Prokuratūra nusprendė skųsti teismo sprendimą greitųjų COVID-19 testų byloje

Generalinė prokuratūra nusprendė skųsti Vilniaus apygardos teismo sprendimą netenkinti 4 mln. eurų ieškinio greitųjų COVID-19 testų pirkimo byloje. 

Testavimas Lietuvoje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Testavimas Lietuvoje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 16, 2022, 8:40 AM

„Mes skundą teiksim, skundą aukštesnei instancijai rašysiu“, – BNS sakė Generalinės prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorė Sigita Vasiliauskienė.

Vilniaus apygardos teismas vasario 2 dieną skyrė 20 tūkst. eurų baudą Nacionalinei visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijai (NVSPL), o 4 mln. eurų ieškinį testus pardavusioms bendrovėms – atmetė.

Šis teismo sprendimas per 30 dienų gali būti apskųstas Lietuvos apeliaciniam teismui.

NVSPL atstovė Simona Kalvelytė BNS teigė, kad laboratorija sprendimo dėl apeliacinio skundo dar nėra priėmusi.

„Jo priėmimui skirta 30 dienų, tad dar turime kiek daugiau nei pora savaičių“, – sakė S. Kalvelytė.

Generalinė prokuratūra šioje byloje siekė niekiniais ir negaliojančiais pripažinti laboratorijos sudarytus sandorius dėl pusės milijono greitųjų COVID-19 testų įsigijimo ir valstybei iš juos pardavusių bendrovių „Profarma“, „Bona Diagnosis“ ir „Rouen Grains LV“ iš viso priteisti daugiau kaip 4 mln. eurų.

Teismas, priimdamas sprendimą, atkreipė dėmesį, kad laboratorija pripažino ieškinį.

Teisėjų kolegija konstatavo, jog NVSPL iš esmės neatliko viešojo pirkimo procedūros, bet besąlygiškai įvykdė Sveikatos apsaugos ministerijos nurodymą ir sudarė sutartį su konkrečiu Sveikatos apsaugos ministerijos atrinktu tiekėju.

Medicinos ir ortopedinių prekių mažmenine prekyba specializuotose parduotuvėse užsiimanti bendrovė „Bona Diagnosis“ įsigijo testus, juos pardavė biofarmacijos įmonei „Profarma“. Pastaroji testus papildomai sukomplektavo – pridėjo diagnostinį rinkinį, taip pat patvirtino testų kokybės atitikmenį.

„Profarma“ ir „Bona Diagnosis“ yra Lietuvoje registruotos įmonės, „Rouen Grains LV“ veikia Latvijoje. Bylos dalis, kurioje ieškinys pareikštas „Rouen Grains LV“, nutraukta.

Teismas paskelbė nustatęs bendrovės „Profarma“ nesąžiningus veiksmus – ji įsipareigojo parduoti savo pagamintus testus, nors iš tikrųjų tokių testų negamino.

Vis dėlto teismas konstatavo nenustatęs, kad šie veiksmai nulėmė sandorio neteisėtumą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.