V. Rupšys: mūsų parengtis tokia, kokios situacija dabar reikalauja

Regione vis dar tvyrant įtampai dėl Rusijos veiksmų pasienyje su Ukraina, Lietuvos karių parengtis yra tokia, kokios reikalauja padėtis, teigia kariuomenės vadas Valdemaras Rupšys.

Kariai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kariai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 21, 2022, 4:37 PM

Jis pirmadienį kartu su krašto apsaugos viceministru Žilvinu Tomkumi saugumo situaciją regione pristatė prezidentui Gitanui Nausėdai.

„Mūsų susitikimas su prezidentu yra reguliarus. Mes pristatėme situaciją ir padėtį, kuri dabar yra, ir dar kartą pristatėme, kokie mūsų veiksmai, kokia parengtis, kokia kariuomenės parengtis yra, pagrindines pratybas“, – po susitikimo žurnalistams sakė generolas leitenantas.

„Vyksta planinės pratybos, renginiai ir mūsų parengtis yra tokia, kokios dabar situacija reikalauja“, – pridūrė jis.

Krašto apsaugos viceministras teigė, kad Rusijai po pratybų nepatraukus savo karių iš Baltarusijos ir vis dar sutelkus pajėgas prie Ukrainos sienų, saugumo situacija regione lieka nepakitusi.

„Na, iš tikrųjų, pokyčių nėra. Jeigu buvo skelbiama, kad pratybos baigsis savaitgalį, bet pratybos nepasibaigė – buvo paskelbta, kad Rusijos kariniai vienetai toliau lieka Baltarusijoje“, – sakė Ž. Tomkus.

„Matome, kad Rusija neatitraukia pajėgų nuo Ukrainos sienos, tai pokyčių, iš tikrųjų, tokių, kad tai, ką skelbė prezidentas ar Rusijos administracija, nėra“, – pridūrė jis.

Viceministras Ž. Tomkus taip pat sakė besitikintis, kad situaciją regione pavyks išspręsti taikiai, nepaisant JAV pranešimų apie galimą Rusijos invaziją į Ukrainą.

„Tikimės, kad nebus (puolama Ukraina – BNS), bet faktai tokie, kariniai vertinimai yra vieni – tai, ką skelbia JAV, yra vieni dalykai, bet mes visą laiką tikimės, kad bus išspręsta taikiu būdu, diplomatiškai“, – kalbėjo Ž. Tomkus.

Jo teigimu, baigiamąją pratybų Baltarusijoje fazę stebėjo ir Lietuvos atstovas. Pasak viceministro, Baltarusijoje šiuo metu sutelkta 20-30 tūkst. karių.

Anot kariuomenės vado V. Rupšio, pratybos Baltarusijoje, kurias stebėjo ir Lietuvos atstovas, buvo parodomosios.

„Tai buvo parodomosios pratybos, tikrai ne ten, kur sukoncentruota daugiausia Rusijos pajėgų – ne pietinėje dalyje, o centrinėje dalyje. Paprasčiausiai viename iš poligonų buvo parodytos parodomosios pratybos. Parodė tą, ką Baltarusijoje rusai norėjo parodyti“, – teigė generolas leitenantas.

Rusija pasienyje su Ukraina yra sutelkusi apie 150 tūkst. karių ir karinės technikos. Praėjusią savaitę prezidentas G. Nausėda teigė, kad Baltarusijoje dislokuoti apie 45 tūkst. Rusijos karių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.