolas

Taip šių profesionalų akiratyje atsirado Naglis Vitkauskas. Vaikinas iškart išsiskyrė savo gabumais žaisti pokerį, tačiau buvo įklimpęs į skolas.

E.Laugžemys ir P.Vaitiekūnas apmokėjo jo skolas ir sudarė jungtinės veiklos sutartį. Pagal ją pokerio mokyklos įkūrėjai įsipareigojo išmokyti žaidimo paslapčių ir finansuoti N.Vitkausko dalyvavimą turnyruose.

Iš pradžių viskas vyko sklandžiai – N.Vitkauskas sėkmingai pasirodė keliuose ne itin reikšminguose turnyruose ir pelną pasidalydavo su savo mokytojais ir rėmėjais.

O 2019 metų pabaigoje gabus žaidėjas iškovojo tikrą aukso puodą – viename Prancūzijoje surengtame internetiniame turnyre laimėjo 800 tūkstančių eurų.

Pagal sutartį, po šios pergalės N.Vitkauskas savo mokytojams turėjo sumokėti 410 tūkstančių eurų, tačiau to nepadaręs išvyko iš Lietuvos, o visus laimėtus 800 tūkstančių eurų pervedė į savo sąskaitą vienoje Londono finansų įstaigų.

Sulaukė tik žinutės

Vietoj pagal sutartį priklausančių pinigų E.Laugžemys sulaukė tik auklėtinio SMS žinutės: „Sveikas, aš išvykau įgyvendinti savo svajonės, būsiu nepasiekiamas.“

Po to E.Laugžemys niekaip negalėjo su savo mokiniu susisiekti – jo telefonas buvo išjungtas, jis neatsiliepė į jokius elektroninius laiškus ir žinutes „Skype“ programėlėje.

Be to, po pergalės turnyre N.Vitkauskas iškart pasitraukė iš „Viber“ programėlės pokerio grupės.

Kiek vėliau vienas jaunojo lošėjo draugas pokerio profesionalams perdavė, kad jokių pinigų jie negaus, o sutartis bus nutraukta.

Kreipėsi į teisėsaugą

Manydami, kad yra apgauti, pokerio profesionalai kreipėsi į prokuratūrą. Jie paprašė, kad N.Vitkausko atžvilgiu dėl sukčiavimo būtų pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Tokia byla buvo pradėta, tačiau greitai nutraukta – tyrėjai neįžvelgė nusikaltimo požymių.

Tuomet E.Laugžemys ir P.Vaitiekūnas pinigus išieškoti nutarė per teismą civilinio proceso būdu.

Abu ieškovai teigė, kad su N.Vitkausku 2019 metų pavasarį buvo sudarę jungtinės veiklos sutartį, kuria įsipareigojo finansuoti jo dalyvavimą turnyruose, suteikti specialias programas, organizuoti mokymus, padengti pragyvenimo išlaidas. Tuo metu N.Vitkauskas privalėjo dalyvauti turnyruose, o laimėtus prizus pasidalinti pusiau su savo mokytojais.

„Susidarė nesąžininga ir neteisinga situacija – mes investavome 22 tūkstančius eurų, kad N.Vitkauskas galėtų dalyvauti pokerio turnyre, o jis, pasinaudojęs mūsų investicijomis, suteiktomis žiniomis ir techninėmis priemonėmis, gavo 800 tūkstančių eurų pajamų“, – teismui aiškino pokerio profesionalai.

Bet N.Vitkauskas tvirtino, kad sudarydami sutartį jo mokytojai siekė apsidrausti: „Visas jų veiklos modelis yra ne kas kita kaip siekis perkelti finansinę riziką ant mano pečių. Aš buvau nuolat skatinamas žaisti azartinius lošimus, nors iš tiesų E.Laugžemys ir P.Vaitiekūnas faktiškai dalyvaudavo lošimuose per atstovą.“

Sutartis teks nutraukti?

Pokerio žaidėjų ginčą išnagrinėjęs Apeliacinis teismas buvo negailestingas E.Laugžemiui ir P.Vaitiekūnui. Teisėjų kolegija atmetė ieškinį, be to, priteisė beveik 19 tūkstančių eurų bylinėjimosi išlaidų.

Negana to, teismas nustatė, kad tarp žaidėjų sudaryta jungtinės veiklos sutartis yra negaliojanti, nes skatina žaisti azartinius žaidimus, o tai prieštarauja viešajai tvarkai.

Vadinasi, negaliojančiomis turėtų būti pripažintos ir dar daugiau kaip 100 sutarčių, kurias E.Laugžemys ir P.Vaitiekūnas buvo sudarę su kitais žaidėjais.

Pokerio profesionalai komentuoti situacijos „Lietuvos rytui“ nepanoro.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.