Duomenų inspekcija nusprendė neskirti baudos „Karštų pėdų“ autoriams

Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija (VDI) nusprendė neskirti baudos žurnalistinio projekto „Karštos pėdos“ autoriams

Duomenys.<br>V.Skaraičio nuotr.
Duomenys.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 25, 2022, 2:40 PM, atnaujinta Feb 25, 2022, 3:18 PM

„Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija (...) priėmė sprendimą neskirti administracinės baudos Nacionaliniam socialinės integracijos institutui dėl atsisakymo pateikti informaciją, reikalingą Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos tyrimui“, – rašoma inspekcijos BNS penktadienį pateiktame atsakyme.

Anot inspekcijos, jos sprendimas neskirti baudos savaime nereiškia, kad projekto autorių sukurtoje duomenų bazėje asmens duomenys tvarkomi pagal Bendrajame duomenų apsaugos reglamente (BDAR) nustatytus reikalavimus.

„Atsižvelgdama į tai VDAI savo sprendime nurodo, kad tyrimo metu surinktą medžiagą perduos Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybai tolesniam vertinimui“, – teigė inspekcija.

Visuomeninės iniciatyvos „Karštos pėdos“ autoriams inspekcija siūlė skirti baudą už tai, kad nepateikė VDAI prašomos informacijos pernai pradėtam tyrimui pagal BDAR.

Žurnalistų etikos inspektorė Gražina Ramanauskaitė sakė artimiausiu metu vertinsianti inspekcijos perduotą medžiagą ir tada priimsianti sprendimą – tęsti tyrimą ar jį nutraukti.

„Reikia susipažinti su medžiaga tam, kad būtų priimtas sprendimas. Tik perskaičius visas aplinkybes, paaiškės“, – BNS sakė inspektorė.

„Artimiausiu metu, kitą savaitę, manau, kad vertinsime tai“, – pridūrė ji.

„Teigiamas lūžis“

Iniciatyvos autoriai yra tiriamosios žurnalistikos centras „Siena“ ir Nacionalinis socialinės integracijos institutas, įgyvendinantis programą „Media4change“.

Šios programos vadovė Neringa Jurčiukonytė BNS teigė, kad toks sprendimas „bus teigiamas lūžis visam žurnalistikos laukui“.

„Tačiau būtina pabrėžti, kad labai svarbūs sisteminiai pokyčiai – vis dar ateityje. Esame su Medijų taryba pateikę siūlymus viešosioms konsultacijoms dėl asmens duomenų teisinės apsaugos“, – sakė N. Jurčiukonytė.

Ji teigė besitikinti, kad Lietuvoje svarstant duomenų prieinamumo reguliavimo pakeitimus bus įtraukti įvairūs sektoriai, atsižvelgta į pateiktus siūlymus ir bus skiriama pakankamai dėmesio viešojo intereso bei asmens duomenų apsaugos santykiui.

Projekto autoriai VDAI buvo pateikę Žurnalistų etikos inspektoriaus raštą, kad projektas „Karštos pėdos“ laikomas žurnalistine veikla.

Pagal Asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymą, analizuoti žurnalistinės veiklos VDAI negali, tą gali daryti Žurnalistų etikos inspektorius.

„Karštos pėdos“ sukurtos 2020 metų rudenį, joje pateikiami viešai skelbiami duomenys apie politikus ir aukšto rango valstybės tarnautojus, jų ryšius su viešaisiais pinigais, siekiant palengvinti žurnalistų darbą tiriant galimus interesų konfliktus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.