Baltarusijos pasieniečiai skelbia savo teritorijoje sulaikę geresnio gyvenimo ieškoti išėjusią Lietuvos pilietę VSAT įvykį fiksavo, Baltarusijos pasieniečiai atsakė tik po trijų parų

Geresnio gyvenimo paieškos ar dar viena baltarusių provokacija? Baltarusijos valstybinis sienos apsaugos komitetas penktadienį savo feisbuko paskyroje pranešė, kad ketvirtadienio popietę Smorgainių užkardos ruože, Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje, buvo sulaikyta sieną neteisėtai kirtusi moteris.

Lrytas.lt fotomontažas
Lrytas.lt fotomontažas
Baltarusijos pasieniečių nuotr.
Baltarusijos pasieniečių nuotr.
Baltarusijos pasieniečių nuotr.
Baltarusijos pasieniečių nuotr.
Baltarusijos pasieniečių nuotr.
Baltarusijos pasieniečių nuotr.
Baltarusijos pasieniečių nuotr.
Baltarusijos pasieniečių nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Feb 18, 2022, 1:14 PM, atnaujinta Feb 18, 2022, 7:41 PM

Skelbiama, esą ji į Baltarusiją atėjo ieškodama geresnių gyvenimo sąlygų. Iš baltarusių pasieniečių pasidalintų nuotraukų matyti, kad moteris – pensinio amžiaus.

Baltarusijos pasieniečiai įraše teigė, kad moteris su savimi turėjo du krepšius, kuriuose rasti asmeniniai daiktai, tarp kurių – peilis, paso su vertimu į rusų kalbą kopija.

Pranešama, kad aiškintis įvykio aplinkybių moteris pristatyta į Smorgainių pasienio užkardą.

VSAT įvykį fiksavo

Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) atstovas Giedrius Mišutis portalui lrytas.lt patvirtino, kad toks įvykis iš tiesų buvo fiksuotas, tiesa, ne vasario 17 dieną, o vasario 15-ąją. Lietuvos pasieniečiai patys pastebėjo, kad asmuo neleistinoje vietoje kirto sieną ir įžengė į Baltarusiją.

„Vasario 15 dieną, 10:30 val., Švenčionių užkarda fiksavo sienos pažeidimą. Mišku prie sienos priėjo moteris. Ten kol kas koncertinos dar nėra, bet yra kitos sienos apsaugos priemonės. Ji perėjo sieną ir sustojusi Baltarusijos pusėje pastovėjo, pasivaikščiojo, bet baltarusių pasieniečių ten dar nebuvo“, – pasakojo G.Mišutis.

VSAT pareigūnai nedelsiant pranešė baltarusių pasieniečiams apie fiksuotą sienos pažeidimą, tačiau iš jų jokio atsako nesulaukė.

Į baltarusius buvo kreiptasi mažiausiai penkis kartus, paskutinįjį – penktadienį po įrašo socialiniame tinkle paviešinimo, tačiau jokio konkretaus atsako nesulaukta – baltarusių pasieniečiai nepatvirtina ir nekonkretizuoja situacijos.

„Po šios informacijos pasirodymo specialiai buvo susisiekta su jų tarnybomis ir dar kartą užklausta, kodėl iki šiol nėra jokios atsakomosios reakcijos dėl šio pažeidimo. Jokios reakcijos ir toliau nėra. Baltarusiai nereagavo į mūsų pranešimus apie sienos pažeidimą“, – stebėjosi VSAT atstovas.

Atnaujinta. Apie 14 val. Baltarusijos pasieniečiai galiausiai susisiekė su VSAT pareigūnais ir patvirtino jiems savo teritorijoje sulaikę Lietuvos pilietę.

Aiškinasi geresnio gyvenimo ieškotojos tapatybę

Lietuvos pasieniečiai nežino, kodėl apie sieną neteisėtoje vietoje kirtusią moterį Baltarusijos pasieniečiai viešai pranešė tik po trijų dienų. Svarstoma, ar moteris iš tiesų buvo pastebėta tik ketvirtadienį, ar tarnybos tik dabar nusprendė informaciją paviešinti.

„Kad ji dvi paras kažkur klaidžiojo, aišku, tokia tikimybė yra, bet, kadangi buvo nurodyta konkreti vieta, sulaikymas galėjo įvykti iš karto“, – pažymėjo G.Mišutis.

Jo teigimu, įprastai žmonėms neleistinai kirtus sieną, abiejų šalių pasieniečiai susisiekia, apsikeičia informacija, dokumentais, tačiau ryšys su baltarusiais nutrūko dar pernai prieš pat migrantų krizės pradžią.

„Sienos pažeidimų prie tokios sienos, kaip yra Lietuvos ir Baltarusijos – 679 km – visada buvo. Abipus sienos yra ir kaimai, ir visokių žmonių yra – grybautojų, pasiklydusių, su visokiais požiūriais ir pan. Yra ir tyčiniai, ir netyčiniai pažeidimai. Tai yra tokia gyvenimo dalis.

Nieko ypatingo, kad toks pažeidimas yra, o kaip ten traktuojama, sunku pasakyti“, – aiškino VSAT atstovas.

Ar gali būti, kad sieną kirtusi moteris iš tiesų išėjo ieškoti, kaip nurodo baltarusių tarnybos, geresnio gyvenimo, o gal tai tik dar viena Baltarusijos provokacija?

G.Mišutis atkreipė dėmesį, kad šįkart baltarusių informacija apie sienos pažeidimą nėra išgalvota, nes jį fiksavo ir VSAT, tačiau aplinkybės, kodėl taip nutiko, nėra žinomos.

„Turime tokių atvejų labai daug, kai iš Baltarusijos ateina žmonės ir prašosi prieglobsčio, ieško geresnio gyvenimo, o kiek išėjo į Baltarusiją, sunku pasakyti. Jei tokių atvejų ir yra, jie – vienetiniai“, – patikino jis.

VSAT atstovas nurodė, kad tokiais atvejais asmuo dažniausiai grąžinamas atgal iš ten, iš kur  atvyko.

Kas toji sieną kirtusi moteris, pasieniečiai kol kas dar nežino. „Mes dabar renkame medžiagą, kol kas negaliu pasakyti“, – konstatavo G.Mišutis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.