V. Blinkevičiūtė – po socialdemokratų susitikimo su G. Landsbergiu: išgirdau tik tuščius pažadus

Socialdemokratai neliko patenkinti į Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcijos posėdį ketvirtadienį atvykusio užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio atsakymais į jų pateiktus klausimus. Opozicinės Socialdemokratų partijos pirmininkė Vilija Blinkevičiūtė teigia iš ministro išgirdusi „daug tuščių pažadų“.

Vilija Blinkevičiūtė<br>V.Skaraičio nuotr.
Vilija Blinkevičiūtė<br>V.Skaraičio nuotr.
Vilija Blinkevičiūtė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vilija Blinkevičiūtė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vilija Blinkevičiūtė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vilija Blinkevičiūtė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vilija Blinkevičiūtė<br>M.Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Vilija Blinkevičiūtė<br>M.Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Vilija Blinkevičiūtė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vilija Blinkevičiūtė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2022-02-17 15:49

Politikės teigimu, susitikimo metu darsyk paaiškėjo, kad Užsienio reikalų ministerijos (URM) vadovybė, „ūmai pakeitusi šalies užsienio politikos kryptį, galimas ekonomines pasekmes Lietuvai ligi šiol vertina atsainiai“.

„Pasiklausius ministro atsakymų, kiekvienas darsyk galėjo įsitikinti, kad, prieš darant vieną ar kitą sprendimą, ministerijos vadovybė nemodeliavo galimų rizikų. Neanalizavo, ar Kinijos atžvilgiu vykdomos politikos tikslai yra aiškūs ir pasiekiami. Neužsitikrino artimiausių partnerių Europos Sąjungoje paramos. Brandžios valstybės, prieš pradėdamos veikti, užduoda sau daugybę klausimų“, – išplatintame pranešime spaudai teigia sako V. Blinkevičiūtė.

„Deja, ministerijos vadovai, tarsi įsijautę į visažinių ir neklystančiųjų vaidmenį bei naudodami karingą retoriką, įpūtė konfliktą. Ir dabar, regis, labai negrabiai – nesitardami nei su prezidentu, nei su parlamentinėmis politinėmis partijomis – mėgina jį spręsti. Kol kas girdime tik skambius pažadus apie „pozityvų vėją“... Ir nieko apie tai, kokios bus ilgalaikės ekonominės pasekmės. Kitaip tariant, kiek už naują užsienio politikos kursą sumokės Lietuvos žmonės“, – pažymi socialdemokratų lyderė.

G. Paluckas: ministras ir toliau nori auklėti pasaulio šalis

„Atsakymų į esminius klausimus neišgirdome“, – po susitikimo su G. Landsbergiu išplatintame pranešime teigia LSDP frakcijos seniūnas Gintautas Paluckas.

Ministras, jo žodžiais, atsisakė kalbėti apie santykių su Kinija krizės „deeskalavimo“ planą, nes jį esą dabar svarsto prezidentas. G. Landsbergis, priminė frakcijos seniūnas, nieko neatsakė ir dėl nenuoseklumo žmogaus teisių klausimu, – pavyzdžiui, kodėl Lietuva nutyli Vietnamo ar Singapūro problemas žmogaus teisių srityje.

„Ministras ir šįkart leido suprasti, kad neturi ir neturės laiko paaiškinti, ką ir kodėl daro. Matosi, kad G. Landsbergis neketina keisti laikysenos: vis tiek nori toliau auklėti pasaulio šalis – ir mus“, – vertina G. Paluckas.

Ministro atsakymai sustiprino ir Seimo narės Rasos Budbergytės nerimą dėl to, kad esama didelio neaiškumo dėl funkcijų pasidalijimo tarp URM ir Ekonomikos ir inovacijų ministerijos.

„Kas galiausiai prisiims atsakomybę, jeigu ministro žadamas stebuklingas naujų rinkų atsivėrimas neįvyks? G. Landsbergis leido suprasti, kad niekas“, – įsitikinusi R. Budbergytė.

Ji primena, kad susitikimo metu ministras neigė, kad dėl pašlijusių santykių su Kinija Lietuvos ekonomika ir verslai patiria didelę žalą. „Nereikšminga“, – kartojo jis ir priekaištavo lazerių pramonės atstovams, kad šie nesugeba pagrįsti, kokią žalą patiria.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.