Lietuvos naujienų portalai išjungia komentarus po publikacijomis apie aktualijas Ukrainoje

Interneto žiniasklaidos asociacijos (IŽA) narės, įvertinusios situaciją Ukrainoje ir nepaprastąją padėtį Lietuvoje bei siekdamos sustabdyti galimą dezinformacijos plitimą per naujienų portalus, nuo šiandien išjungia visus komentarus po straipsniais ir vaizdo siužetais apie aktualijas tiek registruotiems, tiek neregistruotiems vartotojams.

Portalai<br>T.Bauro nuotr.
Portalai<br>T.Bauro nuotr.
Lina Bušinskaitė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Lina Bušinskaitė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Interneto žiniasklaidos asociacija

Feb 24, 2022, 3:48 PM, atnaujinta Feb 25, 2022, 8:17 AM

Taigi jau nuo šiandien nebėra galimybės komentuoti portaluose Delfi.lt, 15min.lt ir Lrytas.lt, tv3.lt, Madeinvilnius.lt. VE.lt, Kaunas.kasvyksta.lt, kurie pirmieji startuoja su socialiai atsakinga iniciatyva. Šiuo pavyzdžiui kviečiamos pasekti ir kitos žiniasklaidos priemonės.

Lyderystę prisiėmusios IŽA narės skatina Vyriausybę, Krašto apsaugos ministeriją, Lietuvos kariuomenę ir kitas atsakingas institucijas kuo greičiau rasti sprendimus, kaip būtų galima sustabdyti dezinformacijos srautus socialiniuose tinkluose – Facebook, Youtube, Linkedin, Instagram, Twiter, kur vis dar yra didžiulė erdvė plisti melagienoms, piktybiškai platinamai dezinformacijai apie situaciją Ukrainoje, kur yra prasidėję kariniai veiksmai su Rusija.

IŽA pirmininkės Linos Bušinskaitės teigimu, tai yra savanoriškas socialiai atsakingo žiniasklaidos verslo žingsnis, dėl kurio sprendimą naujienų portalų redakcijos priėmė ankstyvą ketvirtadienio rytą, žaibiškai reaguodamos į geopolitinę situaciją.

„Šį rytą prasidėjo atviras kėsinimasis į demokratiją ir vakarietiškas vertybes. Asociacijos narės, vertindamos nuolat kintančią situaciją viešoje tarptautinėje erdvėje ir matydamos bandymus per komentarus platinti dezinformaciją, skleisti nesantaiką, kurstyti neapykantą ir kitus nedemokratinius veiksmus, šįryt priėmė sprendimą atsisakyti komentarų po visomis aktualijomis. Be jokios abejonės šiuo pavyzdžiu kviečiame pasekti ir kitas žiniasklaidos priemones“, – sako L. Bušinskaitė.

Visgi, pasak jos, nepakanka vien to, kad žiniasklaida savanoriškai, nelaukdama pasiūlymą iš institucijų, išjungė komentarus. Šiuo pavyzdžiu turėtų pasekti ir socialiniai tinklai, per kuriuos ir toliau plinta melagienos ir nesantaikos kurstymas.

Tad IŽA kviečia atsakingas institucijas kuo greičiau surasti sprendimus, kaip būtų galima sustabdyti dezinformacijos plitimą per Facebook, Linkedin, Youtube, Instagram ir kitas socialinių tinklų platformas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.