Į Ukrainą keliauti užsimojusių Seimo narių planai kelia aistras: priminė Užsienio reikalų ministerijos raginimą

Užsienio reikalų ministerijai paraginus vengti kelionių į Ukrainą ir atšaukiant diplomatų šeimas Lietuvoje kilo erzelis dėl kai kurių politikų veržimosi į Kijevą.

 Ambasada Kijeve toliau tęs darbą, joje antradienio vakarą turėtų apsistoti ir į Ukrainą nutarę vykti penki Seimo nariai.<br> lrytas.lt koliažas.
 Ambasada Kijeve toliau tęs darbą, joje antradienio vakarą turėtų apsistoti ir į Ukrainą nutarę vykti penki Seimo nariai.<br> lrytas.lt koliažas.
L.Kasčiūnas mano, kad politikų kelionė į Ukrainą prasminga.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
L.Kasčiūnas mano, kad politikų kelionė į Ukrainą prasminga.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2022-02-15 06:06, atnaujinta 2022-02-16 13:37

Užsienio reikalų ministerija mūsų šalies piliečius primygtinai paragino susilaikyti nuo kelionių į Ukrainą, o esančius joje nedelsiant grįžti. Ši rekomendacija grindžiama galimais oro susisiekimo trikdžiais.

Ukrainoje esančių mūsų šalies piliečių taip pat prašoma nedelsiant registruotis. Dėl įtemptos situacijos šioje šalyje iš Kijevo nuspręsta perkelti mūsiškių diplomatų šeimas, taip pat dalį nebūtinų diplomatinės įstaigos darbuotojų.

Apsistos ambasadoje

Bet ambasada Kijeve toliau tęs darbą, joje antradienio vakarą turėtų apsistoti ir į Ukrainą nutarę vykti penki Seimo nariai.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK), vadovaujamas konservatoriaus Lauryno Kasčiūno, ten ketina surengti specialų posėdį, kuriuo nori parodyti solidarumą su ukrainiečiais.

Lietuvos delegacijoje – liberalas Raimundas Lopata, konservatoriai Žygimantas Pavilionis, Emanuelis Zingeris ir Paulius Saudargas.

Kelionę vertino kritiškai

Tačiau kai kurie opozicijai priklausantys NSGK nariai šią išvyką vertino gana skeptiškai.

„Šiek tiek matyti dviprasmybė. Nors kiti raginami nevykti, iš dalies evakuojama ir ambasada, patys politikai veržiasi. Bet gal moralinis palaikymas šiuo atveju ir reikalingas“, – svarstė Saulius Skvernelis.

O Seimo vicepirmininkas „darbietis“ Andrius Mazuronis valdančiųjų politikų kelionę vadino viešaisiais ryšiais: „Tai nėra tinkama priemonė pasiekti rezultatų. Labai abejočiau, ar mūsų komiteto narių buvimas Kijeve kaip nors gali sumažinti galimą Rusijos agresiją.“

Itin kritiškai kolegų išvyką įvertino NSGK vicepirmininkas valstietis Dainius Gaižauskas, jis neketino jungtis prie delegacijos: „Tegul ten važiuoja tie, kurie įsivaizduoja, kad gali demokratiją atnešti į Kiniją ir visur kitur.“

Anot politiko, L.Kasčiūnas komiteto posėdį Kijeve suplanavo nesitardamas su kitais, be to, tokios išvykos tikslas esą yra skystas ir neapgalvotas: „Lietuvoje užsienio politiką formuoja prezidentas.

Apie jį, kiek suprantu, čia net minties nėra – šis išvažiavimas nebuvo derintas nei su prezidentu, nei su parlamentu.“

D.Gaižauskas valdančiuosius kaltino bandymu susireikšminti.

„Jie įsivaizduoja, kad yra labai svarbūs ir viską sustabdys. Absurdas. Tai kaip tik mus diskredituoja, nes viską perkelia į tokį buitinį lygį, kai du kaimynai susitaria kažką vakare nuveikti.

Aišku, L.Kasčiūnas nuveikia ir nemažai gerų darbų, bet dalis jų skirti save populiarinti. Jis laksto kaip šuo, nutrūkęs nuo grandinės, net akiniai rasoja“, – kalbėjo valstietis.

Nori palaikyti ukrainiečius

Bet L.Kasčiūnas mano, kad taip kalbėdamas D.Gaižauskas esą drebina kinkas.

„Matyt, jis arba nenori apsaugoti Ukrainos, arba bijo Rusijos. Man labai gaila, kad iš povyzos toks tvirtas žmogus taip dreba.“

Anot konservatoriaus, taip norima šiek tiek mobilizuoti politikų paramą Ukrainai: „Dabar būtų geriausia, jei civiliai iš Ukrainos išeitų, o politikai ateitų. Jie turi būti su ukrainiečiais, kad jie nepasijustų palikti vieni.“

NSGK vadovui pritarė ir R.Lopata: „Jau kreipėmės į Europos Parlamentą ir kitų šalių parlamentarus, kad būtų užtikrintas nuolatinis jų buvimas Kijeve. Tai labai svarbu ir jau seniai nėra kalbos apie jokius viešuosius ryšius.“

Padėtį regione vakar aukščiausi mūsų šalies pareigūnai aptarė Prezidentūroje.

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis tvirtino, kad realios tiesioginės grėsmės Lietuvai nekyla, bet situacija, kuri keičia ir mūsų gyvenimą, nuolat kinta.

„Reikia vertinti, žiūrėti ir, jeigu galima, atsisakyti kelionių“, – pridūrė ministras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.