Vilniaus meras R. Šimašius išvyksta palaikomojo vizito į Kijevą

Tvyrant regioninei įtampai, Vilniaus meras Remigijus Šimašius išvyksta palaikomojo vizito į Kijevą.

Remigijus Šimašius.<br>T.Bauro nuotr.
Remigijus Šimašius.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 22, 2022, 7:38 AM

Apie tai antradienį ryte jis pranešė socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje.

„Bendraudami su Ukrainos sostine – mūsų miestu partneriu nuo 1991 metų – aiškiai matome, kaip jiems šiandien reikalingas moralinis palaikymas, kuris dabar geriausiai parodomas fiziniu atvykimu“, – rašė sostinės meras.

„Labai džiaugiuosi, kad Europa vieninga. Kijeve ką tik buvo Varšuvos, Prahos kolegos. Po manęs atvyks Rygos meras, tikiuosi, ir kiti merai, su kuriais vakar bendravau telefonu ir kurie išreiškė palaikymą Ukrainai“, – pridūrė jis.

R. Šimašiaus teigimu, su Kijevo kolegomis planuojama aptarti galimus humanitarinius kanalus bei pagalbą, jei jos prireiks: medicininę pagalbą, prieglobstį namų šeimoms netekusioms.

„Be abejo, su Kijevo meru pakalbėsim ir apie bendradarbiavimą, kai ši beprotiška Kremliaus sukelta krizė praeis, – apie švietimą, gatves, miesto inovacijas, Vilniaus jubiliejų“, – nurodė meras.

Jis teigė įvertinęs visas galimas rizikas, o vizitą aptarė su Užsienio reikalų ministerija ir Lietuvos ambasada Kijeve.

„Kol dar ne vėlu – reikia vykti, palaikyti. Kai bus ramu ir saugu – tokių vizitų ir nereikės. Ukraina kovoja ne tik dėl savo, bet ir dėl Europos saugumo, todėl jie turi jausti mūsų paramą – ir ginklais, ir moralinę“, – dėstė R. Šimašius.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pirmadienio vakarą pasirašė įsakus dėl Ukrainos rytuose įsitvirtinusių prokremliškų separatistų nepriklausomybės pripažinimo bei rusų karių įvedimo.

Jungtinės Valstijos ir kitos Vakarų sąjungininkės smerkia šį Kremliaus žingsnį kaip provakarietiškos Ukrainos teritorinio vientisumo pažeidimą ir pretekstą kariniam konfliktui.

Maskva prie Ukrainos sienų yra sutelkusi daugiau nei 150 tūkst. karių ir karinės technikos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar yra galimybių, kad įvyks pilietybės referendumas?